Liliana Oprea, o tânără de 36 de ani din comuna Turnu Ruieni, județul Caraș-Severi, îşi defineşte viaţa prin munca cu animalele şi dragostea pentru natură.
Absolventă a Liceului Tehnologic „Dacia” din Caransebeş, Lili a lucrat patru ani pentru a se întreţine la şcoală şi a petrecut şapte ani în Germania, în agricultură, înainte de a decide să se întoarcă acasă, unde acum se ocupă de cele 230 de oi şi 20 de vaci ale familiei, alături de fratele său Petru şi de asociatul lor, Trandafir Borlovan.
Familia Oprea a avut iniţial 30 de oi, dar în timpul absenţei Lilianei, acestea au fost date în grija unei cunoştinţe, din cauza incapacităţii părinților de a se ocupa de ele, relatează publicația cărășeană caon.ro.
Cu toate acestea, dragostea ei pentru animale şi pentru viaţa la ţară a înflorit abia la întoarcerea din Germania. Acest sentiment a fost reflectat în postările de pe reţelele de socializare, unde conaționala noastră reîntoarsă în țară apare deseori înconjuraţă de natură şi animale.
Munca la ferma de familie este împărțită: Lili se ocupă mai mult de vaci, iar Petru de oi. Lipsa forței de muncă i-a determinat să preia întreaga responsabilitate a îngrijirii animalelor, schimbându-se săptămânal cu asociatul lor la munte.
Deşi munca este grea, ea găseşte timp să se relaxeze practicând echitația la herghelia de la Băile Herculane şi speră să îşi cumpere propriul cal de la unchiul său.
Accesul la păşune se dovedeşte a fi o aventură în sine, cu o călătorie de 120 de kilometri cu mașina, urmată de o drumeţie de o oră şi jumătate cu măgăruşii încărcaţi cu provizii.
În natura sălbatică de pe munții Ţarcu, Lili găseşte liniștea şi inspirația, imortalizând peisajele care „îţi taie respiraţia”.
Cu o viață plină de responsabilități, femeia nu are zile libere sau sărbători, dar își asumă această alegere cu plăcere: „Rezistăm fiindcă ne place şi iubesc muntel,e care mă cheamă parcă acolo. Eu, cel puţin, nu m-aş vedea făcând altceva.”
Recent, ea a întreprins o călătorie de două zile, parcursă pe jos pe o distanță de 70 de kilometri, pentru a coborî oile de pe munte. Vacile au fost aduse deja la Zlagna, iar în iunie anul viitor vor urca din nou pe munte, unde Lili este convinsă că locul este cel mai potrivit pentru pășunat. Până atunci, îşi va continua viaţa între îngrijirea animalelor şi munca pe câmp, în locul pe care îl numeşte cu drag acasă.