Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

4 aprilie 2017

Tehnica 4-7-8 a Dr. Andrew Weill ‘’aduce’’ somnul într-un minut

Privarea de somn pe termen lung are consecinţe nefaste asupra sănătăţii. Pentru a funcţiona în parametri optimi a doua zi, majoritatea dintre noi avem nevoie de 5-8 ore de somn pe noapte.






În caz contrar, ne putem confrunta cu o funcţionare slabă din punct de vedere cognitiv, cu probleme legate de atenţie şi concentrare, boli mentale şi un grad mai ridicat de dezvoltare a bolilor cardiace. 

Deşi pare de crezut, există o metodă eficientă prin care putem adormi în câteva zeci de secunde, şi care nu implică vreun tratament medicamentos. 

Tehnica 4-7-8 ‘’aduce’’ somnul într-un minut 


Tehnica de respiraţie 4-7-8, descrisă ca un calmant natural al sistemului nervos, este bazată pe pranayama, o tehnică indiană care se traduce prin „reglarea respiraţiei”. Pe lângă aceasta, metoda inedită ajută la reducerea tensiunii, relaxând organismul.

Tehnica a fost iniţiată de absolventul Universităţii Harvard, Dr. Andrew Weil. Este foarte simplă, implică foarte puţin timp şi poate fi făcută de către oricine, oriunde şi oricând. 

Cum se procedează 


Înainte de toate, trebuie să expirăm tot aerul pe gură, în timp ce scoatem un sunet şuierător. În continuare, trebuie să avem în vedere trei paşi esenţiali ai exerciţiului: 

- Închideţi gura şi inhalaţi aerul pe nas, timp de 4 secunde; 

- Apoi, ţineţi-vă respiraţia timp de 7 secunde; 

- După scurgerea timpului, expiraţi complet tot aerul acumulat în plămâni pe parcursul a 8 secunde, iar odată cu aerul, daţi glas şi sunetului puternic al expirării. 

După ce aţi terminat, inspiraţi din nou şi repetaţi tehnica de 4 ori, până adormiţi. 

Este important de reţinut faptul că pe tot parcursul exerciţiului, trebuie să inspiraţi întotdeauna în linişte, pe nas, si să expiraţi pe gură în timp ce scoateţi un sunet. La fel de important este şi faptul că expiraţia aerului durează de două ori mai mult decât decât inspiraţia.

Reglarea respiratiei relaxeaza si favorizeaza somnul 

De ce funcţionează tehnica 4-7-8


Dr. Andrew Weill, inventatorul acestei tehnici, susţine că este indicat să practicăm această tehnică de 2 ori pe zi, timp de 6-8 săptămâni, până când să ajungem să o stăpânim îndeajuns încât să adormim în doar 60 de secunde. 

Eficiența acestei tehnici puternice şi eficiente este explicată foarte simplu de specialist. Acest exerciţiu de respiraţie permite oxigenului să pătrundă mai bine în plămâni; surplusul de oxigen are un efect relaxant asupra sistemului nervos parasimpatic, care induce o stare profundă de calm. 

Pe de altă parte, în timpul perioadelor stresante, sistemul nervos devine stimulat într-un mod excesiv, ceea ce conduce la un dezechilibru ce provoacă lipsa somnului. 


Combate anxietatea 


Pe lângă relaxarea sistemului nervos parasimpatic, tehnica 4-7-8 ne ajută să ne conectăm mai bine cu organismul. 

Ne distrage de la gândurile şi informaţiile care ne acaparează mintea şi care ne împiedică să adormim. În plus, aceasta ne ajută să combatem şi anxietatea, una dintre principalele cauze ale insomniei. 

Detaşaţi-vă de tot cu o oră înainte de somn 


Pentru a avea parte de un somn de calitate, este important să ne creem o rutină, care să ne ajute să ne detaşăm. Aşadar, cu o oră înainte de culcare, este indicat să renunţăm la orice activitate antrenantă şi să încetinim ritmul.



Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts