Exista mai multe afectiuni diferite care pot duce la dureri articulare, printre care se numara inclusiv osteoartrita, artrita reumatoida, bursita, guta, entorsele si alte leziuni.
Majoritatea cazurilor de dureri se vindeca de la sine cu timpul: aproximativ 50% din pacienti inregistreaza ameliorari in termen de doua saptamani, iar aproximativ 90% in termen de trei luni, indiferent de tratamentul folosit.
Cu toate acestea, persoanele care sufera de dureri cronice pot intampina in mod frecent dificultati in desfasurarea activitatilor de zi cu zi, de la statul pe scaun pana la statul in pozitie orizontala.
In cazul in care te numeri printre persoanele cu aceste probleme, cred ca amestecul ce urmeaza iti poate fi de mare ajutor.
Cu toate acestea, persoanele care sufera de dureri cronice pot intampina in mod frecent dificultati in desfasurarea activitatilor de zi cu zi, de la statul pe scaun pana la statul in pozitie orizontala.
In cazul in care te numeri printre persoanele cu aceste probleme, cred ca amestecul ce urmeaza iti poate fi de mare ajutor.
Ingrediente:
- O portocala
- Doua cani de pulpa de ananas
- Doua tulpini de telina
- Doua pere
- O lamaie
- O bucata de 3-4 cm de ghimbir proaspat
- O lingurita de pudra de turmeric
- Un varf de cutit de piper negru
- 1/2 lingurita de ulei de cocos
Instructiuni:
1. Curata de coaja lamaia, portocala si ghimbirul.
2. Decojeste, decorticheaza si taie cubulete ananasul si perele.
3. Pune toate ingredientele in blender si paseaza-le la turatie mare.
4. Consuma sucul concentrat imediat dupa preparare sau, daca alegi sa faci o cantitate mai mare, depoziteaza-l la frigider intr-un borcan prevazut cu capac. Pastrat astfel, sucul se mentine proaspat pana la 5 zile.
Folosirea blenderului pentru pasarea ingredientelor previne pierderea fibrelor dietetice pe timpul procesului de preparare a sucului. Daca folosesti un storcator obisnuit, risti ca o mare parte a fibrelor sa fie filtrate si irosite.
Cateva studii au descoperit ca persoanele cu o alimentatie bogata in fibre au niveluri serice mai mici ale proteinei reactive-C (PRC). PRC este un marker al inflamatiei cu rol in economia unor boli precum artrita reumatoida , bolile de inima si diabet.
Efectele fiecarui ingredient in parte
1. Ananasul
Bromelaina, un compus activ continut de ananas, actioneaza eficient in reducerea durerilor articulare si a inflamatiei asociate cu bolile artritice.
Exista unele dovezi ca enzimele de tipul bromelainei ar detine proprietati analgezice si anti-inflamatorii comparabile cu cele ale medicatiei anti-inflamatorii nesteroidiene.
2. Portocalele
Crampele musculare sunt si ele o cauza comuna a durerilor de picioare. Acestea apar de multe ori prin suprasolicitarea muschilor sau ca urmare a deficientelor de potasiu sau de calciu. Cercetarile arata ca o doza adecvata de vitamina C poate preveni artrita inflamatorie si mentine integritatea articulatiilor in randul pacientilor cu osteoartrita.
3. Telina
Telina este bogata in vitamina K. Deficientele de vitamina K pot duce la reactii anormale de mineralizare a oaselor si cartilajelor. De fapt, nivelurile plasmatice scazute de vitamina K sunt corelate in mod direct cu cresterea prevalentei osteoartritei la nivelul bratelor si genunchilor.
4. Perele
Vitamina C continuta de pere reduce riscul de artrita inflamatorie, asa cum este boala de artrita reumatoida.
5. Lamaia
Lamaia contine atat vitamina C, cat si vitamina E, ambele antioxidanti puternici cu rol esential pentru sanatatea organismului.
Vitaminele C si E protejeaza celulele de actiunea radicalilor liberi si ajuta la formarea si mentinerea integritatii structurale a colagenului si a tesuturilor conjunctive.
6. Ghimbirul
Cel mai important ingredient activ al ghimbirului, gingerolul, reduce actiunea inflamatorie a prostaglandinelor, compusi lipidici cauzatori de simptome dureroase.
7. Turmeric
In anul 2009, Jurnalul de Medicina Alternativa Complementara a publicat un studiu care a demonstrat ca ingredientul activ din turmeric calmeaza durerea si imbunatateste functiile motorii la nivelul genunchilor in cazurile de osteoartrita intr-o masura egala cu ibuprofenul.
In plus, un studiu din 2006 a aratat ca folosirea unui extract de curcuma cu continut de curcuminoida a inhibat considerabil inflamarea articulatiilor si deteriorarea tesutului periarticular. Daca durerile si senzatia de constrictie persista chiar si dupa consumarea acestui suc, nu renunta. Ai rabdare si foloseste-l in continuare pana la instalarea efectelor terapeutice. Daca suferi de osteoartrita, stresul fizic poate amplifica simptomele dureroase de la nivelul articulatiilor. Se recomanda, in aceste cazuri, inclusiv gimnastica medicala adecvata.
Sursa: doctorulzilei.ro