Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

4 decembrie 2023

CIMBRUL – Cea mai PUTERNICĂ plantă. Dr. Constantin Pârvu RECOMANDĂ consumul a 2 căni de ceai de cimbru pe zi

Plantele aromatice utilizate în bucătărie au proprietăți farmacologice, iar printre acestea se remarcă cimbrul, considerată una dintre cele mai puternice plante medicinale din lume, conform dr. Daniela Bușneag, medic homeopat și apifitoterapeut.


Este important să facem distincția între cimbrul care crește în mod natural, specia Thymus vulgaris, și cel cultivat. Cimbrul natural are proprietăți de antibiotic natural.

Cu toate că aspectul său este modest, cimbrul are proprietăți antimicrobiene impresionante. Poate lupta împotriva unui spectru larg de patogeni. Peste 130 de tipuri de bacterii sunt inhibate de compușii cimbrului.

De asemenea, acționează împotriva fungilor și ciupercilor. Efectele antibiotice se datorează concentrației ridicate de ulei esențial, care conține compuși volatili precum timol, cariofilen, carvacrol, alfa-pinen, beta-pinen, beta-mircen, alfa-felandren, caren, D-limonen, para-cimen, gama-terpinen și terpineol.

Cimbrul este util în tratarea afecțiunilor respiratorii. Întreaga plantă este benefică în caz de bronșită, astm, tuse și faringită.

Vârfurile înflorite ale plantei sunt de ajutor în caz de răceli, infecții pectorale și dureri în gât. Cercetările recente au demonstrat că extractele de cimbru, bogate în carvacrol și alfa-terpinen, au efecte antivirale și antiinflamatorii. Acestea contribuie la subțierea mucusului, având acțiune fluidizantă și expectorantă. De asemenea, cimbrul are proprietăți emoliente și calmează spasmele. Dr. Bușneag recomandă în mod special cimbrul în cazurile de tuse productivă. Planta poate fi utilizată în tratarea tusei convulsive, spastice sau astmatice.

Cimbrul ajută la reducerea răgușelii și facilitează respirația. De asemenea, acționează asupra inflamațiilor și infecțiilor, fiind un antiseptic remarcabil, în special pentru plămâni. Ceaiul de cimbru este considerat un remediu dovedit împotriva tusei și poate fi consumat sub formă de infuzie.

Pentru a prepara infuzia, se folosește o linguriță de plantă la o cană de apă clocotită. Se lasă timp de 5 minute, după care se strecoară. Se pot consuma 2-3 ceaiuri de cimbru pe zi.

Dr. Constantin Pârvu recomandă consumul a 2 căni de ceai de cimbru pe zi în caz de bronșită și tuse astmatiformă.

Cimbrul poate fi folosit și în băi. În caz de răceală și febră, infuzia de cimbru strecurată se poate adăuga în apa din cadă. De asemenea, siropul de cimbru este recomandat în caz de răceală și gripă.

Printre alte beneficii ale cimbrului se numără și acțiunea sa benefică asupra sistemului gastrointestinal. Consumul său reduce balonarea și ameliorează neplăcerile cauzate de flatulență, dispepsie ușoară și simptomele de enterocolită.

Cimbrul tonifică întregul organism și are efecte energizante. Potrivit studiilor, cimbrul are proprietăți anti-infecțioase, antivirale, imunomodulatoare, antiinflamatorii, antispasmodice, anticonvulsive, gastroprotectoare, cardioprotectoare, antihipertensive, sedative și anticancerigene.

Cercetările au evidențiat utilizările cimbrului în tratamentul infecțiilor microbiene, inflamațiilor, diabetului, Alzheimerului, bolilor cardiovasculare și neurologice, osteoporozei, depresiei, viermilor intestinali, amneziei, convulsiilor și herpesului.



Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts