Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

21 martie 2017

CEAIUL DE CĂTINĂ- bun în convalescență, luptă contra anemiei şi acționează ca diuretic

Cunoscută pentru capacitatea de a întări imunitatea, cătina are efect energizant, alungând oboseala. Îmbunătățește memoria, capacitate de concentrare şi menţine sănătatea inimii şi a vaselor de sânge.






Are efect tonic cardiac


Cătina are fructe cu un conținut bogat de vitamine A, B, C și P. Aceasta din urmă mai este numită citrină și asigură absorbția vitaminei C. Toate nutrimentele pe care le oferă cătina normalizează circulația sângelui, mențin permeabilitatea și elasticitatea vaselor capilare. Pentru efectele sale tonice cardiace, fructele de cătină sunt folosite sub formă de infuzie, pe care e indicat s-o bei de 2-3 ori pe zi. Pentru o cană de ceai ai nevoie de 2 lingurițe de fructe și 250 ml de apă clocotită.

Contra anemiei și avitaminozelor


Dacă în urma analizelor ți-a fost depistată o carență de fier și ești anemică sau riști o anemie, cel puțin o lună bea zilnic ceai de cătină, mănâncă 30 de grame de fructe de cătină proaspete sau ia 2 lingurițe de sirop. Infuzia o prepari din 2 linguri de fructe zdrobite, peste care pui 2 căni de apă clocotită. Strecori după o jumătate de oră și bei ceaiul de-a lungul zilei.

Bine de ştiut!


Cătina oferă fier, magneziu, calciu și polifenoli, un tip de antioxidanți care cresc imunitatea și întârzie îmbătrânirea.


Acționează ca diuretic


Fructele de cătină, preparate sub formă de ceai, sunt indicate nu doar pentru aportul de vitamine și săruri minerale, ci și pentru efectul diuretic. Pui 3-4 lingurițe de fructe la 2 căni cu apă clocotită și bei infuzia obținută pe parcursul a 24 de ore. O cură n-ar trebui să dureze mai mult de 7 zile consecutive. Acest tip de tratament naturist este util în afecținile aparatului urinar, mai ales în cazul celor cronice, și pentru combatarea retenției de apă, prin eliminarea excesului de lichide. Cătina are în compoziţie substanţe active care stimulează diureza: saponine, flavonoide, uleiuri esențiale.

Bun în convalescență


Pentru a te revigora și remineraliza după ce ai traversat o perioadă lungă de suferință din cauza unei boli grave, ține o cură cu cătină 3-4 săptămâni. Este nevoie ca în fiecare zi să bei câte 2 sau 3 căni de decoct de cătină. Se face din 3 linguri de fructe fierte în 300 ml de apă. După 20 de minute de fierbere, strecori și răcești lichidul. Sub formă de ceai, fructele de cătină sunt indicate și celor care se luptă cu efectele secundare ale chimioterapiei. În astfel de cazuri, e utilă o cură de o lună, de-a lungul căreia se bea zilnic o infuzie realizată din 2 linguri de fructe zdrobite la 2 căni de apă clocotită.

Știai că...


...sub formă de sirop, cătina stimulează imunitatea și crește rezistența corpului în cazul afecțiunilor respiratorii recurente? Se iau 3-4 lingurițe sirop, de 2 ori pe zi, între mese.


Sursa: romaniatv.net
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts