Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

23 martie 2017

Reţeta tonicului din plante care face minuni pentru creier. Iată de ce ingrediente ai nevoie

Creierul este principalul coordonator şi centru de comandă al organismului, fiind alcătuit din peste 10 milioane de neuroni. Activitatea cerebrală integrează funcţiile cognitive, prin intermediul cărora omul cunoaşte realitatea, acestea incluzând: atenţia, memoria, gândirea şi învăţarea. 









Informaţiile care trebuiesc memorate produc la nivelul neuronilor modificarea potenţialului electric de membrană, fiind reţinute temporar sub formă de activitate electrică; în funcţie de intensitate informaţia putând fi ,,impregnată” pe o durată mai lungă sau mai scurtă de timp.

Anumiți compuși din plantele medicinale contribuie la îmbunătățirea funcțiilor cerebrale. Reteta din plante de mai jos este un produs natural recomandat pentru funcţionarea în condiţii optime a capacităţii de concentrare şi memorare şi eficientizarea randamentului intelectual. 

Tonicul din busuioc, salvie, menta,rozmarin si roinita imbunătăţeşte memoria şi procesele cognitive, activează metabolismul energetic celular la nivelul scoarţei cerebrale, creşte capacitatea de concentrare, creşte tonusul psihic, stimulent mental, stimulent al circulaţiei cerebrale, antidepresiv, anxiolitic, reglator psiho-emoţional, adaptogen.

Rozmarinul îmbunătățește memoria


Beneficiile rozmarinului asupra sănătății cerebrale sunt cunoscute demult. Însuși Shakespeare știa că această plantă îmbunătățește memoria, iar studii recente confirmă acest lucru. Planta stimulează circulația sângelui, îmbunătățește memoria și combate surmenajul psihic.

Planta are acțiune antioxidantă, antiinflamatoare și antitumorală. Efectul benefic asupra memoriei este conferit de acidul carnosic, care contracarează acțiunea radicalilor liberi, protejează ADN-ul și celulele cerebrale. 

Rozmarinul are acțiune benefică asupra acetilcolinei, neurotransmițător care joacă un rol important în susținerea sistemului nervos și care stimulează memoria. Se recomandă infuzia de rozmarin (1 linguriță de plantă uscată la 250 ml de apă fierbinte).


Busuiocul este un bun echilibrator al psihicului și emoțiilor. 


Îmbunătățește circulația sangvină la nivelul creierului, și ajută astfel la creșterea puterii de concentrare și atenție. Mai mult,s-a demosntrat ca un consum regulat de busuioc previne atacurile de cord și ateroscleroza, și in plus menține tensiunea arterială sub control datorită efectului protector asupra arterelor si avaselor de sânge


Roinita,menta si salvia


Roinita este un excelent remediu pe termen lung contra Alzheimerului (reduce starea de agitatie si imbunatateste memoria), contra tulburarilor de memorie post-traumatice, precum si contra tulburarilor de memorie produse de problemele vasculare cerebrale.

Salvia inhiba formarea unor enzime care blocheaza procese extrem de importante la nivelul creierului, cum ar fi: memorarea, asocierea, sinteza. Mai mult, salvia stimuleaza capacitatea de memorare, favorizeaza activitatea intelectuala si imbunatateste performantele intelectuale, atat la cei in varsta, cat si la tineri.

Menta este un bun stimulator pentru procesul de învățare, și un tonic psihic ideal pentru persoanele care au nevoie de atenție și o concentrare susținută.


Reteta tonicului din plante care face minuni pentru creier


Contribuie la: 

- funcţionarea în condiţii optime a capacităţii de concentrare şi memorare

- eficientizarea randamentului intelectual

- reducerea stării de oboseală psihică şi mentală

- funcţionarea normală a sistemului nervos, prin:

- normalizarea metabolismului energetic la nivel cortical

- normalizarea sintezei de ATP (acidul adenozintrifosforic reprezintă forma de stocare a energiei la  nivel celular)

- armonizarea stării psiho-emoţionale

- protejarea organismului împotriva stresului

- normalizarea circulaţiei cerebrale şi periferice.

Ingrediente

- Busuioc (Ocimum basilicum) – părţi aeriene (30%);

- Mentă (Mentha piperita) – frunze (20%);

- Rozmarin (Rosmarinus officinalis) – frunze (20%);

- Roiniţă (Melissa officinalis) – părţi aeriene (15%)

- Salvie – frunze 15%

- 250 de grame miere de salcam.

Modul de preparare


- Se aseaza intr-un borcan straturi alternative din plantele enumerate mai sus(plantele trebuie sa fie  bine uscate altfel tonicul va fermenta) și miere de albine, mierea sa acopere bine totul. 
- Deasupra se pune un strat generos de miere si se inchide ermetic borcanul si se pastrează la răcoare  și intuneric (Pe vremuri acest sirop se prepara în vase de lut care esrau îngropate în pământ). 

- Se agita borcanul din când în când, pentru ca mierea sa se amestece cat mai bine si sa se dizolve  substanțele active extrase din plante. 

- Se lasa la macerat cel puțin 1 lună, apoi se strecoară și se păstrează, în recipiente de sticlă, la  frigider, sau într-un beci răcoros.

Administrare: 

Adulţi şi tineri peste 15 ani: câte o lingură de sirop de 3-4 ori pe zi, înainte de mese.
Copii 7-14 ani: câte o linguriţă de sirop de 3-4 ori pe zi, înainte de mese. Siropul poate fi administrat ca atare sau diluat în 100 ml de apă si indulcit cu miere (jumătate de pahar).

Indicatii terapeutice

Se utilizează ca adjuvant în: tulburări de atenţie şi de memorie, pentru creşterea performanţelor mentale şi a puterii de concentrare, deficienţe cognitive, surmenaj psihic şi intelectual, stări de oboseală mentală, dureri de cap ce apar pe fond nervos, migrene, stări de nervozitate, angoasă, depresii, anxietate, stres, distonii neurovegetative.

Contraindicatii:

- sarcină

-  alăptare

- alergie la oricare dintre componentele produsului.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts