Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

22 martie 2017

Obiceiul banal prin care majoritatea ne dezactivăm funcția de autovindecare a organismului

Nici un medic nu iti va cunoaste vreodata corpul mai bine decat tu insuti. La baza organismului uman sta un mecanism foarte complex de autovindecare, iar atunci cand ne lasam integral pe mana doctorilor, ignoram acest principiu de baza. 







Medicii ar trebui sa fie calauzitori in procesul de „reparare”, dar eforturile adevarate trebuie facute intotdeauna de pacient.

Suntem invatati inca de la varste fragede ca organismul este „echipat” cu cele necesare pentru a combate celulele canceroase care sunt produse zi de zi, lupta impotriva infectiilor, mentine libere arterele coronare si amana procesul de imbatranire.

De asemenea, stim ca sistemul nervos autonom se compune din doua sisteme majore – cel nervos simpatic, responsabil pentru reactiile la stres, si cel parasimpatic, care da raspunsurile de relaxare ale corpului. Dar nu toti suntem constienti de faptul ca sistemul de autovindecare a organismului functioneaza exclusiv in momentul in care acesta se afla in stare de relaxare.


Cum impiedica stresul vindecarea


Daca ai fi urmarit de un leu, in corpul tau ar avea loc o crestere brusca a nivelurilor de cortizol si epienefrina. Cu alte cuvinte, toate eforturile de autovindecare vor fi anulate, iar energia noastre se va canaliza spre alte obiective: va creste presiunea sangvina, se vor activa grupele musculare si inima va bate din ce in ce mai tare. Desi asemenea scenarii ar trebui sa se intample doar atunci cand viata ne este cu adevarat in pericol, exista multi oameni care mentin aproape permanent aceasta stare de panica.

Gravitatea situatiei consta in faptul ca odata cu fiecare gand sau stare de stres ne incetinim tot mai tare capacitatea de autovindecare. Stresul nu inseamna doar foarte multa munca si teama de deadline-uri. El este legat foarte mult de stilul de viata. Relatii toxice. Griji cu privire la bani si altele. Ipohondrie. Lipsa de incredere in sine si lista poate continua.

Creierul nu poate face diferenta intre „Sunt urmarit de un leu!” si „Am impresia ca nimeni nu tine la mine” sau „Niciodata nu ma voi face bine”. Sistemul nervos primeste exact acelasi mesaj de fiecare data, iar efectele sunt la fel de daunatoare.

Adesea auzim de cazuri de boli grave care afecteaza niste oameni aparent foarte grijulii cu sanatatea lor. Desi respecta ca la carte niste reguli legate de alimentatie si sport, acestia se afla intr-o stare repetitiva de stres cronic. Nicio cura cu sucuri verzi nu ar putea „repara” efectele dezastruoase ale unor doze mult prea mari de cortizol sau epinefrina asupra celulelor.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts