Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

18 martie 2017

Ceai de CUIŞOARE: proprietăţi şi beneficii SURPRINZĂTOARE

Ceaiul de cuişoare (Eugenia caryophillata) este un leac folosit cu succes în medicina tradiţională, datorită proprietăţilor sale terapeutice puternice. Ceaiul de cuişoare are proprietăţi antibacteriene, tonice, antiseptice, antifungice şi analgezice.








Conţinutul de eugenol (un ulei foarte sănătos) este principalul responsabil de proprietăţile acestor condimente: întăreşte rezistenţa organismului în lupta cu substanţele toxice din mediu, acţionează ca agent antiinflamator şi asigură o serie de nutrienţi, flavonoizi, vitamina C, mangan, calciu, magneziu şi acizi graşi Omega 3. 

Ceaiul de cuişoare este un aliat de încredere în tratamentul multor afecţiuni comune. În plus, se prepară foarte uşor şi are efecte deosebite. 

Ceai de cuişoare – Reţetă, administrare


Într-un litru de apă fiartă se adaugă 1 lingură de cuişoare proaspăt mărunţite. Se acoperă şi se lasă la infuzat timp de 20 de minute, după care se strecoară. Se poate servi atât cald, cât şi rece. 

Se consumă 1 ceaşcă de ceai de cuişoare, o dată sau de două ori pe zi, până la 5 zile la rând, după care se face o pauză de 1-2 zile.

Îmbunătăţeşte digestia 

Previne balonarea şi formarea gazelor intestinale, ajutând digestia. Ceaiul stimulează producerea de enzime care contribuie la procesul digestiv, având un efect pozitiv asupra durerilor de stomac, acţionând la nivelul întregului tract gastro-intestinal. 

Combate problemele respiratorii 

Graţie proprietăţilor expectorante şi antibacteriene, cuisoarele au un impact benefic asupra sistemului respirator. Ceaiul de cuişoare ajută la tratarea răcelilor, a nasului înfundat, a durerilor de gât, a infecţiilor virale, a bronşitei şi a afecţiunilor sinusurilor. 

Calmează tusea

Adepţii medicinei ayurveda, medicina tradiţională indiană, consumă următorul ceai cu rezultate foarte bune contra tusei: se adaugă o jumătate de linguriţă de pulbere de ghimbir, un vârf de cuţit de pulbere de cuişoare aromate şi o linguriţă de pulbere de scorţişoară într-o cană de apă clocotită; se amestecă şi se bea cât mai fierbinte, de 2-3 ori pe zi.

Luptă împotriva grețurilor

 Aroma şi proprietăţile calmante ale ceaiului de cuişoare alină senzaţiile de greaţă şi vomă. 

Elimină respiraţia neplăcută 

Antiseptic natural, cuişoarele sunt foarte eficiente la înlăturarea mirosului neplăcut din gură, eliminând bacteriile responsabile de acest fenomen. Pe lângă consumul sub formă de ceai, cuişoarele mai pot fi mestecate ca atare timp de câteva minute (1-2 cuişoare, pentru o respiraţie împrospătată). 

Ameliorează durerile de dinţi

Compuşii antiinflamatori şi analgezici din cuişoare reduc inflamațiile dentare şi calmează durerea, contribuie la vindecarea infecţiei din zona (proprietăţi antiseptice) şi previn răspândirea ei. Pentru această]a, se clăteşte gura de mai multe ori pe zi cu ceai de cuişoare.

 Adjuvant în hipertensiune

Peste 12 cuişoare proaspăt fărâmițate se adaugă 9 linguri de apă clocotită şi se lasă timp de 24 de ore. A doua zi se prepară aceeaşi doză. Toată cantitatea obţinută se consumă în 3 zile, cu 30 de minute înainte de masă, după următoarea schemă: 

- în prima zi câte 3 linguri; 

- a doua zi câte 2 linguri; 

- a treia zi câte 1 lingură.

 Cura se repetă de 3 ori, cu o pauză de 3 zile între cure.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts