Dintre plantele care răsar la noi în ţară, Năpraznicul este o iarbă multi-vindecătoare, care luptă împotriva celor mai de temut boli, inclusiv contra cancerului. Are o acţiune anti-tumorală puternică, recomandată într-o mulţime de afecţiuni, de la cele pe fond psihic, până la cele hormonale.
Năpraznicul (Geranium robertianum) se mai numeşte “Iarba Sfântului Robert”, acesta fiind numele călugărului care a descoperit aceatsă plantă, „ciocul-cocorului” sau „ciocul-berzei”, datorită înfăţişării sugestive. Datorită anticorpilor puternici conţinuţi, năpraznicul creşte imunitatea şi puterea de apărare a corpului împotriva cancerului. Pentru boala canceroasă, se pot lua câte 6 comprimate pe zi, în cure de 3 luni cu o lună pauză între.
Tratamente cu năpraznic
- Imunitate – infecţii virale
Năpraznicul conţine fenoli cu efecte antibiotice, antiinfecţioase şi imunostrimulatoare. Se recomandă câte 4-6 comprimate de npăraznic pe zi, timp de o lună, pentru prevenirea infecţiilor virale şi a hepatitelor. Pentru recăpătarea forţelor, se poate bea suc proaspăt de năpraznic cu lapte (de capră).
- Afecţiuni pe fond nervos
Această plantă creşte rezistenţa la stres şi combate efectele negative ale radicalilor liberi şi a radiaţiilor. Persoanele afectate de surmenaj psihic, tuburări nervoase, migrene, tulburări hormonale şi de metabolism, pot lua câte 3-4 linguriţe de pulbere de năpraznic pe zi, timp de 30 de zile. Năpraznicul este bun în diabet, obezitate, herpes şi afecţiuni renale sau ale gonadelor.
Se beau câte 2-3 căni de infuzie combinată de năpraznic 30 de zile, după care se face o pauză de 10-14 zile. Năpraznicul reduce nivelul glicemiei şi măreşte diureza, prevenind totodată afecţiunile cardiovasculare specifice.
- Hemoragii interne
Se recomandă câte 4 căni de infuzie combinată de năpraznic zilnic. năpraznicul opreşte scurgerile de sânge (cum este hemoragia ulcerului) şi ajută la coagularea sângelui şi cicatrizarea ţesuturilor. În cazul sângerărilor nazale, se bea o cană de decoct concentrat de năpraznic cu o linguriţă de sare. Se pun picături în nas.
- Cancer intestinal, de prostată sau al vezicii urinare
Se bea câte un litru de infuzie combinată de năpraznic pe zi, în mai multe reprize. Curele durează 10-12 săptămâni, cu 2-3 săptămâni pauză între ele.
- Cancer uterin, cancer la sân şi pulmonar
Năpraznicul este renumit pentru tratarea bolilor organelor genitale la femei, a cancerului pulmonar, nodulilor la sân sau cancerului uterin. Se recomandă câte o linguriţă de pulberede năpraznic cu un gălbenuş crud, administrat dimineaţa. În restul zilei, se va lua câte o linguriţă de pulbere înainte de fiecare masă, de 3 ori pe zi. Tratamentul se poat urma un an, timp în care se recomandă o dietă bazată pe crudităţi.
- Fibrom uterin, chisturi ovariene, herpes genital
Se iau câte 6 comprimate de năpraznic pe zi, timp de 3 luni. În cazul herpesului, sunt bune spălăturile cu decoct concentrat de năpraznic, preparat din 4 linguri de plantă, fierte 5 minute.
- Tulburări şi dereglări menstruale
Femeile care suferă de ciclu prelungit sau amenoree, pot lua câte 2-3 linguriţe de pulbere de năpraznic pe zi, vreme de 28 de zile. Între cure se face o pauză de 1-2 săptămâni. În caz de ciclu menstrual prelungit şi răceli la rinichi, este bun şi decoctul de năpraznic.
- Impotenţă, sterilitate şi infertilitate
Bărbaţii afectaţi de importenţă pe fond psihic sau hormonal pot lua câte 4-8 comprimate de năpraznic pe zi. Se poate lua în combinaţie cu brânca-ursului, o altă plantă recomandată în cazuri de importenţă şi infertilitate.
Sterilitatea la bărbaţi se remediază cu câte 8 comprimate de năpraznic pe zi, timp de 3 luni, în 4-6 cure anual, iar la femei, prin administrarea a câte 200 ml de infuzie combinată de năpraznic, de 4 ori pe zi înainte de masă.
- Cancer bucal, de piele
Se iau câte 8 comprimate de năpraznic pe zi, timp de 3 louni, urmate de 3-4 săptămâni de pauză.
În cancerul de piele se recomandă şi aplicarea de cataplasme cu o pastă din 3-5 linguri de pulbere de năpraznic şi apă călduţă. Tifonul se ţine 2 ore, apoi se zona se lasă să se usuce jumătate de oră.
- Hemoroizi
Se recomandă băile de şezut cu un litru de decoct combinat de năpraznic, adăugat în 5 litri de apă.
Baia durează 20 de minute şi are efecte antiinflamatorii şi cicatrizante.
Năpraznicul – contraindicaţii şi precauţii
Poate avea efecte adverse în cazul bolilor de prostată, care se remediază cu tinctură de ghimpe sau de pufuliţă.
Sursa: lataifas.ro