Fructele si legumele sunt alimentele cu cele mai importante efecte antiimbatranire, datorita continutului lor superior de antioxidanti, compusi naturali care contracareaza efectele nocive ale radicalilor liberi.
O dieta sanatoasa este cea mai simpla cale de a imbunatati aspectul si elasticitatea pielii, astfel incat primele semne de imbatranire sa nu devina vizibile timpuriu.
Alimente care previn imbatranirea prematura
Liniile fine, ridurile, petele cutanate si pierderea fermitatii pielii sunt semnele distinctive ale imbatranirii, care pot fi tinute sub control cu ajutorul unei alimentatii bogate in fructe si legume. O buna parte din produsele alimentare de origine vegetala contribuie la mentinerea aspectului fizic tanar si a starii de sanatate optime.
In plus, fructele si legumele au efect energizant, asista pierderea in greutate, intaresc sistemul imunitar si sprijina digestia. Antioxidantii din aceasta categorie de alimente sunt adjuvanti importanti in intretinerea frumusetii si a tineretii pielii.
1. Rosiile
Licopenul se regaseste din abundenta in rosii, un antioxidant performant in combaterea radicalilor liberi (molecule sau ioni care afecteaza celulele sanatoase si suprima sistemul imunitar). De aceea, aceste legume sunt inzestrate cu capacitatea de a proteja organismul de anumite tipuri de cancer. Licopenul, impreuna cu celelalte vitamine si minerale din rosii, contribuie la mentinerea sanatatii celulelor si stimuleaza regenerarea acestora.
2. Portocalele
Bogate in vitamina C, portocalele au proprietati importante si in prevenirea si tratarea bolilor. Acest nutrient important pentru functia imuna a organismului este asociat si cu reducerea riscului de aparitie si accentuare a ridurilor, acesta fiind si motivul pentru care este introdus in numeroase formule cosmetice antiimbatranire.
Vitamina C joaca un rol cheie in productia de colagen, substanta necesara pentru mentinerea elasticitatii tesutului cutanat. Totodata, vitamina are efect antioxidant, contracarand actiunea distrugatoare a radicalilor liberi asupra celulelor cutanate sanatoase.
3. Varza Kale
Varza Kale este o sursa esentiala de vitamina K, nutrient cu efect protector impotriva unei serii lungi de boli, asa cum este osteoporoza. Fibrele din frunzele acestei varietati de varza sunt bogate in fibre, ajutand la reducerea tensiunii arteriale si a nivelului de colesterol total.
4. Vinetele
Coaja de un mov intens a vinetelor prinde aceasta nuanta distinctiva datorita nasuninei, un nutrient cu efect anti-aging. Substanta previne formarea si raspandirea celulelor canceroase in organism, blocand fluxul de sange de care au nevoie pentru procesul de multiplicare. S-a descoperit si ca nasunina incetineste progresul sindromului Alzheimer, prin blocarea actiunii nocive a radicalilor liberi asupra neuronilor.
5. Ardeiul gras rosu
Ardeiul gras rosu contine cu 60% mai multa vitamina C decat ardeiul verde, avand proprietati importante pentru randamentul sistemului imunitar si mentinerea sanatatii celulelor. Cercetatorii au descoperit ca persoanele care consuma regulat ardei gras rosu sunt mai putin predispuse aparitiei ridurilor, intrucat nutrientii din aceasta leguma stimuleaza intens productia de colagen.
6. Murele
Aceste fructe de padure au in compozitie cea mai mare concentratie dintr-un flavonoid special, numit rutin, care se remarca prin actiunea sa de a inhiba activitatea enzimelor implicate in formarea trombilor (cheagurilor de sange) si in cresterea riscului de infarct miocardic sau accident vascular cerebral. Acelasi antioxidant contribuie la protejarea celulelor sanatoase ale pielii si la stimularea regenerarii acestora.
7. Busuiocul
Una dintre cele mai importante proprietati medicinale ale busuiocului provine din antioxidantul numit eugenol. Acest compus declanseaza si activitatea anticancerigena in celulele canceroase cervicale, determinandu-le sa se autodistruga.
8. Broccoli
Broccoli-ul este o leguma foarte bogata in vitamina C, contribuind in mod direct la mentinerea sanatatii pielii. In plus, contine si coenzima Q10, care impiedica radicalii liberi sa distruga celulele cutanate.
Sursele alimentare de coenzima Q10 ajuta organismul sa repare leziunile celulare de la nivelul pielii, intr-un ritm accelerat, asadar ajuta la incetinirea procesului de imbatranire.
9. Spanacul
Spanacul este o sursa generoasa de vitamina E, un ingredient adaugat de obicei in cremele antirid, tocmai datorita efectelor sale de prevenire si estompare a semnelor de imbatranire. Vitaminei E ii este atribuita capacitatea de a remedia adancimea ridurilor, facandu-le mai putin vizibile.
10. Ananasul
Ananasul este benefic in mentinerea sanatatii articulatiilor si in reducerea inflamatiilor provocate de astm. Totodata, fructul este bogat in vitamina C si bromelaina, enzima care stimuleaza procesele digestive, amelioreaza simptomele artritei si ale sinuzitei, previne umflaturile cauzate de traume si inhiba apetitul alimentar.
11. Morcovii
Aceste legume au efect protector asupra ADN-ului, previn instalarea cataractei si a anumitor tipuri de cancer. Bogati in beta-caroten, vitaminele A, B si C, calciu, potasiu si sodiu, morcovii sunt alimente de baza intr-o alimentatie care ajuta la mentinerea sanatatii si tineretii organismului pe termen lung.
12. Ciupercile
In timp ce reduc semnificativ riscul instalarii diverselor tipuri de cancer asociate cu inaintarea in varsta, precum cancerul de colon sau cancerul de prostata, ciupercile imbunatatesc functiile organismului de detoxifiere. Acest efect se observa si in aspectul placut al pielii, care isi mentine elasticitatea si supletetea pe termen lung.
13. Dovleacul
Dovleacul este un ingredient natural cu efect antirid, imbunatateste acuitatea vederii si contribuie la mentinerea sanatatii cardiace. Furnizeaza din plin vitaminele A si C, potasiu si niacina, unul dintre cei mai puternici antioxidanti.
14. Rodiile
Expunerea neprotejata la radiatiile ultraviolete constituie cauza principala a imbatanirii pielii, iar rodiile contin anumite enzime care protejeaza tesutul cutanat de arsurile solare.
Sursa: sfatulmedicului.ro