Păpădia (Taraxacum officinale) are un rol esenţial în eliminarea toxinelor, deoarece, datorită principiilor amare, tonifică ficatul obosit, stimulează activitatea rinichilor şi a intestinelor.
Are efecte detoxifiante cu totul excepţionale întrucât acum, primăvara devreme, păpădia conţine în frunzele şi în tulpina sa substanţe amare, enzime şi fitohormoni care fac adevărate minuni pentru ficatul obosit şi încărcat de toxine.
Cura cu păpădie – pentru ficat şi vezica biliară (curăță organismul)
Recoltarea frunzelor proaspete de păpădie se face în aceeaşi zi sau cu cel mult două zile înainte de a fi consumate.
Se culeg doar frunzele de la plantele care încă nu au înflorit, pentru a conţine colină – un principiu activ cu proprietăţi drenoare şi tonice hepatice foarte puternice – în cantităţi maxime.
Se vor consuma câte 10 frunze proaspete de păpădie, de 2-3 ori pe zi, cu 10 minute înaintea meselor principale, timp de 14 zile.
Frunzele de păpădie se pot consuma sub formă de salată: frunzele de păpădie se spală şi se taie mărunt, se amestecă cu zarzavat tocat mărunt – mărar şi pătrunjel – se adaugă puţin ulei presat la rece şi o jumătate de linguriţă de oţet de mere. Se lasă timp de 5 minute să se marineze, apoi se consumă fără nimic altceva – eventual doar cu o felie de pâine neagră.
Se pot folosi şi tijele florale de păpădie în locul frunzelor, însă acestea se procură greu, culegându-se în intervalul de timp de dinaintea înfloririi plantei, care este de obicei foarte scurt, respectiv, 3-4 zile.
Efectele curei cu păpădie
Această cură cu păpădie face adevărate minuni pentru ficatul obosit şi încărcat de toxine:
- Relansează activitatea ficatului
- Stimulează puternic regenerarea celulelor hepatice
- Favorizează eliminarea toxinelor din ficat, organ extrem de important
- Stimulează secreţia de bilă, şi foarte important, favorizează evacuarea acesteia
- Stimulează peristaltismul întregului tub digestiv, fiind de un mare ajutor pentru persoanele cu digestia slăbită sau leneşă.
Recomandările terapeutice ale curei cu păpădie
Cura cu păpădie elimină afecţiunile afecţiunile care se agravează la ieşirea din iarnă. Printre acestea: diskinezia biliară (fierea leneşă); dispepsia; hepatitele de toate felurile; icterul; constipaţia atonă; indigestia.
De asemenea, frunzele proaspete de păpădie sunt un adjuvant valoros în cazurile de microlitiază biliară, precum şi în ciroză hepatică.
Precauţii
În cazul persoanelor cu stomacul foarte sensibil, subponderale sau debile, tratamentul cu păpădie crudă poate fi prea puternic, motiv pentru care va fi făcut cu prudenţă.
Sursa: topremediinaturiste.ro