Arganul, cu denumirea ştiinţifică Argania Spinosa, este un arbore ce creşte doar în zona Marocului. Fructele şi seminţele de argan sunt folosite în bucătăria tradiţională marocană şi în industria cosmetică.
Uleiul de argan este un ulei vegetal obţinut din seminţele de argan şi mai este cunoscut sub denumirea de Maroccan Oil deoarece în Maroc se găseşte singura pădure de arbori de argan din lume.
Uleiul de argan este folosit mai ales în industria cosmetică datorită proprietăţilor preventive şi curative, însă conţine substanţe benefice şi pentru tratarea diverselor afecţiuni interne, pentru prevenirea şi combaterea cancerului şi pentru a preveni îmbătrânirea organismului.
Uleiul de argan este folosit mai ales în industria cosmetică datorită proprietăţilor preventive şi curative, însă conţine substanţe benefice şi pentru tratarea diverselor afecţiuni interne, pentru prevenirea şi combaterea cancerului şi pentru a preveni îmbătrânirea organismului.
Ce conţine uleiul de argan?
Uleiul de argan conţine în primul rând acizi graşi: 44% acid oleic, 30% acid alfa-linoleic, 12% acid palmitic, 6% acid stearidonic, 5% acid linoleic şi 3% acid miristic. Apoi, are un conţinut foarte mare de vitamina E, chiar aproape de 10 ori mai mare decât uleiul de măsline, poate cea mai mare concentraţie de vitamină E dintre toate alimentele cunoscute până azi. Mai conţine şi acizi graşi nesaturaţi precum Omega 3, Omega 6 şi Omega 9, făcându-l o comoară pentru tratamentele cosmetice.
Care sunt beneficiile uleiului de argan în cosmetică?
1. Îngrijirea părului cu ulei de argan
Uleiul de argan oferă luminozitate părului, îl hrăneşte făcându-l moale, mătăsos, rezistent şi mai sănătos. De asemenea, îl protejează împotriva efectelor nocive ale soarelui şi redă vigoare chiar şi firelor de păr subţiri şi fragile. Când mergi la plajă, masează-ți părul umed cu câteva picături de ulei de argan, imediat ce ai ieşit din apă, iar acesta va forma un scut protector împotriva razelor solare şi a apei sărate.
Pentru părul despicat şi fragil este ideal un tratament cu ulei de argan, însă îl poţi folosi şi dacă ai părul gras sau fără volum.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan pentru păr?
- regenerează celulele părului despicat datorită conţinutului de Omega 3 şi Omega 9
- înmoaie firul de păr şi îi redă frumuseţea
- hidratează părul şi îi oferă elasticitate
- netezeşte părul făcându-l mai uşor de pieptănat şi aranjat
- previne efectele nocive ale soarelui, vântului, apei sărate de mare
- hrăneşte părul, îl întăreşte şi îl ajută să se refacă după uscarea cu feonul, după întinderea cu placa -sau ondulare, după vopsit sau aplicarea constantă a fixativului
2. Îngrijirea tenului cu ulei de argan
Uleiul de argan are un puternic efect antioxidant, hidratant şi reparator. Aplicat regulat, oferă elasticitate pielii, o hrăneşte, o vindecă şi previne întinderea. Datorită conţinutului ridicat de vitamina E, uleiul de argan are uimitoare puteri de vindecare a rănilor, arsurilor, eczemelor, psoriazisului, contribuie la eliminarea acneei rozacee, a inflamaţiilor şi infecţiilor pielii. Tocofenolul (un antioxidant puternic din uleiul de argan) este responsabil pentru efectul antiîmbătrânire al uleiului, contribuind la reducerea ridurilor şi netezirea tenului.
Chiar dacă este un ulei, şi uleiurile sunt de obicei grase, uleiul de argan poate fi folosit cu rezultate foarte bune şi de persoanele cu ten gras.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan pentru ten?
- tratează pielea uscată, o hidratează şi restabileşte pH-ul natural
- estompează ridurile, oferă elasticitate şi netezeşte pielea
- oxigenează celulele şi are efect tonic
- protejează pielea împotriva radiaţiilor ultraviolete
- reglează eliberarea de sebum a tenului gras şi îi oferă luminozitate
- estompează petele
- regenerează pielea şi reduce cicatricile
- tratează acneea şi alte afecţiuni ale pielii
3. Îngrijirea unghiilor folosind ulei de argan
Uleiul de argan se numără printre cele mai bune tratamente pentru îngrijirea unghiilor. Întăreşte unghiile, le ajută să se refacă, are grijă de cuticule şi oferă protecţie împotriva agenţilor nocivi din exterior, precum detergenţii, expunerea la căldură sau frig şi diverse substanţe cu care pot intra în contact.
Dacă aplicaţi ulei de argan pe cuticule seara, înainte de culcare, acesta vă va ajuta să scăpaţi de roşeaţa cauzată de forfecuţă, de iritaţiile provocate prin ruperea cuticulelor şi le va grăbi vindecarea. Pentru o manichiură perfectă şi de durată tot uleiul de argan este soluţia, deoarece el protejează foarte bine unghiile şi va contribui la menţinerea stratului de ojă pentru mai mult timp, fără a se crăpa. Uleiul de argan este un adevărat remediu şi pentru ciuperca piciorului sau unghiile încarnate datorită conţinutului ridicat de acizi graşi.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan pentru unghii?
- fortifică unghiile şi previne ruperea lor
- hidratează unghiile şi cuticulele
- elimină roşeaţa din jurul unghiilor şi grăbeşte vindecarea
- contribuie la diminuarea inflamaţiilor şi iritaţiilor cuticulelor
- contribuie la regenerarea celulelor unghiilor şi la sănătatea lor
- elimină petele de pe unghii şi luptă împotriva unghiilor incarnate şi a ciupercilor
- previne deteriorarea manichiurii şi îi oferă strălucire
4. Îngrijirea scalpului folosind ulei de argan
Uleiul de argan este un bun tratament şi pentru un scalp uscat, contribuind la hidratarea pielii scalpului şi la eliminarea mătreţii prin grăbirea procesului de regenerare. Dacă te confrunţi cu mâncărimi ale scalpului cauzate fie de vopsit sau de un sampon ce nu îţi prieşte, poţi apela la uleiul de argan. Şi chiar dacă nu ai niciuna dintre aceste probleme, poţi aplica oricum ulei de argan pe scalp pentru a-i menţine sănătatea.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan pentru scalp?
- hrăneşte scalpul
- contribuie la înlăturarea mătreţii
- calmează mâncărimile
- contribuie la regenerarea şi vindecarea pielii
- menţine pielea capului sănătoasă
5. Îngrijirea mâinilor folosind ulei de argan
Pielea mâinilor este cea care suferă poate cel mai mult din cauza agresiunilor din mediul înconjurător şi a interacţiunii cu apa dură sau cu diverse substanţe din detergenţi, ori cu frigul, iarna.
Pielea uscată şau crăpată a mâinilor se repară foarte uşor cu ulei de argan, la fel ca şi roşeaţa provocată, de exemplu, de expunerea la frig. Acesta pătrunde rapid în pielea afectată şi hrăneşte ţesuturile uscate, contribuie la oxigenarea intracelulară şi la repararea celulelor. Pielea mâinilor devine astfel sănătoasă, elastică şi catifelată.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan pentru mâini?
- catifelează şi oferă elasticitate pielii
- hrăneşte ţesuturile
- tratează pielea uscată şi crăpată de frig sau expunerea la detergenți sau săpunuri
- înlătură roşeaţa mâinilor
- stimulează regenerarea celulelor.
6. Tratarea vergeturilor folosind ulei de argan
Uleiul de argan este excelent ca tratament împotriva vergeturilor pentru femeile însărcinate, şi nu numai, deoarece este capabil să regenereze pielea, să o vindece şi să îi restabilească elasticitatea. Viitoarele mămici pot începe să folosească uleiul de argan cu regularitate pentru prevenţia vergeturilor, încă din primele luni de sarcină. Un masaj aplicat regulat, întregului corp, cu ulei de argan va ajuta pielea să treacă mai uşor peste diversele etape ale unei sarcini fără să lase semne inestetice în urmă. Desigur nu doar viitoarele mămici pot beneficia de acest tratament, masajul cu ulei de argan putând fi o experienţă plăcută şi benefică pentru oricine.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan în tratarea vergeturilor?
- regenerează pielea
- contribuie la prevenirea şi vindecarea vergeturilor
- restabileşte elasticitatea pielii în zona unde acestea au apărut
- poate fi folosit şi pentru masajul întregului corp
7. Tratarea celulitei folosind ulei de argan
Celulita, sau aşa numitul aspect de coajă de portocală al pielii, poate fi înlăturată urmând un tratament zilnic pe bază de masaj corporal cu ulei de argan. Acesta este bogat în tocoferoli ce au efect drenant asupra pielii, stimulează circulaţia sangvină şi poate dizloca grăsimea depusă. Prin mişcări circulare uleiul pătrunde în piele şi stimulează arderea grăsimilor şi refacerea celulelor sănătoase. Desigur, masajul singur nu vă garantează rezultate uimitoare dacă nu adoptaţi şi câteva schimbări în stilul de viaţă şi în alimentaţia zilnică.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan în tratarea celulitei?
- stimulează local circulaţia sanguină
- contribuie la dizlocarea şi dizolvarea grăsimii stocate imediat sub piele
- reface celulele pielii
8. Obţinerea unui bronz uniform şi sănătos
Uleiul de argan este un autobronzant 100% natural. Bogat în betacaroten, uleiul de argan te ajută să obţii un bronz uniform şi de lungă durată. Chiar şi fără expunerea repetată la soare, bronzul obţinut îşi va menţine strălucirea. Aplicat pe piele după expunerea la soare, va hidrata pielea şi va ameliora disconfortul creat de eventualele iritaţii sau arsuri solare.
Care sunt avantajele utilizării uleiului de argan în expunerea la soare?
- contribuie la obţinerea unui bronz uniform şi de lungă durată
- calmează pielea iritată sau arsurile solare
CE PRODUSE COSMETICE POT CONŢINE ULEI DE ARGAN?
Uleiul de argan poate fi întâlnit în numeroase produse cosmetice datorită proprietăţilor benefice unice pe care le are.
Îl putem întâlni în şampon, uleiul de argan fiind cunoscut pentru capacitatea de a repara firul de păr şi pentru efectul calmant asupra scalpului.
Balsamul de păr poate conţine şi el ulei de argan, hrănind intens părul, redându-i elasticitatea şi frumuseţea.
Gelul de duş cu ulei de argan îţi va curăţa delicat pielea şi o va hrăni.
Cremele de mâini pot conţine ulei de argan datorită efectului reparator, calmant şi hidratant.
Cremele de corp sau unturile pentru corp pot fi bogate în ulei de argan, având efect regenerator,
hidratant şi calmant.
Uleiurile pentru masaj pot conţine ulei de argan, în special cele destinate tratării celulitei şi vergeturilor.
Demachiantul cu ulei de argan nu doar că va elimina impurităţile dar va contribui la estomparea ridurilor şi la elasticizarea tenului.
Rimelul cu ulei de argan îţi va regenera genele şi le va întări.
Tratamente cosmetice cu ulei de argan, pe care ți le poți face singură, acasă
1. Tratament cosmetic pentru faţă
Tratamentul pentru faţă cu ulei de argan este extrem de hidratant şi repară ţesuturile afectate. Dacă îl aplici seara, înainte de culcare, îţi va proteja tenul şi te vei trezi cu o piele catifelată. De asemenea, îl poţi aplica pe faţă înainte de a aplica machiaj.
2. Tratament antirid
Din 4 linguri de ulei de argan şi 4 picături de ulei esential de lămâie poţi obţine un excelent tratament ce va estompa ridurile. Aplică-l seară de seară pe zonele cu riduri. Amestecul este eficient şi pentru estomparea cicatricilor de suprafaţă sau pentru tratarea acneei.
3. Tratament cosmetic pentru păr
Pentru a trata părul despicat şi uscat se întinde ulei de argan pe toată suprafaţa părului sau doar pe vârfuri şi se uniformizează prin pieptănare. Se acoperă părul cu un prosop cald, se menţine timp de 20 de minute, iar la final se spală părul cu şampon şi se clăteşte.
Pentru părul fără volum amestecă jumătate de cană de iaurt cu câteva picături de ulei de argan. Aplică-l pe părul umed, lasă-l să acţioneze 15 minute şi apoi clăteşte şi spală părul cu un şampon natural, organic, dacă se poate.
Pentru părul gras se prepară un amestec simplu din 4-5 picături de ulei de argan şi 1 linguriță de miere, pe care este recomandat să îl aplici de 2 ori pe săptămână. Tratamentul va regla secreţia de sebum şi va vindeca părul afectat de soare sau de vopsit.
4. Tratament cosmetic pentru unghii
Unge unghiile şi cuticulele cu ulei de argan şi lasă-l să acţioneze peste noapte sau prepară un amestec din ulei de argan cu puțin suc de lămâie în care îţi vei înmuia unghiile timp de 10 minute. Unghiile vor fi mai puternice iar cuticulele mai sănătoase.
5. Tratament autobronzant
Amestecă 5 linguri de ulei de argan cu 5 picături de ulei esential de morcov şi aplică-l în fiecare dimineaţă, după duş, pe pielea uscată, pentru a menţine strălucirea bronzului. Amestecul poate fi folosit timp de o săptămână dacă este păstrat la maxim 25 de grade şi ferit de lumină.
6. Tratament cosmetic împotriva celulitei
Din 10ml de ulei de argan, 8 picături de ulei esential de lămâie şi 10ml de ulei de parafină obţii un amestec ce te ajută să scapi de celulită. Prin masarea zilnică a zonelor afectate cu acest elixir, aspectul de coajă de portocală se va estompa.
Pentru a trata părul despicat şi uscat se întinde ulei de argan pe toată suprafaţa părului sau doar pe vârfuri şi se uniformizează prin pieptănare. Se acoperă părul cu un prosop cald, se menţine timp de 20 de minute, iar la final se spală părul cu şampon şi se clăteşte.
Pentru părul fără volum amestecă jumătate de cană de iaurt cu câteva picături de ulei de argan. Aplică-l pe părul umed, lasă-l să acţioneze 15 minute şi apoi clăteşte şi spală părul cu un şampon natural, organic, dacă se poate.
Pentru părul gras se prepară un amestec simplu din 4-5 picături de ulei de argan şi 1 linguriță de miere, pe care este recomandat să îl aplici de 2 ori pe săptămână. Tratamentul va regla secreţia de sebum şi va vindeca părul afectat de soare sau de vopsit.
4. Tratament cosmetic pentru unghii
Unge unghiile şi cuticulele cu ulei de argan şi lasă-l să acţioneze peste noapte sau prepară un amestec din ulei de argan cu puțin suc de lămâie în care îţi vei înmuia unghiile timp de 10 minute. Unghiile vor fi mai puternice iar cuticulele mai sănătoase.
5. Tratament autobronzant
Amestecă 5 linguri de ulei de argan cu 5 picături de ulei esential de morcov şi aplică-l în fiecare dimineaţă, după duş, pe pielea uscată, pentru a menţine strălucirea bronzului. Amestecul poate fi folosit timp de o săptămână dacă este păstrat la maxim 25 de grade şi ferit de lumină.
6. Tratament cosmetic împotriva celulitei
Din 10ml de ulei de argan, 8 picături de ulei esential de lămâie şi 10ml de ulei de parafină obţii un amestec ce te ajută să scapi de celulită. Prin masarea zilnică a zonelor afectate cu acest elixir, aspectul de coajă de portocală se va estompa.
CE MĂŞTI DE FAŢĂ PUTEM FACE UTILIZÂND ULEI DE ARGAN? REȚETE PE CARE LE PREPARI SINGURĂ, ACASĂ
Uleiul de argan este des folosit în prepararea măştilor de faţă datorită capacităţii de regenerare, hidratare, de prevenire a îmbătrânirii premature a tenului şi de estompare a ridurilor. Găseşti mai jos câteva idei de măşti de faţă naturale:
- 10 picături de ulei de argan, 1 lingură de iaurt bio şi 1 lingură de miere bio sunt ingredientele pentru o mască cu efect tonifiant şi antirid. Aplică masca masând uşor tenul, las-o să acţioneze 20 de minute apoi clăteşte cu apă rece.
- 1 lingură de ulei de argan, 1 lingură de miere bio şi 1 gălbenuş de ou organic amestecate bine împreună, vor deveni o mască ce îţi va reda elasticitatea şi fermitatea pielii.
- Dintr-o lingură de ulei de argan, 1 ligură de miere, 2 linguri de piure de piersici, 1 lingură de făină de ovăz, 2 picături de ulei esential de lămâie şi 2 picături de ulei de trandafiri obţii o mască de faţă ce va da fermitate şi strălucire tenului.
- O mască din 25g de argilă, câteva picături de apă şi câteva picături de ulei de argan îţi va curăţa delicat pielea, o va calma şi o va face strălucitoare. Aplică masca pe faţă şi aşteaptă să se usuce înainte de a o curăţa cu apă din abundenţă.
- 1 linguriţă de ulei de argan şi piure obţinut din jumătate de banana şi jumătate de avocado. De atât ai nevoie pentru a obţine o mască cu efect antirid, ce hidratează şi curăţă pielea.
CE MĂŞTI PENTRU PĂR PUTEM FACE UTILIZÂND ULEI DE ARGAN? ALTE REȚETE PE CARE LE POȚI PREPARA ACASĂ
- Dintr-o linguriţă de ulei de argan, 1 linguriţă de ulei de măsline şi piure dintr-un avocado obţii o mască numai bună pentru a da strălucire părului şi pentru a-l hrăni. Dacă tot o prepari, e bine să ştii că este benefică şi pentru ten, estompând ridurile şi catifelând pielea.
- 1 lingură de ulei de argan, 1 gălbenuş de ou organic şi puţin lapte bio sunt ingredientele natural din care poţi obţine o mască de păr ce iţi va lăsa părul moale, catifelat şi strălucitor. Aplică masca pe toată lungimea părului, acoperă cu un prosop cald, las-o să acţioneze maxim 60 de minute, apoi clăteşte şi spală părul cu şampon.
- 10 ml de ulei de argan, 2 linguri de miere și 1-2 linguri de apă călduță este tot ce ai nevoie pentru a repara părul afectat de vopsire, decolorare sau expunere la soare. Aplică masca dinspre rădăcini spre vârfuri, acoperă cu un prosop cald, lasă să acţioneze maxim 30 de minute, după care clăteşte şi spală părul cu şampon. Repetă tratamentul o data pe săptămână şi părul tău îţi va mulţumi.
- Cu 1 lingură de ulei de argan şi sucul de la o lămâie bio obţii o mască pentru păr şi pentru scalp. Este ideală pentru calmarea mâncărimilor, uscăciunii scalpului şi firului de păr. Aplică masca pe scalp şi pe toată lungimea părului prin masaj uşor, las-o să acţioneze 15 minute după care clăteşte si spală părul.
- O mască de păr obţinută din jumătate de cană de iaurt şi câteva picături de ulei de argan va oferi volum părului tău. Aplică masca pe părul ud, las-o să acţioneze 15 minute, apoi clăteşte şi spală cu şampon.
Care sunt beneficiile uleiului de argan pentru sănătate (prorietăți medicinale)?
Deşi uleiul de argan este cel mai adesea întrebuinţat în tratamentele pentru piele, acesta poate fi administrat şi intern, consumat ca aliment, el având şi o mulțime de proprietăţi medicinale.
1. Uleiul de argan poate combate cancerul
Conţinutul bogat de sterol (un antioxidant puternic) contribuie la curăţarea organismului, stimulează refacerea celulelor sănătoase şi inhibă celulele canceroase deja existente.
2. Uleiul de argan protejează sănătatea inimii
Uleiul de argan consumat în locul uleiurilor alimentare, te poate ajuta să restabileşti nivelul de colesterol, prevenind astfel infarctul miocardic, accidentul vascular şi diverse boli cardiace.
3. Uleiul de argan scade glicemia
Tot datorită cantităţii mari de antioxidanţi, uleiul de argan este un aliment ce scade nivelul glicemiei şi protejează corpul de efectul nociv al radicalilor liberi.
4. Uleiul de argan reglează digestia
Consumul de ulei de argan stimulează secreţia sucurilor gastrice, contribuind astfel la o digestie eficientă, sănătoasă şi cu un aport mai mare de nutrienţi.
5. Uleiul de argan protejează ficatul
Adaugă puţin ulei de argan la una dintre mesele zilei şi vei beneficia de proprietăţile hepatoprotectoare ale acestuia. Antioxidanţii vor contribui şi la detoxifierea ficatului şi la funcţionarea lui sănătoasă.
6. Uleiul de argan te ajută să slăbeşti
Uleiul de argan este bun şi pentru slăbit întrucât reduce apetitul şi senzaţia de foame. Două linguriţe de ulei de argan luate în fiecare dimineaţă, pe stomacul gol, pot face minuni pentru siluetă.
PUTEM UTILIZA ULEI DE ARGAN ÎN PREPARAREA MÂNCĂRII?
Uleiul de argan virgin oferă mâncării aromă şi un gust delicios. În Maroc, uleiul de argan este consumat în salate, cuşcuş sau la prepararea pâinii. Iată câteva modalităţi de a integra uleiul de argan în alimentaţie:
- uleiul de argan poate fi folosit ca dressing în salate
- poate fi adăugat în diverse preparate din carne
- se poate adăuga şi în supe sau la prepararea hummus-ului
- poate aroma mâncărurile de legume
oferă un gust deosebit deserturilor
- poate completa gustarea dintre mese (iaurtul bio cu miere ecologică şi câteva picături de ulei de - - -
- argan este aromat, gustos şi sănătos)
Cum se păstrează uleiul de argan?
Este bine de ştiut că uleiul de argan nu este deloc pretenţios şi se poate depozita la fel ca orice alt ulei, ferit de umezeală, căldură şi lumină. Odată deschis recipientul, uleiul de argan îşi menţine proprietăţile circa 18 luni.
Aşadar, sper că te-am convins că e bine să ai în casă ulei de argan. Fie că îl pui în mâncare, îl consumi ca medicament sau îl foloseşti în scopuri cosmetice, nu te va dezamăgi.
Sursa: republicabio.ro