Cele mai eficiente remedii impotriva durerilor de zi cu zi sunt ceaiurile in cele mai multe cazuri. Va prezentam mai jos zece ceaiuri calmante pentru zece tipuri de dureri:
1. Ceai de flori de ciubotica cucului – In cazul durerilor de oase
Se bea zilnic o cana de infuzie de flori de ciubotica cucului, pina cind durerile vor disparea.
2. Ceai de urzica – In cazul durerilor de picioare
O ceasca de ceai de urzica pe zi te scapa de durerile de picioare. Pe vremea bunicilor ceaiul de urzica era des folosit impotriva durerilor de picioare. Acesta se consuma sub forma de infuzie: 20 g de frunze de urzica uscate la 250 ml apa clocotita. Se lasa la infuzat 10 minute dupa care se bea cu inghitituri mici si dese.
3. Ceai de matase de porumb – In cazul durerilor de rinichi
Foarte eficient impotriva durerilor de rinichi este ceaiul de matase de porumb, care se prepara din 4 lingurite la 2 l de apa. Aceasta infuzie se bea pe parcursul unei zile. Cele mai mari dureri de rinichi sunt atunci cand aveti nisip sau pietre. Pentru a le elimina e nevoie de tratament si multe ceaiuri. Cele mai bune sunt ceaiurile din radacina de maces, din seminte de morcovi, din brusture sau de mesteacan.
4. Ceai din flori si frunze de trei frati patati – Sinuzita
Acest ceai este utilizat in uz extern pentru toate bolile inflamatorii si infectioase ale pielii si mucoaselor. In sinuzita actioneaza prin scaderea edemului local, reducerea inflamatiei si stimularea imunitatii la nivelul mucoasei sinusurilor. Este recomandat in inhalatii, folosindu-se 2 linguri de planta uscata la 2 litri de apa. Se fac, la fel ca mai sus, inhatalii zilnice de 15 minute, timp de o luna. Inhalatiile se fac intotdeauna seara, pentru a nu iesi in aer rece sau cu praf, mucoasa sinusurilor fiind sensibilizata. Aceste inhalatii se fac imediat inainte de culcare.
5. Ceai de scortisoara – In cazul durerilor menstruale
Minunata si aromata scortisoara poate fi mai mult decat un condiment! Afla ca are proprietati antiinflamatorii si antispasmodice, asa ca poti spune adio durerii si crampelor abdominale daca iti prepari un ceai de scortisoara cu o zi inainte de menstruatie, dar si in primele zile. In plus, ceaiul de scortisoara iti aduce si un somn bun si relaxant. Daca iti place scortisoara, o poti presara pe painea prajita sau pe prajituri, insa evita vinul rosu fiert cu scortisoara, deoarece vinul rosu intensifica fluxul abundent al menstruatiei.
6. Ceai de tei – Alunga stresul
Teiul alunga stresul, relaxeaza si confera o stare de bine. Stresul este astazi considerat ca fiind principalul factor declansator al bolilor, fiind incriminat in producerea a peste 90% din afectiunile cu care populatia se confrunta in zilele noastre. Stresul scade imunitatea, secatuieste organismul de energie si nutrienti, accelereaza procesele de imbatranire si degradeaza metabolismul.
7. Ceai de maces – Reduce tensiunea arteriala
Macesele au efect tonic si reglator asupra vaselor de sange, fiind indicate atat in caz de tensiune mare (hipertensiune), cat si in caz de tensiune mica (hipotensiune). Macesele pot fi consumate in stare proaspata, coapte, eliminand samburii, sau pot fi maruntite si fierte un minut. Ceaiul de macese contine o cantitate mult mai mica de vitamina C si antioxidanti comparativ cu macesele proaspete.
8. Ceai de salvie – Combate transpiratia
Pentru a scapa de transpiratiile din timpul noptii si pentru a avea un somn odihnitor poti opta pentru ceaiul de salvie. La o cana cu apa firbinte poti sa adaugi 4 lingurite de planta uscata, dupa care lasi cana acoperita timp de 20 minute. Poti bea zilnic cate 2 cana de ceai de salvie.
9. Ceai de musetel – In cazul durerilor de stomac
Cu o aroma delicata, ceaiul de musetel contine uleiuri care relaxeaza muschii netezi ai stomacului, fiind un bun calmant pentru durerile stomacale. Trei cesti de ceai de musetel pe zi pot reduce problemele colonului iritabil si cele ale colitei. Pentru a prepara ceaiul trebuie sa adaugi o lingura de flori de musetel la o cana cu apa clocotita. Lasa cana acoperita timp de 10 minute, dupa care strecori si bei. Pentru a scapa de problemele stomacului poti face o cura cu ceai de musetel timp de doua luni.
10. Ceai de sunatoare – Antidepresiv natural
Sunatoarea este planta linistii interioare si a somnului linistit, este recunoscuta din vremuri stravechi ca fiind un antidepresiv natural. Daca vremea rece si capricioasa, vantul, ploaia ori ninsoarea, ceata si cerul innourat, dar mai ales diferentele mari de temperatura dintre zi si noapte iti creeaza o usoara stare de depresie, nu dispera. Vointa combinata cu constientizarea faptului ca vinovate de starea neplacuta in care esti sunt doar fenomenele meteo destul de schimbatoare in anotimpul rece, dar si ceaiul sau pulberea de sunatoare, care are ca efect un tonus psihic pozitiv, vioiciune si optimism, te vor ajuta sa treci cu bine peste aceste stari.
Sursa: caplimpede.ro