Zeama din muraturi sau „moarea”cum i se mai zice are un continut bogat de substante nutritive care revitalizeaza tot organismul. Va prezentam mai jos cateva beneficii miraculoase pentru zeama din muraturi.
1. Mahmureala
Moarea de varza este cunoscuta ca un remediu eficient impotriva greturilor cauzate de mancarea “grea”, dar si impotriva starilor de mahmureala.
2. Ficatul marit
2. Ficatul marit
Este o problema care apare frecvent, mai ales la bolnavii hepatici cronici, in urma meselor imbelsugate de sarbatori. In medicina populara romaneasca, aceasta problema se trateaza cu jumatate de litru de moare de varza, bauta dimineata pe stomacul gol, si cu un litru de ceai de sunatoare baut pe parcursul zilei.
3. Bolile respiratorii
Raguseala si durerile uscate in piept pot fi tratate cu moare astfel: se amesteca parti egale de moare si apa plata. Se bea lichidul cald, de 2-3 ori pe zi. S-a dovedit ca moarea e o arma secreta impotriva gripei aviare. Un om de stiinta corean a luat 13 pui infectati cu virusul gripei aviare, i-a hranit cu varza murata si, dupa o saptamana, a descoperit ca 11 dintre ei s-au insanatosit. Expertii cred ca bacteriile produse in timpul fermentatiei au ajutat pasarile sa invinga virusul H5N1.
Cercetatorii suedezi au descoperit ca bacteriile care se gasesc in moare ajuta la prevenirea bolilor de plamani. Lactobacillus plantarum, o bacterie care se gaseste in saliva si in varza murata, intra in competitie cu periculoasa bacterie care provoaca pneumonia, mentinand scazut nivelul bacteriilor patogene. Probioticele din moare, supranumite „bacterii prietenoase“, sunt la fel de eficiente ca antisepticele, ducand la distrugerea bacteriilor periculoase care provoaca pneumonia. Persoanelor cu astm bronsic li se recomanda zilnic moare si salata din varza murata, ceapa si usturoi.
4. Constipatie
3-4 pahare de moare de varza stimuleaza digestia, deblocheaza eliminarea si ajuta la dezintoxicarea traiectului digestiv. Acesta este si motivul pentru care, in multe sate romanesti, in timpul meselor traditionale de Craciun si de Anul Nou se serveste moare de varza din belsug, inainte de felurile de mancare mai grele, precum si la sfarsitul mesei.
5. Afectiuni febrile
Se bea cate un pahar de moare de varza pe stomacul gol de 3-4 ori pe zi. Moarea de varza in cantitati ceva mai mari regleaza temperatura corpului, mareste rezistenta organismului la febra si, se pare, are si efecte stimulente imunitare.
6. Efect detoxifiant asupra organismului
O astfel de cura cu moare de varza contribuie la vitaminizarea organismului si la intarirea sistemului imunitar. Moarea de varza are un continut bogat de substante nutritive, revitalizand organismul, tonifiindu-l si luptand impotriva anemiei.
7. Hemoroizi
Se beau cate 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata.
8. Regleaza tensiunea
Persoanelor hipotensive li se recomanda zilnic, un pahar de moare. Cateva pahare de moare pe zi, mai multe zile la rand, ajuta la normalizarea digestiei, dar si la prevenirea constipatiei in caz ca te confrunti cu asa ceva.
9. Bolile ulceroase
Contine vitamina U, vitamina antiulceroasa, care se distruge prin fierbere, de aceea zeama de muraturi se recomanda in tratarea bolilor ulceroase. Pentru ca stimuleaza arderea grasimilor si normalizeaza apetitul.
10. Litiaza biliara si renala, gastrita cu aciditate scazuta, giardioza
Se trateaza band timp de 2-3 saptamani cate 150 ml de moare, de 3 ori pe zi, cu 30 minute inainte de masa. Daca pietricele de la fiere sunt mici, se amesteca un litru de moare cu 400 g de ulei nerafinat si suc de la 4 lamai. Cu 24 de ore inainte de procedura nu se mananca nimic. incepand de dimineata, se beau cate 100 ml de preparat, la fiecare 25 de minute. Timp de 4-5 ore, organismul raspunde cu diaree, in timpul acesta, colecistul se curata de pietre.
Dupa procedura, timp de 2 saptamani, se bea ceai din musetel si fenicul. Bolnavii de hemoroizi pot sa bea 100 ml de moare incalzita, de 3 ori pe zi, inainte de masa. Atunci cand hemoroizii se asociaza cu hemoragie, se bea cate un pahar de 2-3 ori pe zi si se mananca zilnic salata de varza proaspata sau murata. Pentru tratarea avitaminozelor si a asteniei, se amesteca un pahar de moare cu unul de suc de rosii, se adauga 150 ml de apa plata, o lingura de miere de albine si o lingura de suc de lamaie. Se bea cate un pahar de 1-2 ori pe zi, intre mese, pana la imbunatatirea starii de sanatate.
Sursa: caplimpede.ro