Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

14 septembrie 2024

Opt județe au fost afectate de ploile puternice din timpul nopții. Cele mai grave urmări au fost la Galați, unde au murit doi oameni, dar echipele de urgență au intervenit și în Argeș. Bacău, Buzău, Hunedoare, Neamț, Vâlcea și Vrancea. Detalii aici:



Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis noi coduri roșii, portocaliu și galben de torenți și viituri în aproape toată jumătatea de est a țării și în sud, valabile sâmbătă și duminică. Ploile masive au dus la decesul a patru oameni în județul Galați în ultimele 24 de ore.



Actualizare 17:25: Administrația Naționale a Rezervelor de Stat va ajuta populația afectată de dezastrul natural din județul Galați cu apă și alimente, anunță Guvernul. Peste 5.000 de locuințe au fost avariate total sau parțial și peste 300 de oameni au fost evacuați. Autoritățile vor distribui apă, conserve de carne, legume, pateu, gem, zahăr și cascaval pentru 7 zile, 50 de locuințe modulare, 12 grupuri sanitare, paturi și lenjerii de pat, saci de dormit.

De asemenea, Armta va trimite în Comuna Pechea din județul Galați zece bărci de salvare.
„Am făcut o celulă de criză rapidă la Consiliul Județean Galați cu miniștrii Apărării, Internelor, Mediului. Prioritatea este salvarea de vieți omenești. Avem toată logistica necesară pentru a interveni rapid, inclusiv cu elicoptere pentru situații de urgență", a declarat premierul Marcel Ciolacu, la Galați, după inspectarea zonelor grav afectate de inundații.

Actualizare 16:30:

Centrul INFOTRAFIC al Poliției anunță oprirea traficului rutier pe 14 drumuri naționale și județene în județele Galați și Vaslui, din cauza inundațiilor.

În județul Galați, este vorba despre drumurile:

1) DN 25, între localitățile Vameș și Pisca;

2) DN 26, între localitățile Rogojeni și Gănești;

3) DJ 242, între localitățile Umbrărești și Târgu Bujor;

4) DJ 242 B, între localitățile Băneasa și Moscu;

5) DJ 242 D, între localitățile Suceveni și Rogojeni;

6) DJ 242 H între localitățile Târgu Bujor și Jorăști;

7) DJ 251, între localitățile Solobozia Conachi și Pechea;

8) DJ 251 A, între localitățile Corod și Drăgușeni și între localitățile Nicopole și Brătulești;

9) DJ 251 H, între localitățile Corod și Valea Mărului;

10) DJ 253, între localitățile Cudalbi și Băleni, precum și între Băleni și Viile;

11) DJ 254, între localitățile Ivești și Costache Negri;

12) DJ 255, între localitățile Pechea și Suhurlui și între Fărtănești și Chiraftei.

În județul Vaslui, este vorba despre drumurile:

1) DN 24D, între loc. Grivița și limita cu județul Galați;

2) DN 26, între loc. Blăgești și limita cu județul Galați.

Centrul INFOTRAFIC anunță că s-a reluat circulația rutieră pe DN 24D, între localitățile Vârlezi și Crăiești și pe DJ 251 G, între localitățile Corni și Măcișeni, județul Galați.

Actualizare 16:23:

Inspectoratul pentru Situații de Urgență (IGSU) arată că județul Galați rămâne cel mai afectat de inundațiile din ultimele ore.

Aici, în 12 localități sunt pagube majore: Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș. Aproximativ 300 de locuitori au fost evacuați, iar 5.000 de gospodării sunt afectate.

În județul Vaslui, 40 de persoane sunt evacuate din cinci localități și mai multe gospodării au fost inundate sau avariate de vânt.

IGSU mai arată într-un prim bilanț provizoriu, că în județele Galați și Vaslui, traficul rutier este afectat pe 3 drumuri naționale (DN 24D, DN 25 și DN 26) și 10 drumuri județene (DJ 242, DJ 242B, DJ 242D, DJ 251, DJ 251A, DJ 251G, DJ 251H, DJ 253, DJ 254, DJ 255).

Peste 300 de pompieri, polițiști și piloți ajută populația.

IGSU promite că vor fi înființate patru tabere pentru sinistrați în județul Galați , fiecare cu o capacitate de aproximativ 200 de persoane.

„Astfel de tabere se vor amplasa și în județele Vaslui și Iași (câte două în fiecare județ), astfel încât oamenii să poată fi evacuați preventiv, dacă situația o va impune", adaugă IGSU.

Autoritățile locale din județul Galați trebuie să găsescă pentru cei care nu mai pot locui în casele lor peste 800 locuri de cazare.

Primăria Galați a anunțat că poate caza 866 de persoane la căminele studențești (300 de locuri), la Baza Siderurgistul (200 de locuri), la Sala Sporturilor (200 de locuri), la Adăpostul de Noapte al Direcției de Asistență Socială Galați (84 de locuri), la Centrul de sprijin pentru tineri (24 de locuri), la Centrul Dimitrie Ioan Frigator (30 de locuri) și la Centrul multifuncțional de servicii sociale (28 de locuri).

Pe de altă parte, în contextul în care sute de oameni au rămas captivi între ape, IGSU susține că Inspectoratul pentru Situații de Urgență din Galați a cerut autorităților locale alarmarea populației privind situația meteorologică, iar oamenii din Galați și Vaslui au primit mesaje de informare prin sistemul RO-ALERT.

Actualizare 16:10:

20 de militari de la Brigada 10 Geniu din Brăila au început să-i ajute pe sinistrații din județul Galați afectați de ciclonul de noaptea trecută.

Militarii au venit în localitățile grav afectate cu autocamioane, bărci și alte echipamente necesare operațiunilor de evacuare și salvare.



Ministerul Apărării Naționale precizează că și batalioanele 300 și 284 din Galați au mobilizat 100 de militari gata să intervină.

Actualizare 14:00:

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor (INHGA) a emis un cod galben de torenţi, pâraie, viituri rapide pe râurile mici cu posibile efecte de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu posibile depăşiri ale cotelor de atenție pe râurile din Drobrogea, în județele Constanța și Tulcea.

Codul hidrologic galben începe sâmbătă la ora 13:30 și se încheie la miezul nopții de sâmbătă spre duminică.

Actualizare 13:55:

Autoritățile au revenit la bilanțul de patru morți în județul Galați din cauza inundațiilor masive.

Anterior, Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă comunicase că încă o persoană a murit în urma inundațiilor din ultimele ore, pe lângă cele patru, anunțate până la sâmbătă la ora 11, în județ.
Ministrul de Interne, Cătălin Predoiu, a declarat la Digi 24, că „una dintre victimele raportate a fost de fapt un deces care s-a petrecut cu două zile înainte. Decedatul era expus în propria locuință și a fost luat de ape. Deci avem 4, nu 5 victime confirmate la această oră”, a explicat ministrul la postul de știri.

Actualizare 13:15:

Președintele Klaus Iohannis spune într-un comunicat, că inundațiile care au mai multe județe au dus la pierderi de vieți și la daune semnificative.

Șeful statului crede că autoritățile și populația trebuie să se pregătească și să răspundă mai bine fenomenelor meteo extreme.

„Ne confruntăm din nou cu efectele schimbărilor climatice, prezente tot mai des pe întregul continent european, cu consecințe dramatice asupra oamenilor. (...) Trebuie să continuăm să întărim capacitatea de a anticipa fenomenele meteorologice extreme, de a alerta populația și de a răspunde eficient la aceste fenomene amplificate de schimbările climatice. În egală măsură, este foarte important ca cetățenii să urmărească și să respecte avertizările emise de meteorologi, care pot preveni pierderile de vieți omenești și pagubele materiale semnificative", precizează șeful statului.

Președintele Klaus Iohannis transmite condoleanțe familiilor îndoliate care au pierdut pe cineva drag în dezastrul natural.

Actualizare 13:05:

Ministerul Sănătății a înființat o celulă de criză pentru a ajuta mai repede populaţia afectată de inundaţii din judeţele Galaţi şi Vaslui, anunță Agerpres.

Anterior, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea, la Digi 24, a anunțăt că în satele afectate, apa din fântâni nu mai poate fi folosită, iar printre evacuați se află persoane în vârstă care au plecat din casele inundate fără acte sau medicamente.

Direcţiile de Sănătate Publică ale judeţelor Galaţi şi Vaslui vor livra unităților sanitare vaccin antitetanic şi vaccin hepatitic A, pentru copiii din localităţile afectate, a explicat Ministerul Sănătăţii.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts