Vila evaluată la peste 300.000 de euro a fostului primar din Mioveni, Ion Georgescu, este într-un proces de evaluare, din dispoziția instanței, în dosarul în care acesta a fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență.
De asemenea, judecătorul de la Tribunalul Argeș, instanța care analizează dosarul, a dispus evaluarea operațiunilor bancare realizate de fostul primar între anii 2018 și 2023. Ion Georgescu nu a mai candidat în 2024 pentru a obține al cincilea mandat în administrația orașului pe care îl conducea din 2006, iar acum trebuie să justifice averea pe care a strâns-o, din salariul de primar, vreme de 18 ani.
Ion Georgescu este acuzat de procurorii DNA că, la sfârșitul anului 2022, i-a cerut lui Nicolae Valerică, șeful Poliției Locale Pitești, suma de 30.000 de euro, din care a primit o primă tranșă de 10.000 de euro, pentru a obține pentru fiica acestuia din urmă, medicul Sînziana Nicolae, un post de chirurg la Spitalul Orășenesc Mioveni, acolo unde manager era la vremea respectivă medicul Mircea Stoian, ginerele edilului.
Cum primarul n-a obținut pentru fiica șefului Poliției Locale Pitești postul care făcea obiectul înțelegerii, Ion Georgescu i-a dat înapoi lui Nicolae Valerică suma de 10.000 de euro.
Prins în flagrant la primărie, exclus din PSD
În toamna anului 2023, Ion Georgescu a fost suspendat din funcția de primar și a stat 2 luni și 24 de zile în arest preventiv, după ce a fost prins în flagrant, în sediul Primăriei Mioveni, în timp ce îi restituia denunțătorului tranșa de 10.000 de euro.
Tot la sfârșitul anului trecut, Georgescu a fost exclus din PSD, formațiune politică pe care a reprezentat-o în cariera de primar.
Ion Georgescu a ieșit din arest preventiv pe 28 decembrie 2023, fiind plasat apoi în arest la domiciliu.
Pe data de 3 aprilie 2024, edilul a scăpat de arestul la domiciliu, măsura fiind înlocuită cu cea a controlului judiciar.
Cât timp s-a aflat sub cea mai puțin restrictivă măsură preventivă, Ion Georgescu a obținut în instanță anularea ordinului de suspendare din funcția de primar, revenind – pentru o scurtă perioadă – pe fotoliul de edil al orașului Mioveni.
Pe data de 27 mai 2024, primarul-inculpat a anunțat că nu va mai candida pentru al cincilea mandat, ci îl va susține – în mod surprinzător – pe liberalul Alin Călinescu.
În urma alegerilor locale din data de 9 iunie, PSD a câștigat Primăria Mioveni cu social-democratul Aurel Costache.
Miercuri, 3 iulie 2024, Tribunalul Argeș i-a ridicat lui Ion Georgescu măsura controlului judiciar, astfel că fostul primar e judecat, în prezent, în stare de libertate.
Luat „la bani mărunți” de judecător
În cadrul anchetei cu privire la traficul de influență, procurorii DNA au realizat o investigație financiară din care a rezultat „o disproporție vădită între veniturile declarate ale familiei inculpatului și valoarea de 317.613 euro a imobilului construit” de Ion Georgescu.
Instanța de fond a dispus la ultimele termene de judecată – din 29 mai, respectiv 25 aprilie – desemnarea unor specialiști pentru a realiza expertize, cu scopul de a afla dacă se confirmă sau nu susținerile procurorilor:„Desemnează expert specialitatea evaluare bunuri mobile pe doamna Măcriş Mariana pentru a întocmi un raport de expertiză cu următoarele obiective: să identifice şi să evalueze elementele de mobilier, electrocasnice, sisteme de supraveghere, climatizare şi încălzire existente în imobilul proprietate a inculpatului situat în situat în Mioveni, str. Vasile Costescu nr. 32, judeţul Argeş.
Instanţa desemnează în cauză, prin tragere la sorţi, expert specialitatea financiar contabil pe doamna expert Mărculescu Sorina Georgeta pentru a întocmi raportul de expertiză, cu obiectivele stabilite la termenul de judecată din data de 25.04.2024, respectiv:
Să fie întocmită o situaţie centralizată care să cuprindă pentru perioada 01.01.2018-04.10.2023 sumele cu care au fost creditate conturile deschise pe numele tuturor persoanelor pentru care s-au solicitat relaţii de organele judiciare, cu indicarea datei, a sursei şi a sursei acestor sume.
Situaţie centralizată din care să rezulte sumele retrase, respectiv plăţile efectuate din conturile anterior menţionate cu precizarea destinatarului şi a datei operaţiunii.
Să indice soldul iniţial şi soldul final al conturilor indicate anterior la data de 01.01.2018 şi 04.10.2023.
Să se precizeze care sunt valorile coşului minim lunar de consum pentru un trai decent pentru o familie formată din 2 şi respectiv 3 persoane în perioada anilor 2018-2023, conform datelor furnizate de INS.
Să se întocmească o situaţie centralizată care să cuprindă veniturile realizate de inculpat, soţia acestuia şi fiica lor în perioada 2018-2023.
Să se stabilească dacă, potrivit înscrisurilor aflate la dosar, inculpatul şi membrii familiei acestuia figurau înregistraţi cu depozite în lei sau valută la începutul anului 2018, care era cuantumul acestor depozite, respectiv care era cuantumul depozitelor în luna octombrie 2023.
Să se stabilească dacă, în perioada 2018-2023, inculpatul şi membrii familiei acestuia figurează înregistraţi cu împrumuturi contractate cu unităţi bancare sau cu alte persoane şi care este cuantumul acestora”, se arată în încheierile de ședință ale Tribunalului Argeș.
Pe data de 14 martie 2024, Curtea de Apel Pitești a dat „undă verde” pentru începerea judecății în cazul lui Ion Georgescu, după ce a respins contestația edilului împotriva hotărârii Tribunalului Argeș din data de 12 ianuarie 2024 și a confirmat legalitatea rechizitoriului DNA.
Pe data de 18 decembrie 2023, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Ion Georgescu, primar al orașului Mioveni, județul Argeș, pentru comiterea infracțiunii de trafic de influență.
Acuzațiile DNA pentru fostul edil Ion Georgescu
În rechizitoriul întocmit, anchetatorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:„În toamna anului 2022, inculpatul Georgescu Ion, în calitatea menționată mai sus, ar fi acceptat de la o persoană (martor în cauză) promisiunea remiterii sumei de 30.000 euro, din care ar fi primit, în luna decembrie 2022, o primă tranșă de 10.000 euro, pentru a-și exercita influența pe care ar fi pretins că ar avea-o asupra unor factori decidenți din conducerea Spitalului Orășenesc Mioveni, pentru ca aceștia să dispună angajarea unei rude a martorului pe un post de medic.
Restul banilor urmau să fie remiși primarului, conform înțelegerii, după încadrarea efectivă a persoanei respective în unitatea medicală. Deoarece inculpatul nu ar fi reușit să-și țină „promisiunea” făcută martorului, acesta din urmă i-ar fi cerut edilului să-i restituie suma de 10.000 euro remisă anterior.
În acest context, la data de 04 octombrie 2023, în sediul primăriei orașului Mioveni, inculpatul Georgescu Ion ar fi remis martorului suma de bani menționată mai sus, ocazie cu care s-a procedat la constatarea infracțiunii.
În cauză, a fost efectuată o investigație financiară având ca obiect un imobil situat în orașul Mioveni, județul Argeș, ce aparține inculpatului Georgescu Ion, ocazie cu care s-ar fi constatat o disproporție vădită între veniturile declarate ale familiei inculpatului și valoarea de 317.613 euro a imobilului construit.
Având în vedere cele de mai sus, existând suspiciunea că imobilul respectiv ar fi fost edificat și cu sume de bani ce provin din săvârșirea unor activități nelegale, procurorii anticorupție au dispus, asupra imobilului respectiv, măsura asiguratorie a sechestrului în vederea confiscării extinse”, arată procurorii DNA.
De asemenea, în cauză a mai fost instituită măsura asiguratorie a sechestrului asupra sumei de 10.000 euro, ridicată în data 04 octombrie 2023 de către organele de urmărire penală, în vederea confiscării speciale.