Neurochirurgul Bogdan Iliescu, specialist la Spitalul Clinic de Urgenta din Iasi, explica care sunt secretele creierului. Medicul subliniaza cat de importante sunt toate formele de activitate – atat mentala, cat si fizica – pentru a nu lasa creierul sa se „topeasca”.
Cele mai grave si mai frecvente boli ale creierului
Cancerul creierului, numit glioblastom, in literatura de specialitate, care omoara in continuare cu cruzime, bolile psihice ori degenerative, precum schizofrenia, autismul, depresia, scleroza multipla sau Alzheimer. Boala Alzheimer este una dintre bolile creierului pe care le intelegem foarte putin, iar scleroza multipla omoara oamenii de tineri. Chiar si maladia Parkinson poate fi incadrata aici, pentru ca, desi neurochirurgia moderna reuseste sa o tina in frau foarte bine pentru foarte mult timp, cu stimulare prin electrozi, prin medicamente, este o boala care evolueaza, scrie adevarul.ro.
Cum sa ne mentinem creierul sanatos
Este una dintre intrebarile la care toata lumea incearca sa raspunda in zilele noastre. Nu intelegem, inca, pe deplin ce inseamna Alzheimer, ce inseamna aproape oricare dintre bolile acestea la care am facut referire. Tocmai de aceea, nestiindu-le cauza si nestiind unde sa umblam, pe ce buton sa apasam, evident ca nu avem un tratament 100% eficient pentru ele. Dar e foarte adevarat, creierul este un organ care poate fi comparat cu muschiul, in sensul ca, daca il exersezi cat mai mult, este mai in forma si rezista mai bine la stresul vietii.
De aceea, probabil cel mai bun sfat pe care poti sa-l dai cuiva este sa-si foloseasca in permanenta creierul. Tendinta, evident naturala, a oricarui organism viu este starea de repaus, „statul degeaba“, dar care pentru creier este catastrofal. Cu cat sta mai mult, cu atat „slabeste“ mai mult. Totusi, este important pentru creier sa dormi cat trebuie si sa fie un somn bun, un somn sanatos.