Cunoscut și sub numele de „Sfântul Ardealului”, părintele Arsenie Boca era nu numai un vizionar, ci și unul dintre aceia care vindecau atât prin puterea rugăciunii, cât și cu ajutorul leacurilor din natură. Multe dintre acele tratamente naturiste pe care el le recomanda și-au dovedit eficacitate.
Despre puterea de vindecare a credinței avem multe mărturii. Este cunoscut cazul unei fetițe de 13 ani, oloage, care a venit la părintele Arsenie Boca, la mănăstire. Părintele a întrebat-o: „Crezi în Iisus Hristos, în Dumnezeu -Tatăl, în Maica Domnului?” Ea a răspuns: „Cred din toată inima.” La fel i-a întrebat şi pe părinţii fetei, care au răspuns că şi ei cred. Monahul i-a spus atunci acesteia: „Ridică-te și umblă!”, iar fetița s-a ridicat și a mers.
De multe ori, însă, părintele Arsenie Boca recomanda leacuri străvechi (și rugăciune, și postire, și curată trăire). Unei bătrâne cu probleme de văz i-a recomandat „apa vie” sau seva pe care o picură via, primăvara - să o strângă și să-și pună diminețile, cu pipeta, câteva picături în ochi. Unei alte femei, cu pietre la fiere, i-a recomandat un leac având la bază o plantă numită „limba cerbului” sau „năvalnic”.
Înainte de a afla rețeta părintelui Arsenie Boca, să mai spunem ceva despre această plantă, care e considerată, de asemenea, leac de dragoste.
Limba cerbului, cunoscută popular și sub numele de năvalnic, este o varietate de ferigă, al cărei nume științific e Phyllytis scolopendrium. Se va folosi întotdeauna planta verde (frunzele) și nu uscată, pentru că altfel își pierde din proprietăți. O caracteristică a acestei buruieni de leac este aceea că rămâne verde tot anul, așa că poate fi culeasă în orice anotimp. Eficiența cea mai mare o are însă în lunile de vară.
Iată în ce constă băutura vindecătoare, capabilă să spargă și să elimine pietrele la fiere (litiaza biliară):
Se mărunțesc frunzele de limba cerbului și se pun, împreună cu coji de portocală, într-un tifon curat, care se leagă. Se pune această „bocceluță” într-un vas și se toarnă deasupra apă fiartă. Se pune un capac și se lasă 5-7 minute, se scot plantele din vas și se bea călduț, cu înghițituri mici. Se va bea acest ceai, timp de 2-3 luni, dimineața și seara.
Ceaiul de limba cerbului, în timp, zdrobește pietrele de la fiere până le transformă în nisip, care mult mai ușor se elimină.
Deși este în principal folosită pentru problemele biliare, cercetătorii arată că această plantă are acțiune colagogă, favorizând evacuarea bilei în duoden. Planta de Limba Cerbului sub forma de infuzie are numeroase aplicatii atat ca uz intern cat si ca uz extern.
Datorita efectului sau astringent, aceasta vindeca bolile pulmonare, degajeaza caile respiratorii, ajuta expectorarea si calmeaza tusea.
Tot infuzia de Limba Cerbului trateaza si cazurile de diaree acuta manifestate in combinatie cu episoade de febra.
Pentru uz extern, Limba Cerbului se foloseste pentru vindecarea ranilor si pentru curatarea scalpului de seboree.
Pentru a face o infuzie in 250 ml de apa se foloseste o lingurita de plante. Se recomanda maxim 3 cani pe zi. Consumul de ceai din aceasta planta provoaca transpiratie si diureza.
Cei care doresc să înceapă un tratament cu această plantă ar trebui totuși să consulte un medic înainte, pentru că Limba cerbului conține tiaminaze, care distrug vitamina B1 din organism.
Sursa: antenasatelor.ro