Boala Crohn este o boala inflamatorie intestinala (BII), cunoscuta si sub numele de sindromul lui Crohn sau enterita regionala. Aceasta boala poate afecta orice parte a tractului gastro-intestinal, de la gura pana la anus.
Boala Crohn poate aparea la orice varsta, dar este mai des intalnita la cei cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani sau la cei cu varsta intre 60 si 80 de ani. Cauza bolii Crohn este necunoscuta. Totusi, cercetatorii sunt de parere ca eventualele cauze sunt ereditatea, o functionare improprie a sistemului imunitar, fumatul in exces, diferite boli infectioase, consumul de medicamente anti-inflamatoare nesteroidiene sau anumiti factori nocivi din mediul inconjurator. Alimentatia necorespunzatoare si stresul pot fi si ele o cauza a bolii Crohn.
Simptomele bolii Crohn variaza de la caz la caz. Uneori simptomele sunt abia simtite, foarte usoare pentru timp indelungat sau, in alte cazuri, simptomele apar si dispar, iar atunci cand apar sunt foarte suparatoare.
Simptomele pot include diaree persistenta, febra, energie scazuta, dureri abdominale, crampe, stari de ameteala, voma, sange si mucus in scaun, ulceratii la nivelul gurii, pierderea apetitului, scadere in greutate sau boala perianala. Alte simptome ar putea fi inflamatii ale pielii, ochilor, articulatiilor si cailor biliare sau dezvoltare intarziata la copii. Nu exista un tratament anume pentru boala Crohn.
Practic orice remediu si tratament lupta sa reduca inflamatia, sa calmeze simptomele si sa previna pe cat posibil interventiile chirurgicale. In acest articol va vom prezenta cele mai bune 10 remedii naturale impotriva bolii Crohn.
Probioticele
Probioticele
Probioticele sunt esentiale pentru cei care sufera de boala Crohn. Probioticele sunt bacterii vii, similare cu bacteriile bune din intestine. Probioticele ajuta la restabilirea bacteriilor bune din tractul digestiv, imbunatatind digestia, absorbtia si procesarea alimentelor in tractul intestinal.
Se recomanda sa luati suplimente probiotice care contin atat L. Acidophilus cat si organisme bifidus, ambele contribuie la sanatatea digestiva. Consultati un medic pentru a stii dozajul corect
Ceaiul verde
Ceaiul verde este foarte bun in tratarea bolii Crohn datorita proprietatilor sale anti-inflamatoare, anticancerigene si antioxidante. In plus, consumul de ceai verde are un impact pozitiv asupra sistemului imunitar si reduce riscul cancerului la colon.
Se recomanda sa beti ceai verde cel putin de 3 ori pe zi. Puteti indulci cu miere daca doriti.
Nalba
Datorita continutului de mucilagi din nalba, aceasta planta are un efect calmant asupra tractului gastro-intestinal si este foarte eficienta in tratarea bolii Crohn. Nalba are capacitatea de a vindeca leziunile inflamate in tractul gastro-intestinal si iritatiile.
Fie ca va preparati singuri din frunze de nalba uscata, fie ca-l achizitionati de la un magazin naturist, ceaiul de nalba este nemaipomenit in cazul bolii Crohn. Este de preferat sa beti ceai de nalba de 3 ori pe zi.
ATENTIE! Evitati nalba daca aveti diabet
Ulm
Fiind un emolient si un agent anti-inflamator, ulmul ajuta la vindecarea si protejarea tesuturilor digestive iritate. In plus, stimuleaza miscarea intestinala, previne deficientele nutritionale din organism si dezechilibrele electrolitilor pentru cei care sufera de boala Crohn.
Adaugati 1 lingurita de pudra de ulm intr-o cana cu apa fiarta. Lasati la infuzat 5 minute. Beti din aceasta solutie de 3 ori pe zi.
Puteti amesteca 1 lingurita de pudra de ulm cu 1 lingurita de zahar intr-o cana cu apa fiarta si sa beti din solutie de 2 ori pe zi
Turmeric
Turmericul este un remediu foarte eficient al bolii Crohn datorita curcumei din continutul sau, un agent anti-inflamator care ajuta la reducerea inflamatiei din tractul digestiv. In plus, curcuma ajuta si la reducerea posibilelor abcese intestinale. Se iau suplimente de turmeric de 400-600 mg de trei ori pe zi, dar puteti introduce pudra de turmeric si in alimentatia de zi cu zi.
Tamaia
Fitoterapeutii recomanda tamaia pentru tratarea bolii Crohn. Tamaia are proprietati anti-inflamatorii si ajuta la reducerea inflamatiei din tractul gastro-intestinal si digestiv.
Puteti lua 1200 mg de supliment de tamaie de 3 ori pe zi, timp de 8 saptamani. Intrebati, totusi, medicul inainte de a incepe sa luati suplimente.
Ghimbirul
Datorita proprietatilor anti-inflamatoare si antioxidante, ghimbirul este un foarte bun remediu al bolii Crohn. Acesta reduce inflamatia din intestine si ajuta in procesul de digestie.
Adaugati ½ de lingurita de ghimbir proaspat, ras intr-o cana de apa fiarta, acoperiti si lasati la actionat 10 minute. Daca vreti, puteti pune miere si apoi beti din acest ceai. Beti de 2, 3 ori pe zi pana ce veti observa o imbunatatire. Puteti lua si suplimente de ghimbir
Adaugati ½ de lingurita de ghimbir proaspat, ras intr-o cana de apa fiarta, acoperiti si lasati la actionat 10 minute. Daca vreti, puteti pune miere si apoi beti din acest ceai. Beti de 2, 3 ori pe zi pana ce veti observa o imbunatatire. Puteti lua si suplimente de ghimbir
Ulei de ficat de cod
Uleiul de ficat de cod este indicat in tratarea bolii Crohn. Acesta contine 2 acizi grasi omega 3 – DHA si EPA. Acestia sunt agenti anti-inflamatori care reduc inflamatia din mucoasa intestinala. In plus, uleiul de ficat de cod are vitamina A si D, ambele importante pentru tratarea bolii Crohn.
Luati cate 2 lingurite de ulei de ficat cod pe zi. Puteti opta si pentru varianta in capsule.
Morcovii
Morcovii
Morcovii sunt o buna sursa de nutrienti, contin antioxidanti care ajuta la tratarea bolii Crohn, sunt usor de digerat si intaresc sistemul imunitar.
Gatiti cativa morcovi pe zi pana ce devin moi si usor de mancat. Ii puteti manca si sub forma de piure, adaugand putina sare. Puteti bea suc de morcovi cu cateva picaturi de suc de lamaie si putina miere de mai multe ori pe zi, pana ce veti observa o imbunatatire
Vitamina D
Deseori, cei care sufera de boala Crohn au si un deficit al vitaminei D. Conform unui studiu realizat de Universitatea din Montreal, se pare ca deficienta de vitamina D poate fi o cauza a bolii Crohn.
Se considera ca vitamina D are un rol extrem de important in reglarea activitatii sistemului imunitar si poate reduce inflamatia.
Cea mai buna sursa de vitamina D este soarele, asa ca incercati sa va expuneti la soare, de preferat dimineata cand nu este atat de periculos.
Consumati alimente bogate in vitamina D cum ar fi ficatul de vita, albusul de ou, sardine, somon, creveti, cod si lapte fortificat.
Puteti lua si suplimente de vitamina D
Alte sfaturi pentru tratarea bolii Crohn:
- Tineti un jurnal in care sa va treceti toate alimentele consumate astfel incat sa va dati seama care dintre ele va afecteaza
- Reduceti produsele lactate si alimentele prea bogate in fibre, precum si cele prea condimentate sau prajite
- In loc sa aveti 2, 3 mese pe zi foarte incarcate, incercati sa aveti 5, 6 mai mici
- Beti cat mai multa apa si sucuri de fructe
- Evitati alcoolul si bauturile care contine cofeina
- Renuntati la fumat
- Reduceti stresul
- Faceti cateva exercitii de stimulare a miscarii intestinelor
- Incercati acupunctura despre care se spune ca trateaza bolile inflamatorii
- Luati suplimente de fier, vitamina B si zinc
Sursa: andreilaslau.ro