In fiecare an ma straduiesc sa prepar atat compot cat si dulceata din cat mai multe fructe, pentru a pastra aroma fiecaruia pe timp de iarna si a le folosi la diferite deserturi. Cu cativa ani in urma am incercat retete de dulceata de cirese la care se folosea o cantitate mai mica de zahar decat de cirese, dar acest lucru nu ajuta la legarea dulcetii.
De anul trecut am folosit raportul de unu la unu (la 1 kg de zahar, unul de cirese), iar dupa aceasta reteta se obtine cea mai buna dulceata de cirese. Fie ca folositi cirese de mai, albe, negre sau amare, reteta de dulceata de cirese este aceeasi, doar aroma fiind diferita.
- 1 kg de cirese cantarite fara samburi
Ingrediente:
- 1 kg de cirese cantarite fara samburi
- 1 kg zahar
- zeama de la o lamaie
Iata cum se face dulceata de cirese:
Dupa ce rupeti coditele cireselor, le spalati bine in cateva ape pentru a elimina impuritatile de pe ele. Odata spalate, incepeti sa le scoateti samburii.
Pentru a scoate samburii, va puteti ajuta de un aparat special de scos samburi din fructe, iar ciresele vor ramane aproape intregi.
Odata ce ati terminat de scos samburii, cantariti ciresele astfel incat acestea sa aiba 1 kg.
Le asezati intr-un vas cu fundul gros, iar peste ele adaugati zaharul.
Cu cativa ani in urma, am preparat retete de dulceata de cirese care recomandau o cantitate mai mica de zahar fata de cea de cirese, insa in acest mod, dulceata trebuie fiarta mult timp ca sa se lege, iar ciresele vor capata o culoare inchisa, se vor terciui si va trebui sa adaugam conservanti sau diversi aditivi pentru a le pastra pe tot parcursul iernii.
Aceasta este o reteta clasica de cirese, fiind una dintre cele mai bune retete pentru ca nu trebuie sa adaugam conservanti, ca sa o putem pastra pe toata perioada de iarna.
Amestecati in vas cu o lingura pana cand zaharul si ciresele se omogenizeaza si lasati la fiert, pe foc mic.
Odata ce zaharul se va topi, ciresele vor pluti in sirop.
Lasati sa fiarba in continuare, iar cu o lingura adunati spuma care se formeaza pe marginea vasului, deoarece siropul caramelizat de pe marginile oalei vor schimba gustul dulcetii.
Cu cat zaharul este pur cu atat spuma ce se va forma va fi mai putina.
Dupa ce indepartati spuma de cateva ori, iar aceasta nu se mai formeaza, se adauga zeama de la lamaie si se amesteca bine.
Continuati sa fierbeti dulceata, iar cand pare ca se leaga, luati cu o lingura si picurati cativa stropi intr-un pahar cu apa rece. Dulceata este legata cand stropii de dulceata nu se imprastie in pahar.
Puneti dulceata fierbinte in borcane bine spalate si uscate. Infiletati cu capace noi, intoarceti borcanele cu capacul in jos cateva minute, inainte de a le da in pivnita.
Dupa aceasta reteta, dulceata poate fi pastrata mult timp, fara conservanti.
Observatii:
- Atunci cand dulceata fierbe, aveti grija ca flacara sa nu fie prea puternica pentru ca se va lipi de fundul vasului.
- Se poate folosi orice tip de cirese: amare, albe sau negre.
Sursa: bucatarulpriceput.ro