Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

14 aprilie 2017

Uleiul de muşeţel- leacul tuturor bolilor! Iată ce proprietăţi vindecătoare are

Uleiul de muşeţel pare să fie leacul tuturor bolilor. Este antibiotic, anti-inflamator, carminativ, anti-infecţios, anti-parazitar, analgezic, antinevralgic, calmant, anti-depresiv, tonic nervos, digestiv, emolient, cicatrizant, vascoconstrictor, sudorific, tonic general.






Uleiul de muşeţel este unul din cele mai blânde uleiuri, recomandat în special pentru copii și bebelușii, în probleme de dentiţie. În aromaterapie, uleiul de muşeţel aduce beneficii multiple şi femeilor, când apar menstre dureroase sau neregulate, sau în perioada menopauzei, când apar tulburări hormonale.

Ulei de muşeţel roman vs. ulei de muşeţel german


Pentru necunoscători, există două tipuri de ulei de muşeţel, extras din două tipuri de plantă:

– Ulei de muşeţel german (Matricaria Chamomilla) – aromă intensă de fructe

– Ulei de muşeţel roman (Anthemis Nobilis) – aromă caldă, de fân

Uleiul de muşeţel roman este bun pentru sistemul nervos, cel german fiind mai eficient pentru piele, sistemul digestiv şi urinar, ficat şi bilă. Uleiul esenţial de muşeţel roman se asociază bine cu: lavandă, muşcată, trandafir, uleiuri de citrice, piper negru, salvie sau benzoin.

În mod tradițional, uleiul de muşeţel roman se poate folosi în trei moduri: sub formă de inhalaţie, aplicat extern pe piele, adăugat în mâncăruri, la gătit, sau administrat pe cale orală ca supliment alimentar.


Minte, spirit şi corp


Romanii din antichitate foloseau uleiul de muşeţel pentru claritate mentală şi curaj în timpul războiului. Din acest motiv, a fost denumit medicul plantelor şi al oamenilor.

Muşeţelul are un efect calmant foarte profund la nivel emoțional și mental și este bun pentru insomnie. Ca analgezic, este un remediu pentru tot felul de dureri: dureri de urechi, dureri de cap, migrene, dureri de spate (lombare), dureri menstruale, dureri articulare, musculare, articulaţii inflamate și dureri de dinți. În combinaţie cu ulei de Lavandă, este bun pentru dureri acute.

Ca emolient şi vindecător de răni, uleiul de muşeţel poate fi aplicat sub formă de comprese calde pe furuncule, tăieturi infectate, sau sub formă de comprese reci pentru entorse și articulații umflate.

1. Detoxifiere, infecţii urinare


Muşeţelul Roman este considerat de mulți a fi un bun curăţitor al ficatului. Pentru detoxifiere, se masează direct zona ficatului şi punctele reflexe de la picioare cu ulei de muşeţel. În cazul infecţiilor urinare, cum este cistita, se pot face masaje sau aplicaţii de comprese pe pentru partea inferioară a abdomenului. În paralel se bea o cantitate mare de ceai de muşeţel.

2. Depresie, insomnie, hiperactivitate


Aroma uleiul de muşeţel combate cu succes stările emoţionale negative şi revigorează starea mentală. Cum să-l foloseşti? Difuzează-l prin casă, fă inhalaţii, sau adaugă o picatură de pernă sau în apa de baie. Pentru hiperactivitate, anxietate sau agitaţie, aplicaţi zilnic ulei de muşeţel local, pe tălpi. Va avea un efect calmant, de recentrare a mintii şi echilibrare a nivelului energiei. În caz de iritabilitate sau nervozitate, se masează partea din spate a gâtului, ceafa, cu ulei de muşeţel. Uleiul de muşeţel roman şi german scad tensiunea arterială.

3. Calmant – Alergii, înţepături de albine, vânătăi, tăieturi


Pulverizează ulei de muşeţel de-a lungul casei înainte de începerea sezonului de alergii. Aplicaţi-l pe pe partea de jos a picioarelor, sau faceţi inhalaţii în momentul alergiei. Pentru înţepăturile de albine, se aplică o singură picătură local, sau se diluează cu ulei de nucă de cocos și se masează zona afectată. Uleiul de muşeţel sub formă de masaj calmează vânătaile. Pentru tăieturi, zgârieturi, etc, se poate adăuga în apa de baie, sau se va folosi sub formă de masaj sau comprese calde sau reci.

4. Boli de piele


Un ulei valoros pentru pielea sensibilă, roșie sau uscată. Proprietăţile sale calmante și purificatoare îl fac un remediu bun pentru acnee, eczeme, mâncărime și boli de piele. Uleiul de muşeţel se poate aplica direct pe piele fără diluare (pentru persoanele nealergice), sau se poate adăuga în băi aromatice, creme și loțiuni de corp.

Pentru acnee, furuncule, dermatite, eczeme, se adaugă ulei de muşeţel roman în loţiunea de corp, sau se combină cu o cantitate mică de ulei esenţial de nucă de cocos.

Pentru erupțiile cutanate, piele uscată, uleiul de musetel roman esential calmează foarte uşor pielea iritată. Adaugă 3-4 picături într-o linguriţă de ulei de operator de transport și de masaj în zona de 1-2 ori pe zi.

5. Ulei de muşeţel roman pentru copii


Muşeţelul roman este un leac blând pentru copii, recomandat inclusiv pentru sugari. Acţionează ca un calmant asupra durerilor de dinţi, de ureche sau dureri de stomac), scade febra şi calmează colicile. Pentru colici, se puncomprese pe abdomen cu câte 3 picături de ulei de muşeţel, 2 de ulei de măsline sau de floarea-soarelui. Sau se pot adăuga în baie câte picături, pentru inducerea unui somn liniştitor copilului.

6. Dureri ale nervilor, inflamație sau oboseală


Este bun un masaj complet al corpului, de-a lungul grupelor musculare afectate de sistemul nervos. Frecați baza capului și punctelor reflexe de la picioare.

7. Sciatică, dureri lombare, dureri de picioare, spasme musculare


Proprietățile anti-inflamatorii și antispastice ale uleiului esenţial de muşeţel roman ajută la camarea nervilor sciatici. Se masează zona lombară, șoldurile și pulpele picioarelor, precum și punctele reflexe de la picioare și mâini. Ca antiinflamator pentru picioare umflate şi dureroase, se recomandă masajul cu ulei de muşeţel pe punctele reflexe de la picioare.

8. Menopauză, dismenoree, menstruaţie


Uleiul de muşeţel ajută la calmarea sistemului endocrin atunci când este utilizat local. Se recomandă masajele la picioare sau pe ceafă, în fiecare zi. Pentru alinarea durerilor menstruale, se ia intern câte o linguriţă de ulei de muşeţel, de 3 ori pe zi.


Ulei de muşeţel – contraindicaţii


Muşeţelul nu se va folosi pe perioada sarcinii sau de către cei sensibili şi alergici la muşeţel. Nu se aplică niciodată pe piele nediluat.

Sursa: lataifas.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts