Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

1 aprilie 2017

Oare acesta este secretul longevităţii? A ajuns la 104 ani cu legume şi cu ţuică

Maria Moraru, din Jitia, Vrancea, şi-a serbat pe 29 septembrie cei 104 ani de viaţă, bunicuţa spunând că secretul logevităţii sale este consumul regulat de legume şi al câte unui păhărel de ţuică zilnic, dar niciodată al cărnii sau al mezelurilor.







O bunicuţă din Jitia, Vrancea, născută în 1911, a sărbătorit zilele trecute 104 ani de viaţă, fiind încă în putere. Femeia ajunsă la această venerabilă etate are o poveste de viaţă demnă de un scenariu de film. A rămas fără tată după ce acesta a murit în Primul Război Mondial, pentru ca apoi, când avea şapte ani, să îi moară şi mama. Crescută de bunică, alături de alte patru surori, femeia a ajuns să fie dată argat (n.r.- slugă) primarului de atunci al comunei, Gheorghe Văduva.

La 90 de ani spunea că e prea bătrână


În anul 1933 s-a căsătorit cu Toader Moraru, care a plecat pe front, în cel de-al Doilea Război Mondial. Au trăit împreună 48 de ani, dar nu au avut copii. Au înfiat o nepoată şi au crescut-o ca pe propriul copil.

 “Mare noroc am avut, că fata pe care am crescut-o a lăsat pe fiul cel mic, Costică Roşca, să locuiască aici cu mine. Are grijă şi de mine. Nu îmi lipseşte nimic”, spune bunicuţa.

 Cât despre secretul longevităţii ei, femeia a declarat că aşa i-a fost dat de la Dumnezeu să trăiască, însă niciodată nu a consumat preparate din carne, salam sau alte mezeluri. La fiecare două zile îşi pregăteşte mâncarea, mai mult din legume, şi înaintea fiecărei mese serveşte câte un păhărel de ţuică. 

“M-am trezit dintr-o dată că am 90 de ani! Şi m-a luat aşa, o spaimă, că sunt prea bătrână. Şi m-am dus la biserică şi acolo mi-au zis nişte femei să mă liniştesc, că nu-s prea bătrână… Şi după aia am sărit direct la 100 de ani. Şi acum am împlinit 104! Uite aşa trec anii… rând pe rând…”, a mai spus, zâmbind, femeia.

Sursa: libertatea.ro 
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts