Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

5 decembrie 2023

Măsline – ce beneficii au și cum este bine să le consumăm

Măslinele sunt fructe mici, gustoase, foarte îndrăgite în lumea întreagă. Minunatele măsline sunt bogate în vitamine și antioxidanți, având numeroase beneficii pentru sănătate.


Măslinele sunt consumate din cele mai vechi timpuri, sunt bogate din punct de vedere nutritiv, fiind considerate una dintre minunile naturii.

Notă: Informațiile din acest articol nu înlocuiesc sfaturile unui medic specialist. Vă recomandăm, înainte de a încerca orice tratament, să consultați medicul și să urmați indicațiile acestuia.

Informații despre măslin și măsline

Măslinele sunt fructe comestibile, de culoare brun-verzuie, extrem de bogate în ulei.

Măslinele aparțin unui grup de fructe numite drupe sau fructe de piatră și sunt înrudite cu mango, cireșe, piersici, migdale și fistic.

Unele măsline imature sunt verzi și devin negre când se coc. Altele rămân verzi chiar și atunci când sunt pe deplin coapte.


Măsline proaspat cuese

În regiunea mediteraneană, 90% din măsline sunt folosite pentru fabricarea uleiului de măsline.

Măslinul este un arbore din familia oleacee, originar din Siria și zonele de litoral din Turcia, foarte răspândit și în Grecia continentală și în arhipelagul elen. Este considerat „arborele veșnic roditor”, fiind un arbore cu o longevitate extraordinară, având o uimitoare putere de regenerare, dând mereu rădăcini și lăstari noi.

Genul olea conține în jur de 20 de specii larg răspândite în jurul globului. Sunt pomi mici întâlniți în zonele limitrofe Mării Mediterane, în sudul Africii, în sud-estul Asiei, în estul Australiei. Frunzele măslinilor se mențin verzi pe întreaga durată a anului. Măslinul preferă climate cu ierni blânde și veri toride, se dezvoltă foarte bine pe soluri calcaroase atinse de briza mării.

Arborele măslin

Beneficii și proprietăți ale măslinelor

Măslinele sunt foarte bogate în vitamina E și în alți antioxidanți puternici. Studiile arată că acestea sunt bune pentru inimă și pot proteja împotriva osteoporozei și a formării celuelor cancerigene.
Valori nutriționale pentru 100 g măslineCalorii: 115
Apă: 80%
Proteine: 0,8 grame
Carbohidrati: 6,3 grame
Zahăr: 0 grame
Fibre: 3,2 grame
Grăsime: 10,7 grame
Grăsimi saturate: 1,42 grame
Monosaturate: 7,89 grame
Polinesaturate: 0,91 grame
Grăsimile din măsline

Măslinele conțin 11-15% grăsimi, din care 74% la sută este acid oleic, un tip de acid gras monosaturat. Este componenta principală a uleiului de măsline.



Acidul oleic este legat de mai multe beneficii pentru sănătate, inclusiv scăderea inflamației și un risc redus de boli de inimă. In plus, studiile arată că poate chiar ajuta la prevenirea cancerului.
Vitamine și minerale

Măslinele sunt o sursă bună de mai multe vitamine și minerale, dintre care unele se adaugă în timpul procesării. Compușii benefici ai acestui fruct includ:Vitamina E. Alimentele bogate în grăsimi din plante conțin de obicei cantități mari din acest puternic antioxidant.
Fier. Măslinele negre sunt o sursă bună de fier, ceea ce este important pentru celulele roșii din sânge pentru a transporta oxigenul
Cupru. Acest mineral esențial lipsește adesea în dieta tipică occidentală. Deficiența de cupru vă poate crește riscul de boli de inimă
Calciu. Cel mai abundent mineral din corpul tău, calciul, este esențial pentru funcția osoasă, musculară și nervoasă .
Sodiu. Majoritatea măslinelor conțin cantități mari de sodiu, deoarece sunt ambalate în saramură sau apă sărată.
Alți nutrienți benefici

Măslinele sunt bogate în mulți compuși vegetali, în special antioxidanți, inclusiv:Oleuropein. Acesta este cel mai abundent antioxidant din măslinele proaspete, necoapte. Este legat de multe beneficii pentru sănătate.
Hidroxitirosol. În timpul coacerii măslinelor, oleuropeinul este descompus în hidroxitirosol. Este, de asemenea, un puternic antioxidant.
Tirozol. Cel mai răspândit în uleiul de măsline, acest antioxidant nu este la fel de puternic ca hidroxitirosolul. Cu toate acestea, poate ajuta la prevenirea bolilor de inimă
Acid oleanolic. Acest antioxidant poate ajuta la prevenirea leziunilor hepatice, la reglarea grăsimilor din sânge și la reducerea inflamației
Quercetin. Acest nutrient poate reduce tensiunea arterială și poate îmbunătăți sănătatea inimii.

