Se mai numește și "iarba sacră", pentru că verbina este de mare ajutor în sănătate. Alungă durerile de cap, chiar și migrenele, te scapă de insomnii și anxietate și are efecte pozitive în caz de intoxicații. O poți recunoaște ușor, după florile liliachii. Nu este pretențioasă și o întâlnești pe locurile virane.
Fitoterapeuții spun că această plantă poate calma durerile de stomac, nevralgiile, migrenele, stimulează secreția laptelui matern, reduce tensiunea arterială, calmează entorsele și poate să combată chiar celulita.
Așa se face ceaiul din verbină!
Îi spunem ceai, dar este vorba despre infuzie, amestecul lichid care se lasă deoparte, cu un capac deasupra, ca să se întrepătrundă aromele și să-i crească proprietățile terapeutice, și despre decoct, ceaiul care se fierbe, pentru același efect. Infuzia se prepară dintr-o linguriță de plantă uscată la 250 ml apă (o cană) și se lasă trei minute la infuzat. Pentru decoctul din această plantă, ai nevoie de 20 g de verbină uscată, care se fierbe zece minute într-un litru de apă.
Decoctul cicatrizează rănile
Dacă folosești extern ceaiul de verbină, de exemplu la spălături ale leziunilor, să știi că are efect cicatrizant. Dacă faci gargară cu el, amestecul combate inflamațiile mucoasei bucale. Mai mult, cataplasmele cu verbină sunt eficiente și în combaterea durerilor de articulații.
Diminuează stresul
Verbina se numără printre puținele remedii care împiedică degradarea celulelor sistemului nervos, odată cu înaintarea în vârstă, potrivit studiilor efectuate de oamenii de știință neurologi de la Universitatea din Hong Kong. Peste jumătate din bolile pe care le tratează verbina sunt legate de sfera sistemului nervos. În caz de migrene pe fond de stres, se recomandă consumul unui litru de infuzie de verbină pe zi, în cure de cel puțin zece zile.Tulburările de somn pot fi reduse, dacă se ia seara, înainte de culcare, o linguriță de tinctură de verbină. De asemenea, reduce în intensitate simptomele neplăcute ale migrenelor.
Are calități afrodisiace
Luată dimineața, două lingurițe pe stomacul gol, tinctura de verbină are ușoară acțiune sedativă, favorizează activitatea cerebrală, îmbunătățește tonusul psihic și fizic, fiind un remediu puternic împotriva asteniei. Se spune că, în urmă cu 2.000 de ani, romanii o administrau contra asteniei sexuale, datorită efectelor afrodiziace.
"Îmblânzește" ciclul menstrual dureros
Dereglările produse în corp înainte de instalarea ciclului, durerile de sâni și de ovare, dar și starea nervoasă de proveniență hormonală pot fi diminuate cu tinctură de verbină. Ia cu câteva zile înainte de menstruație câte o linguriță de tinctură de verbină, de 3-4 ori pe zi sau în timpul menstrelor, dacă simptomele sunt insuportabile, cum ar fi durerile și crampele abdominale.
Combate probleme digestive
De asemenea, în caz de tulburări digestive, cum e enterocolita, infuzia de verbină, preparată dintr-o linguriță de plantă la o cană de apă fierbinte, are efecte antispastice digestive și calmante. E bine ca după ce dispar simptomele enterocolitei să se continue tratamentul cel puțin trei-cinci zile cu câte o linguriță de pulbere de verbină pe zi.
Sursa: romaniatv.net