Una dintre cele mai apreciate plante medicinale de bunicii nostri este fara indoiala coada soricelului. Desi pe piata exista o sumedenie de remedii, tot nu reusesc sa depaseasca proprietatile uimitoare ale acestei plante, ea fiind in continuare o alegere eficienta pentru tratamentul unui numar mare de afectiuni.
Ce proprietati terapeutice are?
Coada-soricelului este utilizata pentru tratarea diferitelor afectiuni:
- Hemoragii: nazale, digestive, hemoroidale, vaginale, urinare;
- Infectii: urinare, hepatice, respiratorii;
- Parazitoze intestinale: viermi intestinali, giardioze. Se prepara o infuzie mai concentrata (10 g de planta la 100 g de apa) si se bea dimineata pe stomacul gol;
- Afectiuni gastrice si hepato-biliare;
- Tratarea racelilor, bronsitelor, astmului, rinitelor, durerilor reumatice, a osteoporozei si a migrenelor;
- Regleaza fluxul menstrual, atenueaza simptomele dismenoreei, diminueaza hemoragiile menstruale ori sangerarile de la nivelul mucoasei vaginale;
- Previne aparitia cancerului de col uterin;
- Are efect regenerator asupra maduvei osoase, stimuland hematopoieza (formarea globulelor albe si rosii din sange).
Preparate pe baza de coada-soricelului
Intern:
Pentru a face un ceai, adaugati o lingurita de planta maruntita la 250 ml de apa clocotita. Acoperiti 3-5 minute, apoi strecurati. Puteti consuma 2 cesti de ceai pe parcursul unei zile.
Coada-soricelului poate fi folosita si sub forma de tincturi, intern (20-30 de picaturi diluate in 100 ml de apa) sau extern (cataplasme cu tinctura diluata in apa).
Extern:
Deoarece are efect calmant, antiinflamator si dezinfectant, coada-soricelului se mai utilizeaza sub forma de bai, spalaturi, comprese sau masaje.
Pentru bai sunt necesare 50-100 g de planta, la un litru de apa. Se lasa la macerat 8-10 ore, dupa care se fierbe si se raceste, pana ajunge la o temperatura suportabila.
Pentru spalaturi se folosesc 2 linguri de planta la 250 ml de apa. In afectiunile ginecologice (leucoree, micoze, infectii vaginale) se intrebuinteaza extern. Sunt indicate spalaturile locale si consumul a 2-3 cani de ceai de coada-soricelului pe zi.
Sursa: click.ro