Fibre și carbohidrați

Măslinele cuprind 4-6% glucide, făcându-le un fruct cu conținut scăzut de carbohidrați.

Majoritatea acestor carbohidrați sunt fibre. De fapt, fibrele reprezintă 52-86% din conținutul total de carbohidrați.

Prin urmare, conținutul net de carbohidrați digerabili este foarte scăzut. Cu toate acestea, măslinele sunt încă o sursă relativ slabă de fibre, deoarece 10 măsline furnizează doar aproximativ 1,5 grame.
Proprietăți antioxidante


Studiile au demonstrat că antioxidanții dietetici vă reduc riscul de boli cronice, cum ar fi bolile de inimă și cancerul. Măslinele sunt bogate în antioxidanți, cu beneficii pentru sănătate, de la combaterea inflamației până la reducerea creșterii microorganismelor.
Mențin sănătatea inimii

Colesterolul ridicat din sânge și tensiunea arterială sunt ambii factori de risc pentru bolile de inimă.

Acidul oleic, principalul acid gras din măsline, este asociat cu îmbunătățirea sănătății inimii. Poate regla nivelul colesterolului și poate proteja colesterolul LDL (rău) de oxidare. Mai mult, unele studii observă că măslinele și uleiul de măsline pot reduce tensiunea arterială.
Mențin sănătatea oaselor

Osteoporoza se caracterizează prin scăderea masei osoase și a calității osoase. Ratele osteoporozei sunt mai scăzute în țările mediteraneene decât în ​​restul Europei, ceea ce duce la speculații că măslinele ar putea proteja împotriva acestei afecțiuni

Unii dintre compușii vegetali găsiți în măsline și în uleiul de măsline s-au dovedit a ajuta la prevenirea pierderii osoase în studiile efectuate pe animale.
Prevenirea cancerului

Măslinele și uleiul de măsline sunt consumate în mod obișnuit în regiunea mediteraneană, unde ratele de cancer și alte boli cronice sunt mai mici decât în ​​alte țări occidentale. Acest lucru se poate datora parțial conținutului ridicat de antioxidanți și acid oleic. Studiile arată că acești compuși perturbă ciclul de viață al celulelor canceroase din sân, colon și stomac.
Contraindicații

Măslinele sunt considerate fructe sigure și foarte sănătoase, dar este recomandat totuși, consumul moderat.

Măslinele pot conține metale grele și minerale precum bor, sulf, staniu și litiu. Consumul unei cantități mari de metale grele poate afecta sănătatea și poate crește riscul de cancer. Cu toate acestea, cantitatea acestor metale din măsline este, în general, cu mult sub limita legală. Prin urmare, acest fruct este considerat sigur.

Unele soiuri de măsline – mai ales coapte, măsline negre din California – pot conține cantități mari de acrilamidă ca urmare a procesării. Acrilamida este legată de un risc crescut de cancer în unele studii, deși alți oameni de știință pun la îndoială legătura.
Uleiul de măsline


Ulei de măsline

Grăsimile sănătoase din măsline sunt extrase pentru a produce ulei de măsline, una dintre componentele cheie ale dietei mediteraneene incredibil de sănătoase.

Uleiul de măsline este uleiul natural extras din măsline, rodul măslinului.

Aproximativ 14% din ulei sunt grăsimi saturate, în timp ce 11% sunt polinesaturați, cum ar fi acizii grași omega-6 și omega-3.

Dar acidul gras predominant în uleiul de măsline este o grăsime mononesaturată numită acid oleic, care reprezintă 73% din conținutul total de ulei.

Studiile sugerează că acidul oleic reduce inflamația și poate avea chiar efecte benefice asupra genelor legate de cancer.

Grăsimile mononesaturate sunt, de asemenea, destul de rezistente la căldură ridicată, făcând din uleiul de măsline extravirgin o alegere sănătoasă pentru gătit.
Soiuri de măsline și metode de procesare

Cele mai comune soiuri de măsline întregi sunt:Măsline verzi spaniole, murate
Măsline negre grecești, crude
Măslinele din California, coapte cu oxidare, apoi murate

Deoarece măslinele sunt foarte amare, de obicei nu sunt consumate proaspete. În schimb, sunt sărate și fermentați. Acest proces îndepărtează compușii amari precum oleuropeinul, care sunt cei mai abundenți în măslinele necoapte.

Mai multe pe libertatea.ro

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts