Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

12 aprilie 2017

Ventrilica, "leacul tuturor relelor". Uite ce AFECŢIUNI tratează

Cunoscuta si sub denumirea de buruiana-de-perit, buruiana-de-cel-perit, matrice, soparlaita, ventricea, vindrilica, ventrilica, numita stiintific Veronica officinalis, creste prin locuri defrisate, pe langa maracinisuri, tufisuri, pe marginea santurilor si a gardurilor, in liziere, preferand locurile uscate.






Ventrilica trateaza afectiuni ale cailor repiratorii, probleme ale digestiei, stimuleaza pofta de mancare, vindeca rani cauzate de taieri si lovituri, fiind, de asemenea, un remediu excelent in tratarea memoriei deficitare, in afectiunile ficatului, reumatism, micsorarea glicemiei, regland si colesterolul din sange.

Datorita calitatilor sale terapeutice, cunoscute de romani de pe timpul cand acestia au ocupat teritoriile locuite odinioara de germanici, in cartile vechi de medicina naturista, ventrilica era numita "planta de leac pentru toate relele". Pe vremea aceea, daca romanii doreau sa faca un compliment unei persoane deosebine, ii spuneau ca are la fel de multe calitati precum ventrilica.

Planta, pe nedrept prea putin cunoscuta la noi, are frunze mici, zimtate, cu luciu auriu, care cad usor la atingere, si flori de la albastru deschis pana la violet. Ventrilica infloreste din luna mai pana in august si, in scop terapeutic, se folosesc inflorescentele, adunate mai ales de la plantele care cresc la margini de paduri si pe sub stejari.

Regleaza glicemia si colesterolul


Ceaiul de ventrilica, o lingurita de planta uscata si maruntita peste care se toarna o cana de apa fierbinte si se infuzeaza un minut, are proprietatea de a reduce glicemia si a regla colesterolul din sange.

Din ceaiul de ventrilica se pot bea cate doua - trei cani pe zi in caz de anemie, hipertensiune arteriala, inflamatii ale vezicii urinare, afectiuni ale pielii, guta, reumatism. Baut seara, inainte de culcare, ceaiul calmeaza, combate si amelioreaza starile de nervozitate, cauzate de stres si prea multa oboseala, asigura un somn bun, sanatos si odihnitor.


Curata sangele de toxine


Tinctura de ventrilica se poate prepara acasa, din doua maini de ventrilica proaspat culeasa, peste care se toarna un litru de rachiu de secara, de 38 - 40 de grade. Vasul se lasa la soare sau intr-un loc calduros timp de doua saptamani, dupa care se filtreaza si se pastreaza la rece si intuneric, cel mai indicat in frigider, in sticle bine astupate, de culoare inchisa. Produsul este valabil timp de doi ani de la data la care a fost culeasa planta.

Tinctura poate fi utilizata atat extern, pentru frectie in zonele dureroase ale articulatiilor afectate de guta, cat si intern, pentru tratarea reumatismului si artritei, cate 15 picaturi de trei ori pe zi, luate cu ceai sau apa.

Sucul de ventrilica se obtine prin presarea in storcatorul electric de fructe a inflorescentelor proaspat culese si bine spalate. Sucul, pastrat la frigider in sticle mici, cate o lingurita de doua ori pe zi, este util in vindecarea eczemelor, in tratarea afectiunilor respiratorii, curatand si sangele de toxine.


Sursa: ziare.com
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts