Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

14 septembrie 2024

La 93 de ani, bunica din Tinutul Momarlanilor le da clasa tinerilor. Cum se mentine sanatoasa: „Mi-a placut sa merg la…”

Maria Cocolan, la vârsta de 93 de ani, este una dintre puținele persoane care mai trăiesc în regiunile montane ale Vaii Jiului. Acești locuitori tradiționali, cunoscuți pentru viața lor legată de creșterea animalelor, sunt tot mai rari. Chiar și la o vârstă înaintată, Maria Cocolan continuă să își întrețină gospodăria cu dedicare, demonstrând o putere și o hărnicie demne de admirat.



Maria, cunoscută pentru apropierea de vârsta de 100 de ani, își petrece zilele în munți, trăind singură, dar fără să se plângă de dificultăți. Este obișnuită cu viața dintr-o zonă rurală și se ocupă de toate treburile gospodărești fără ajutor, având grijă ca totul să fie în ordine. În ciuda vârstei, Maria este activă și muncitoare, desfășurându-se cu ușurință în diverse activități precum tăierea lemnelor, curățenia, îngrijirea casei și hrănirea animalelor. 

Ea povestește că a crescut în zonele Jiet și Dalja și a muncit din greu toată viața, implicându-se în activități precum cioplirea lemnului, lucrul în pădure și creșterea animalelor. „Am muncit din greu toată viața. Am crescut oi, vaci și cai și m-am ocupat de îmbunătățirea calității acestora. Îmi place să merg la biserică și, chiar dacă acum sunt mai în vârstă, Dumnezeu mă ține în putere,” spune Maria.


Maria Cocolan a suferit pierderi personale semnificative, inclusiv moartea soțului său cu 23 de ani în urmă și de curând a îngropat un fiu, decedat la 71 de ani. Mormintele lor se află pe un deal apropiat de casa sa, într-un loc dedicat memoriei celor dragi, conform tradiției locale de a îngropa morții aproape de gospodării.

Vecinii o văd pe Maria în fiecare zi muncind în curte: taie lemne, mătură, se ocupă de grădină și, în sezonul cald, cosește fânul. Casa sa tradițională este decorată cu fotografii de familie și icoane, iar ea își petrece timpul liber citind Biblia și alte cărți bisericești, însoțită de pisici și câinele său. „Nu am avut ocazia să merg la școală, dar am învățat să citesc pe dealuri, când îngrijeam vacile. Îmi place să citesc și să învăț poezii, dar acum am nevoie de ochelari pentru a citi,” adaugă Maria.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts