Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

15 septembrie 2024

Medicii au scris istorie! A avut loc primul transplant hepatic la Cluj. Viața unei tinere de doar 25 de ani a fost salvată

Primul transplant hepatic din Cluj a avut loc aseară la Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie. Viața unei tinere de 25 de ani, care suferea de insuficiență hepatică acută de etiologie autoimună a fost salvată de medici.




Potrivit reprezentanților Agenției Naționale de Transplant, Intervenția a durat mai bine de 5 ore iar în dimineața aceasta pacienta este stabilă. Totul a fost posibil cu bunăvoința unei familii îndurerate a unui bărbat de 40 de ani care a suferit un traumatism cranio-cerebral în urma căruia a survenit moartea cerebrală.

Prin sacrificiul lor, medicii au reușit să salveze 4 vieți.

Transplantul de la Cluj a fost efectuat sub îndrumarea Profesorului Dr. Irinel Popescu, fondatorul transplantului hepatic în România, împreună cu echipa compusă din Profesorul Dr. Vladislav Brasoveanu, șeful secției de Chirurgie Generala și Transplant Hepatic la Institutul Clinic Fundeni și Profesorul Dr. Nadim Al Hajjar, șeful secției de Transplant Hepatic la IRGH.

Anestezia a fost realizată în condiții de siguranță de către doamna Profesor Dr. Dana Tomescu care este șefa ATI din Institutul Clinic Fundeni.

Odată cu transplantul de ieri rețeaua națională de transplant a devenit completă, asigurând câte un centru de transplant renal, hepatic și medular în toate cele 3 regiuni ale României.

,,Dedicarea și efortul echipelor medicale, de la donare la transplant, demonstrează, prin rezultate, că transplantul este intervenția salvatoare de vieți realizată la cel mai înalt grad de profesionalism și responsabilitate.

Încă o dată, mulţumim cu profund respect familiei donatorului pentru gestul neprețuit, gest ce demonstrează că, prin bunătate şi iubire, oamenii pot schimba destine şi înfăptui minuni pentru semenii lor.”, au transmis reprezentanții Agenției Naționale de Transplant.

Anul acesta, în România au fost efectuate 49 de intervenții de acest tip, 40 la Institutul Clinic Fundeni, 8 la Spitalul Sf Spiridon din Iași și 1 la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie Octavian Fodor.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts