Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

16 martie 2017

Hepatita C, boala care NU doare, dar UCIDE! Simptome şi mod de transmitere

Hepatita C, o boala fecventa in Romania – aflati care sunt simptomele bolii, cum se manifesta aceasta, incidenta hepatitei C pe grupe de varsta precum si modul in care aceasta boala se transmite, caci este o boala contagioasa!







Hepatita C este o boală infecțioasă ce afectează în principal ficatul. Infecția cu Virusul hepatitei C (VHC) cauzează această boală.[1] Adeseori hepatita C nu se manifestă prin simptome, dar o infecție cronică poate afecta ficatul iar după o perioadă mai îndelungată poate duce la ciroză sau cancer hepatic.

În unele cazuri, persoanele cu ciroză suferă și de insuficiență renală, cancer hepatic. O complicație frecventă a cirozei este hipertensiunea portală, care la rândul ei provoacă anastomeze care permit sângelui să evite trecerea prin ficat; acest lucru producând vene varicoase la nivelul esofagului și stomacului, ce pot duce la sângerări până la deces.

Cum contactezi hepatita C?


Virusul hepatic C se transmite in primul rand prin expunerea la sange infectat, care poate avea loc in cazul consumatorilor de droguri intravenoase, transfuziilor cu sange sau produse din sange, tatuajelor cu ace/tus contaminate, echipamentului de hemodializa infectat, ranirilor cu obiecte ascutite, comportamentului sexual cu risc crescut, sau pe alte cai.

Aproximativ 10% din persoanele infectate cu hepatita C nu cunosc modul in care au contactat boala.


Hepatita C: Simptome


Putine persoane infectate cu virusul hepatic C prezinta simptome evidente.
Persoanele infectate cu virusul hepatic C nu prezinta de obicei simptome specifice bolii.

Spre deosebire de alte forme de hepatita virala, icterul — ingalbenirea pielii si a ochilor cauzata de excesul de bilirubina din sange si tesuturi — poate initial sa nu apara, pana cand persoana dezvolta ciroza sau fibroza hepatica. Cand simptomele apar totusi, acestea pot fi usoare si pot include oboseala, dureri de stomac si urticarie.

Din cauza faptului ca adesea infectarea cu virusul hepatic C nu prezinta simptome, multe persoane nu stiu ca au contactat boala si ii pot infecta si pe altii. Singura cale de a sti daca aveti sau nu aceasta boala este efectuarea unui test de sange pentru hepatita C.


Prevenirea Hepatitei C


Hepatita C se transmite prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C. Pentru a evita transmiterea hepatitei C, ar trebui sa va expuneti cat mai putin la urmatoarele situatii. 

Nu folositi in comun obiecte care pot avea urme de sange, precum periute de dinti, clestisoare de unghii, aparate de ras etc.

 Daca aveti taieturi sau rani deschise, ingrijiti-le imediat si bandajati-le corespunzator. 

 Daca va taiati cu obiecte de uz casnic, precum cutite sau deschizatoare de conserve, ingrijiti taietura si sterilizati instrumentul prin fierbere, inainte de a-l folosi din nou.


Factori de risc pentru Hepatita C


Datorita faptului ca hepatita C se transmite de la persoana la persoana prin expunerea la sange infectat cu virusul hepatic C, activitatile care sporesc sansele de expunere la sange sunt considerate factori de risc.

Factori de risc pentru Hepatita C

Consumul de droguri IV. Persoanele care isi injecteaza droguri prezinta un risc crescut de infectare cu hepatita C pentru ca pot folosi in comun ace si alte instrumente pentru droguri, care pot fi contaminate cu sange infectat cu VHC. De fapt, se estimeaza ca intre 50% si 80% din noii consumatori de droguri IV contracteaza hepatita C cronica in decurs de 6 pana la 12 luni.

Transfuzii de sange, transplant de organe sau primirea de factor de coagulare. Persoanele care au suferit transfuzii de sange sau transplant de organe inainte de 1992, precum si pacientii cu hemofilie care au primit factor de coagulare inainte de 1987, au risc crescut de imbolnavire pentru ca atunci nu existau teste pentru hepatita C. In prezent, riscul contractarii hepatitei C din transfuzii de sange este totusi redus.

Tatuaje si piercing-uri cu ace, tus si/sau instrumente contaminate. Tatuajele si piercing-urile cu ace, tus sau alte instrumente nesterilizate, precum si cu pigmenti contaminati, pot fi surse de infectare a sangelui.

Raniri cu obiecte ascutite. Acest caz se aplica in special angajatilor din sistemul social, insa si tuturor celor care lucreaza cu persoane aflate in grupurile de risc si care se inteapa accidental cu un ac contaminat cu virusul hepatic C. Acest tip de expunere se poate limita prin respectarea unor proceduri de protectie corespunzatoare privind obiectele ascutite.

Practici sexuale cu risc crescut sau parteneri multipli. Desi hepatita C nu se transmite cu usurinta in timpul actului sexual, comportamentele sexuale cu risc crescut, precum partenerii multipli, se asociaza cu un risc crescut de a contacta aceasta boala.

Pacientii cu hemodializa. Exista unele dovezi de transmitere a virusului hepatic C in randul pacientilor tratati cu aceeasi unitate de dializa. Aceasta se datoreaza probabil contaminarii instrumentelor si suprafetelor, ca rezultat al unor proceduri necorespunzatoare de control al infectiilor.

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts