Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

27 martie 2017

Italia, ţara cu cei mai sănătoşi oameni. Iată secretul longevității italienilor

Bloomberg Global Health Index a dat publicitatii topul tarilor listate ca fiind cele mai sanatoase din lume. In fruntea clasamentului, se afla Italia, pentru ca atunci cand vine vorba de trait o viata lunga, acesta este locul in care trebuie sa fii.






"Cizma" Europei, inconjurata de cinci mari, este tara cu cei mai sanatosi oameni de pe Pamant. 163 de state au fost analizate de cei de la Bloomberg, iar concluzia a fost ca un copil nascut in Italia are cele mai mari sanse sa ajunga octogenar.

Italia este unul dintre cele mai dezvoltate state din lume, insa cresterea ei economica a stagnat de cateva decenii, aproape 40% dintre tinerii italieni sunt someri, iar tara are una dintre cele mai mari datorii din lume, raportata la economia sa. Si cu toate acestea, italienii sunt in cea mai buna forma. Americanii, canadienii si britanicii, de exemplu, sufera de tensiune arteriala mare sau colesterol.

Dintre factorii care au contribuit decisiv la punctarea favorabila a Italiei se afla sistemul de sanatate care este deja foarte eficient, dar care - chiar si asa - este imbunatatit de la an la an. Italia are "exces de medici", spune Tom Kenyon, medic si CEO al Project Hope. Iar unul dintre cele mai vizionate si de lunga durata show-uri tv din tara se numeste "A Doctor in the Family" (Un doctor in familie).

Dar, desigur, pana la sistemul de sanatate, un alt factor major este dieta mediteraneana a italienilor, cea mai sanatoasa din lume, bazata pe ulei de masline, peste, fructe si legume proaspete, chiar si cand e vorba de preparate traditionale, precum pizza sau paste.

Adam Drewnowski, director al Center for Public Health Nutrition de la Universitatea din Washington, a scris despre importanta accesului consumatorului la produse proaspete, fructe, carne slaba si peste. Iar italia le are pe toate.

Portiile de mancare nu sunt atat de voluminoase, iar masa in sine este impartita in mai multe feluri, savurate in tihna, pe o durata mai indelungata. De asemenea, italienii obisnuiesc sa ia cina in familie sau alaturi de prieteni, lucru care, cred expertii, este important de subliniat deoarece contribuie la eliberarea stresului, asigurand o stare de bine, precum si un sentiment de echilibru si confort.

Durata medie de viata pentru italieni este de 83 de ani, iar asta a fost pusa in legatura directa cu un alt obicei traditional al lor: la Passegiata sau plimbarea de dupa cina pe care obisnuiesc sa o faca. Mai mult, insusi relieful Italiei, presarat de dealuri si coline, contribuie la starea de sanatate a locuitorilor ei, pentru ca, in mod natural, vrand-nevrand, cei mai multi dintre ei ajung, printr-o simpla deplasare, sa faca sport.

Preocuparea pentru o viata sanatoasa a italienilor apare, de altfel, si la nivelul mentalitatii lor: una dintre expresiile lor cele mai uzuale este "La Salute prima di tutto" - sanatatea inainte de toate.

Fiecare tara din acest index a fost analizata si clasificata in functie de mai multe variabile, precum speranta de viata, cauzele deceselor si riscurile de sanatate.

Iata cum arata top 10 al celor mai sanatoase tari din lume:


1. Italia

2. Islanda

3. Elvetia

4. Singapore

5. Australia

6. Spania

7. Japonia

8. Suedia

9. Israel

10. Luxemburg



Sursa: gustarte.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts