Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

14 mai 2017

O înfometare scurtă RELANSEAZĂ SISTEMUL IMUNITAR şi RESTABILEȘTE ORGANISMUL

În articolul nostru de azi vom vorbi despre folosul unei înfometări de scurtă durată pentru sistemul imunitar, cum să nu exagerezi cu înfometarea şi cum să extragi din ea un folos maxim.





O înfometare scurtă relansează sistemul imunitar şi restabileşte organismul


Înfometarea continuă are un impact negativ asupra organismului, dar când vine vorba de una de scurtă durată, organismul obţine multe beneficii. Această practică nu duce doar la reducerea greutăţii corporale şi la curăţirea organismului, ci şi la înnoirea naturală a celulelor şi a sistemului imunitar.


Ştiinţa confirmă legătura dintre înfometarea scurtă şi sporirea imunităţii


Acest subiect a fost abordat de către cercetătorii din Universitatea din California de Sud în studiul publicat în revista “Cell Stem Cell”.

Când dvs. încetaţi să mâncaţi, organismul începe să economisească energia, iar una din metodele prin care o face este prelucrarea celulelor de care el la moment nu are nevoie. În special în acest proces sunt antrenate celulele sistemului imunitar care au suferit anumite daune. Cel puţin aşa consideră co-autorul studiului, Valter Longo, profesor la Şcoala de gerontologie (Universitatea din California de Sud) şi director al Institutului de longevitate (din cadrul aceleeaşi universităţi).

În cadrul experimentelor făcute atât asupra şoarecilor, cât şi asupra oamenilor, s-a remarcat o reducere a cantităţii de leucocite în organismul înfometat. Aceste celule sunt responsabile de lupta cu bolile şi tot felul de agresori care pătrund în sânge. După reducerea numărului acestor celule datorită înfometării s-a declanşat şi relansarea firească a secreţiei leucocitelor.

După 2-4 zile de înfometare sistemul sangvin a distrus celulele îmbătrânite şi cele vătămate, înlocuindu-le cu altele noi. Savanţii consideră că o înfometare de scurtă durată este benefică nu doar pentru sistemul sangvin, dar şi pentru alte sisteme ale organismului nostru.

Influenţa înfometării scurte asupra altor sisteme ale organismului


În timpul unei înfometări de scurtă durată organismul face rezerve de zaharide, grăsimi şi cetone, consumând în acelaşi timp celulele sangvine albe îmbătrânite. Cetonele sunt secretate atunci când organismul transformă grăsimea în energie, având un rol crucial când vine vorba de slăbire.

Înfometarea scurtă îi permite organismului să folosească grăsimea în calitate de sursă principală de energie. Astfel se accelerează metabolismul şi se îmbunătăţeşte peristaltica intestinală, oferindu-i sistemului digestiv o odihnă bine meritată. Această pauză în consumul de produse alimentare provoacă o ardere mai eficientă a caloriilor, parcă amintindu-i organismului despre procesul digestiv corect.

Înfometarea scurtă este un fel de buton de restart pentru întreg organismul. Ea creează un mediu sănătos, în care organismul învaţă să aibă grijă de celelalte sisteme. O pauză a sistemului digestiv de 12-24 de ore îi permite organismului să se concentreze asupra funcţionării celorlalte sisteme.

De asemenea o astfel de înfometare duce la eliminarea toxinelor din organism şi echilibrarea funcţionării organelor de “filtrare”: ficatul şi rinichii.

Important! Perioada de înfometare nu trebuie să depăşească 4 zile, timp în care trebuie să crească în schimb consumul de apă.

Savanţii au remarcat că odată cu reducerea cantităţii de leucocite, are loc şi scăderea nivelului de enzime PKA, ceea ce reflectă o “resetare” a organismului, care face posibilă formarea unor celule noi şi reducerea nivelului IGF-1, legat direct cu îmbătrânirea şi dezvoltarea cancerului.

Pentru trecerea celulelor stem în regim de regenerare este nevoie de reducerea acţiunii enzimelor PKA, după care începe proliferarea acestor celule şi, respectiv, înnoirea sistemului imunitar.

“Conținutul articolului este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts