Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

29 martie 2017

Prin ce etape BIZARE trec BANANELE inainte de a ajunge în Supermarket! Trebuie să vezi asta!

Bananele sunt sanatoase - au vitamine, minerale, fibre - si gustoase, e adevarat, insa cati dintre noi au gustat o banana culeasa coapta dintr-un bananier? Se spune despre bananele din supermarket ca au un gust diferit de cele culese din pom si nici nu poate fi altfel atat timp cat sunt trecute prin zeci de chimicale nocive chiar din timpul productiei - de tip industrial si sunt coapte artificial - gazarea cu etilena.America de Sud si tarile din insulele Caraibe sunt locurile de unde se exporta 80% dintre bananele lumii. 



Acolo sunt sute de mii de hectare de monoculturi doar de bananieri - o adevarata industrie, care nu tine cont de rotatia culturilor, dar care toarna zeci de chimicale, pesticide si tot ce mai trebuie ca fructele sa fie perfecte asa cum isi doresc cei mai multi consumatori. 


Chimicalele din banane


Soiul Cavendish pare a avea soarta predecesorului, iar in incercarea de a limita pagubele facute de ciuperca Fusarium, numita popular "boala Panama", producatorii au scos la inaintare arsenalul chimic.

E greu de spus cat de toxice sunt bananele, insa, din informatiile care circula pe internet, stim ca marile corporatii din industrie produc bananele intr-un mod nesanatos pentru oameni si mediul inconjurator. In culturile industriale de banane se folosesc insecticide, fungicide, pesticide, fertilizatori chimici - imprastiate fie cu avionul, fie de muncitori cu masti pe fata care ulterior se imbolnavesc. Toate aceste chimicale - unele neurotoxice, sunt absorbite de banane, iar mediul inconjurator este distrus - chimicalele ajung in sol, de acolo in panza freatica, raurile din apropierea plantatiilor.

Pentru a proteja snopul de banane de daunatori, acesta este infasurat in pungi in care se introduce insecticid. Asa cresc bananele pana sunt culese. Se estimeaza ca in culturile de banane se folosesc in jur de 15 kg de pesticide pe 4.000 de mp, cu mult mai mult decat in cazul altor culturi. 

Drumul de pe plantatie spre camera de gazare


Nicio banana existenta in supermarketuri nu a fost culeasa de coapta. Toate sunt culese verzi, iar dupa culegere, bananele sunt sortate si spalate in apa cu clor, iar inainte de a pleca din tara de origine sunt date cu o chimicala pentru a-si pastra mai mult timp prospetimea - vezi filmul video de mai jos. E bine sa nu atingi cu mana miezul dupa ce ai atins coaja - care e plina de chimicale.

De asemenea, din cauza presiunii de a prezenta la raft fructe care arata impecabil, producatorii folosesc un fungicid, imazalil, care are un grad de toxicitate moderat (supermarketurile accepta la vanzare buchete de banane, care contin 6-7 buc, in care maxim 1 banana prezinta o pata de dimensiunea unui nasture de camasa).

Ajunse in tara de destinatie, bananele sunt coapte artificial prin gazare cu etilena pentru a putea fi vandute in supermarketuri si piete. Gazarea are loc si in Romania, la Buftea, potrivit unui articol publicat in 2008, in Gandul. 

Ce se intampla in camera de gazare


"Una din patru banane mancate de romani se coace la Buftea. Nu in bananier, ci in niste incaperi intunecate si etanse unde bananele verzi sunt gazate cu etilena, un hormon vegetal de maturare a fructelor. In instalatiile artificiale de "copt bananele", temperatura, umiditatea relativa a aerului si etilena care e pompata din butelii prin conducte sunt dozate de computer in fiecare moment, pe parcursul celor 3-7 zile cat dureaza procesul de maturare", scria Gandul in 2008.

In functie de programul de "coacere" ales, bananele ies mai galbene sau mai verzi. Sunt 7 grade de maturare a bananelor, notate cu numere de la 1 la 7. In primul stadiu bananele au o culoare verde inchis, in al doilea bananele capata o nuanta verde deschis, in al treilea stadiu coaja fructului e mai mult verde decat galbena, in al patrulea fructul e mai mult galben decat verde, in al cincilea doar varful si codita bananei mai sunt verzi, in al saselea banana e complet galbena iar in al saptelea, pe fructul galben incep sa apara mici pete maronii.

Urmăriți VIDEO mai jos: 


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts