A fost atat de blamat de-a lungul timpului ca fiind dusmanul dietei si considerat a fi destul de nul din punct de vedere al beneficiilor medicale! „Sunt doar acrbohidrati care ingrasa”, auzeam mereu despre ei.
De aceea, curiozitatea mea a fost si mai mare si am trecut la „sapat” informatii in cautarea unor merite ce le-ar putea spala reputatia! Si nu mica mi-a fost mirarea sa constat ca exista motive importante si notabile pentru care acestia ar trebui consumati zilniic, descoperind si cateva idei pentru a-i gati sanatos, chiar si prajiti, asa cum iti plac cel mai mult tie!
Nici nu iti mai trebuie motivele, doar gandul ca vei savura zilnic o portie de cartofi crocanti te incanta, nu-i asa? Problema principala in cazul lor este ca majoritatea nu stiu sa ii manance corect, pentru a beneficia de cele 13 beneficii esentiale si pentru a se si bucura totodata de gustul lor! Si atunci ii blameaza si ii ataca din toate partile!
Nici nu iti mai trebuie motivele, doar gandul ca vei savura zilnic o portie de cartofi crocanti te incanta, nu-i asa? Problema principala in cazul lor este ca majoritatea nu stiu sa ii manance corect, pentru a beneficia de cele 13 beneficii esentiale si pentru a se si bucura totodata de gustul lor! Si atunci ii blameaza si ii ataca din toate partile!
Noi iti aducem la cunostinta partea buna a lucrurilor despre cartofi si te anuntam inca de pe acum ca nu vei fi obligata sa renunti complet la deliciosii cartofi prajiti de care esti dependenta, daca vei stii cum sa ii faci! Afla trucurile care ii fac sa fie deliciosi, dar si sanatosi si utili in alimentatie!
Ce contine un cartof?
-de 4 ori mai mult potasiu decat o banana
-vitamina B6 (46% din necesarul zilnic)
-vitamina C 29mg (50% din necesarul zilnic)
-mangan (33% din necesarul zilnic)
-este bogat in fibre
1.Pentru o vedere mai buna – anumite soiuri de cartofi, cum sunt cei dulci – extrem de prezenti pe piata moderna romaneasca si din ce in ce mai folositi in preparate la romani, contin vitamina A, extrem de utila in asigurarea unei vederi excelente. Insa nici ceilalti cartofi nu sunt lipsiti de vitamine care imbunatatesc vederea, vitamina C si B6 fiind doua dintre ele.
2.Deoarece combate anemia – fierul si cuprul sunt doua minerale extrem de prezente in compozitia cartofului si asigura formarea celulelor rosii in organism, previn instalarea starii de oboseala, combat ametelile si lipsa de energie, luptand eficient impotriva anemiei, o afectiune extrem de des intalnita la femei.
3.Ajuta in dietele de slabit – deoarece cartoful are renumele de a fi cel mai satios aliment, chiar de 3 ori mai mult decat o felie de paine, spun specialistii; astfel ca, o portie de cartofi poate fi asigurarea ca senzatia de foame nu se va instala prea curand; stiu ca o sa spui ca sunt o sursa mai degraba de carbohidrati, care ingrasa de obicei – insa, datorita ansamblului de vitamina B si de complexul de vitamine B, acestia sunt mult mai usor absorbiti in organism, evitand ingreunarea digestiei
4.Indeparteaza tensiunea arteriala- Cartofii sunt adesea indepartati pe nedrept din meniu,deoarece se spune ca sunt un aliment care ingrasa,dar cartofii nu ingrasa daca ii mananci fara suplimente calorice,cum ar fi branza si smantana.Acest aliment este o sursa excelenta de potasiu,iar un singur cartof contine de patru ori mai mult potasiu decat o banana.Potasiul este bun pentru hidratarea corpului si ajuta la scaderea tensiunii arteriale.
5.Remediu impotriva indigestiei – daca suferi de aceasta afectiune si nu stii ce sa mai iei sau ce sa mai mananci ca sa o tratezi, incearca sucul de cartof proaspat – o cercetare realizata in Germania si Australia a dovedit in urma unui experiment realizat pe 40 de voluntari cat de eficient este sucul de cartofi in aceasta afectiune. Rezultatea au fost uimitoare: 20% s-au vindecat complet, iar ceilalti si-au imbunatatit considerabil starea.
6.Previne aparitia pietrelor la rinichi – ai spune ca dimpotriva, deoarece contin calciu si fier, ambele ajutand la formarea calculilor biliari, acest beneficiu nu se justifica, nu-i asa? Da, doar ca tot cartofii contin si magneziu care impiedica acumularea si depozitarea de calciu in rinichi si astfel formarea pietrelor.
7.Cartofii contin vitamina C- In coaja de cartof exista o cantitate solida de vitamina C,aproximativ 29mg.Din aceasta cauza cartofii ar trebui sa fie consumati pentru cresterea imunitatii,dar si pentru videcarea mai rapida a ranilor.
8.Carofii protejeaza oasele- Cartofii contin mangan,iar acesta joaca un rol important pentru sanatatea sistemului cardiovascular,digestive,imunitar,muscular si nervos.Un cartof contine 46% din doza zilnica recomandata.