Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

15 septembrie 2024

„Scot o mașină de lemne pe zi”. Defrișările ilegale ale unei rețele ce acționa într-un mare oraș al României

Pădurea de pe malul lacului Ciric din Iași a fost defrișată ilegal de Mafia Lemnului cu ajutorul pădurarilor corupți. Rechizitoriul procurorilor dezvăluie cum pădurarul Mihai Horobeț și tăietorul de lemne Vlad Ailincăi erau implicați într-un scandal de corupție și defrișare ilegală.



Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași au finalizat recent o parte din ancheta care vizează defrișările ilegale din pădurea de pe malul lacului Ciric din Iași, trimițând în judecată membri importanți ai rețelei infracționale. Printre aceștia se numără pădurarul Mihai Horobeț și Vlad Petronel Ailincăi, individul responsabil cu tăierea ilegală a pădurii.

Rechizitoriul procurorilor relevă detalii șocante despre modul în care tăierile ilegale erau coordonate: dimineața, Ailincăi începea lucrările de defrișare, cu acordul pădurarului, în timp ce seara, Horobeț se prezenta pentru a încasează mita. Interceptările telefonice efectuate de anchetatori au dezvăluit conversații compromițătoare, demonstrând colaborarea strânsă între cei care tăiau ilegal și pădurarii care luau mită. Aceste dovezi includ sute de minute de discuții telefonice și înregistrări video care confirmă legătura directă dintre activitățile ilegale și corupția în rândul autorităților forestiere. Cercetările continuă pentru a dezvălui întregul spectru al rețelei infracționale și a aduce în fața justiției toți complicii implicați în acest scandal de mediu, relatează publicația Dezvăluirea.

„În perioada august 2023-octombrie 2023, inculpatul Horobeț Mihai cu intenție directă a în mod repetat și în baza une rezoluții infracționale unice a primit personal, în mod direct de la inculpatul Ailincăi Vlad Petronel, cu titlu de mită suma de 11.000 lei, câte 500 lei pentru fiecare rundă (în total 22 de runde) de tăiere fără drept, de arbori nemarcați și sustragere de masă lemnoasă din pădurea Ciric, județul Iași, în legătură cu neîndeplinirea de către angajatul Ocolului Silvic Iași a atribuțiilor de serviciu prevăzute în fișa postului, constând în asigurarea pazei și integrității fondului forestier, constatarea contravențiilor și infracțiunilor silvice”, se arată în rechizitoriul procurorilor.

Interceptări: „Dai 5 la pădurar?” - „Dau 10..”

Procurorii au transcris sute de minute de conversații telefonice între Ailincăi și alți membri ai rețelei, care arată coordonarea atentă a tăierilor ilegale. Într-o discuție din 25 august 2023, Ailincăi se lăuda că „scoate o mașină de lemne pe zi".

Ailincăi Vlad Petronel (AVP): „Mă duc în pădure ce pot să fac?”

Butnariu Nicolae (BN): „Merge treaba în pădure? Merge.”

AVP: „Da-cum..scot o mașină de lemne pe zi, ce pot să zic?”

BN: „Dar, vorbești cu un pădurar sau cum?”

AVP: „Da, doar nu mă duc așa de nebun..”

BN: „Aha”

AVP: „Este o grămadă de marfă, mă duc să scot două agheauri așa gheboasă, am o mașina, un Iveco, plin cât, patru metri, patru și ceva…”

BN: „Iei 25 de milioane”

AVP: „32”

BN: „Dai 5 la pădurar?”

AVP: „Dau 10..”

BN: „Da, 5 la tură 10…”

O altă conversație din 28 august 2023 dezvăluie cum Horobeț se ducea în pădure pentru a încasează mita de la Ailincăi.

AVP: „Mă duc la Tabără (tabăra Ciric-n.r) că mai este vreo căruță de stejar pe acolo”.


Pădurarul Mihai Horobeț - M.H: „Hai, du-te acolo!”

A.V.P: „M-aș duce acum dimineață că e mai răcoare să fac una și diseară, știi?”

M.H: „Du-te dar să nu faci multă zornăială acolo..”

Mai spre seară

A.V.P: „Îs aici în pădure”.

M.H: „Aha..bun mai ai?”

A.V.P: „Mai am, pregătesc să încarc”.

M.H: „Aha, foială cum îi pe acolo?”

A.V.P: „Nu-i nimeni, nici dracu nu-i…Dacă ești prin zonă poți să vii să-ți dau banii.”

M.H: „Hai că vin! Vin eu și-ți aleg cu altele.”

Investigațiile sunt departe de a fi finalizate. Pe lângă Mihai Horobeț și Vlad Ailincăi, alți membri ai rețelei de tăiere ilegală de arbori sunt în continuare sub anchetă. Ei sunt cercetați pentru formarea unui grup infracțional organizat, tăiere ilegală de arbori, luare și dare de mită, abuz în serviciu și alte infracțiuni.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts