Pintenii calcaneeni, numiţi şi „ciocuri la călcâie”, „pinten toc” sau „pinten osos”, sunt formaţiuni ce apar ca nişte proeminențe osoase dezvoltate la marginea plantară anterioară a calcaneului.
Pintenul calcaneean este o depunere osoasă ce se formează pe calcaneu. Ţesutul care formează arcul piciorului se inflamează şi apare durerea piciorului.
Durerea apare la sprijin, datorită compresiei pe care pintenuul calcaneean o exercită asupra unui mic nerv ce trece pe sub el.
Durerea apare la sprijin, datorită compresiei pe care pintenuul calcaneean o exercită asupra unui mic nerv ce trece pe sub el.
Iată şi cele mai bune remediii naturiste, cu care cei care au suferit de astfel de afecţiuni au reuşit să amelioreze semnificativ durerile şi chiar să se vindece:
Băi la picioare cu apă caldă sărată
Un lighean se umple cu apă caldă la o temperatură suportabilă (30-35grade Celsius), în care se adaugă 2 pumni de sare grunjoasă sau sare de Bazna. În această saramură se ţin picioarele timp de 30 de minute, perioadă în care apa se menţine caldă prin adăugare de apă fierbinte.
După cele 20 minute picioarele se acoperă cu ciorapi de lână, iar pacientul se bagă şi în pat (tratamentul se face seara, înainte de culcare) până dimineaţa, ca răcirea picioarelor să se facă treptat. Dacă picioarele transpiră, se schimbă perechea de şosete. După 15-18 zile de băi sărate, durerile vor dispărea şi nu vor mai apărea probleme. Dacă după o perioadă de 1-2 ani apar mici înţepături, tratamentul se repetă doar pentru 2-3 zile.
Ridiche neagră
Se ia o ridiche neagră, care se dă pe răzătoarea fină, cu coajă cu tot, spălată în prealabil. Pasta obţinută se aplică pe timp de noapte pe zona afectată, iar dimineaţa se spală cu apă caldă. După 3-4 astfel de proceduri, durerile cedează.
Cartofi cu tărâţe de grâu
Se iau 7-8 cartofi mici, se acoperă cu apă şi se fierb în coajă. Se pasează fierbinţi cu apă în care au fiert, iar peste ei se pune un pumn de tărâţe de grâu. Se obţine astfel o pastă .
Amestecul se lasă să ajungă la o temperatură suportabilă, după care se aşează pe o folie alimentară de plastic, pe călcâi. Se leagă bine cu o pânză de bumbac şi se lasă să acţioneze timp de 2 ore. Cu cât amestecul este mai fierbinte, cu atât mai bine. Tratamentul se repetă în fiecare seară, timp de 10 zile, cu pauză de 10 zile, după care se reia ori de câte ori este nevoie. Ţinut corespunzător, acest remediu poate duce la vindecarea completă.
Ardei iuţi şi petrol lampant
Doi ardei iuţi roşii se taie mărunt şi se lasă la macerat în 400 ml. petrol lampant, timp de 7 zile, perioadă în care se agită zilnic.
În petrolul filtrat se înmoaie un tampon de vată, care se aplică pe locul bolnav, inainate de culcare, o dată la 3 zile, până la dispariţia ciocurilor.
Hrean cu mălai
Pe un bandaj se aplică hrean proaspăt ras, iar dacă înţeapă, se adaugă puţin mălai. Cataplasma se aplică pe locul afectat, se leagă bine şi se lasă să acţioneze întreaga noapte.
Tratamentul se face timp de 1-2 săptămâni, până la vindecare.
Băi la picioare cu coji de nucă
În 2 litri de apă se fierb 2-3 pumni de coji de nucă uscate, până când apa scade la jumătate. Se strecoară şi se pune fiertura fierbinte în lighean. Se introduc călcâiele în apă cât mai caldă şi se stă în ea până la răcire. Apa se pate reutiliza de 2-3 ori. Tratamentul durează 1-2 săptămâni, până la dispariţia durerii.
Iaurt natural cu usturoi
Se pisează o căpăţână de usturoi şi se amestecă cu iaurt natural, suficient cât să formeze o pastă. Amestecul se aplică pe locul afectat, se pansează cu o faşă şi se lasă să acţioneze întreaga noapte. Dimineaţa, locul tratat se clăteşte cu apă caldă. Tratamentul se face în cure de 10-20 de zile.
Pentru uz intern: rădăcină de pătrunjel şi ţelină
Se prepară un amestec din câte 1 linguriţă de rădăcină de pătrunjel şi ţelină rasă, 1 lingură de usturoi pisat, 2 linguri suc de lămâie şi 400 ml. apă. Se fierbe totul timp de 10 minute, apoi se strecoară. Se consumă câte 1 lingură, de 3-4 ori pe zi, timp de 3-4 săptămâni.
Sursa: topremediinaturiste.ro