Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

20 septembrie 2024

Canalul Dunăre – Marea Neagră este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume făcut de mâna omului

Canalul Dunăre – Marea Neagră este al treilea cel mai lung traseu de navigare din lume făcut de mâna omului, după Canelele Suez ( 184 km) şi Panama (81 km). Ruta principală, Cernavoadă- Poarta Albă- Agigea, construită între 1976 și 1984 are 64 de km. Ramura nordică, 


Poarta Albă- Midia Năvodari, construită între 1982 și 1987, are 31 de km. Canalul Dunăre-Marea Neagră este o parte importantă în sistemul de canale europene care leagă Marea Nordului, prin canalul Rin-Dunăre, de Marea Neagră. Canalul este faimos pentru lagărele de muncă din timpul Partidului Comunist când, în orice moment, mii de prizonieri politici munceau la construcția lui.

Adevărul afirmă că lucrările la canal au presupus „ 301 milioane de metri cubi de excavaţii, dintre care 294 de milioane de metri cubi din canalul propriu-zis şi 7 milioane de metri cubi pentru lucrări conexe. Canalul Dunăre-Marea Neagră are o adâncime de 7 metri şi o lăţime cuprinsă între 70 şi 120 de metri, iar construcţia a costat 24 de miliarde de lei. La realizarea lui au lucrat, în prima etapă de trei ani, 22.000 de oameni, iar în ultimii ani, efectivul de personal a ajuns la 32.000 de oameni. Personalul tehnic, de execuţie, a fost format din 470 de ingineri, 240 de subingineri şi 700 de tehnicieni constructori “

De construcția Magistralei Albastre s-a ocupat inginerul Chiriac Avădanei care a murit fără să ducă la bun sfârșit ultimul proiect: Canalul Bucureşti – Dunăre. El voia sa continue lucrările cu fonduri europene și să construiască un canal care să lege Bucureștiul de Dunăre, acesta devenind direct legat cu Belgrad, Budapesta, Bratislava, Viena, Frankfurt și Roterdam. Într-un interviu acordat ziarului Adevărul, inginerul era supărat de faptul că proiectul a fost abandonat după Revoluţie: „A fost părăsit, blestemat, de parcă a fost făcut de Ceauşescu. Toţi au spus că este un proiect comunist, dar nu a fost aşa“, a spus el. „ Ideea este de pe vremea lui Alexandru Ioan Cuza. Primul proiect pentru acest canal a fost întocmit în anul 1882“.

Surse: cunoastelumea.ro, adevarul.ro, wikipedia.org
Sursa foto: only-romania.com







Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts