Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

2 martie 2017

Un pas important in medicina: VACCINUL ANTI-DIABETIC

Ar putea deveni posibil, în viitor, tratarea eficientă a diabetului de tip 1 cu ajutorul unui vaccin care “învaţă” sistemul imunitar al pacientului să nu mai atace celulele propriului organism.





Sistemul imunitar distruge celulele care fac insulina, hormonul necesar pentru a controla nivelul de zahar din sange.

Un studiu realizat la 80 de pacienți, publicat in revista Science de translationala Medicina, a arătat că un vaccin ar putea forma din nou sistemul lor imunitar.

Expertii au descris rezultatele ca un “pas important”.

În mod normal, un vaccin învață sistemul imunitar să atace bacterii sau virusuri care provoacă boli, cum ar fi virusul polio.

“Suntem foarte incantati de aceste rezultate, care sugerează că visul imunolog de a închide doar un singur subset de celule ale sistemului imunitar disfunctionale fără a le distruga intregul sistem imunitar poate fi atins ” Prof Lawrence Steinman Stanford University Medical Centre

Cercetatorii de la Centrul Medical Universitar Stanford au utilizat un vaccin cu efect opus – pentru a face sistemul imunitar să înceteze atacul său.

La pacienții cu diabet zaharat de tip 1, sistemul imunitar distruge celulele beta din pancreas. Acest lucru înseamnă că organismul este incapabil de a produce suficientă insulina şi este nevoie de injectii regulate cu acest hormon de-a lungul vieții.

Este o boală diferită de diabetul de tip 2, care poate fi cauzată de un regim alimentar nesănătos.

Vaccinul a fost vizat de anumite celule albe din sange care ataca celulele beta. Dupa ce pacientii au primit injectii saptamanale timp de trei luni, nivelul acestor celule albe din sange a scazut.

Testele de sange, de asemenea, a sugerat că funcția celulelor beta a fost mai bun la pacienti care au primit vaccin decât la cei tratați numai cu insulină.

Cu toate acestea, alte părți ale sistemului imunitar părea să fie lăsat intact.

Prof Lawrence Steinman a declarat: “Suntem foarte incantati de aceste rezultate, care sugerează că visul imunolog de a închide doar un singur subset de celule ale sistemului imunitar disfunctionale fără a le distruga intregul sistem imunitar poate fi atins. Acest vaccin este un concept nou. Este închiderea unui raspuns imun specific.”

Cercetarea este într-un stadiu incipient și sunt necesare studii in grupuri mai mari de oameni, care măsoară efectul pe termen lung al vaccinului,.

Prof Steinman a declarat ca efectul părea să dureze până la două luni, astfel boostere periodice ar fi necesare.

Karen Addington, director executiv al JDRF a declarat: “Pentru prima data, avem dovezi ca acest tip special de vaccin are un efect în păstrarea productia de insulina la om Acesta este un pas important pe drumul spre o lume fara diabet zaharat de tip 1.”

Sursa: televiziunea-medicala.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts