Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

13 martie 2017

Alungă astenia de primăvară! Iată cum poţi scăpa de starea de slăbiciune rapid!

Odata cu schimbarea anotimpurilor, organismul nostru este supus unui nivel ridicat de stres si de aceea are nevoie de o atentie speciala. Primavara, de exemplu, organismul nostru este epuizat, lipsit de vitalitate. 








Pentru a afla de ce se intampla asta si cum poate fi combatuta in mod natural aceasta problema, va trebui sa citesti in continuare.

Primavara auzim peste tot de astenie, acea stare de slabiciune generalizata cauzata de schimbarile de temperatura si de lumina in exces. Organismul este epuizat, lipsit de vitalitate si forta din cauza carentelor alimentare, deoarece iarna se consuma multe alimente conservate, care au un aport redus de vitamine si saruri minerale.

Dr. Constantina Ruxandra, medic specialist medicina de familie, ne spune ce trebuie sa facem pentru a preveni si trata aceasta afectiune.

Sfaturi pentru recapatarea energiei


Persoanele ingrijorate, stresate, obosite in exces ar trebui sa petreaca un timp indelungat afara si sa practice sport in aerul curat al primaverii. Procedand astfel, se activeaza serotonina (aceasta substanta este corelata cu starea sufleteasca; diferite medicamente care ajuta la prelungirea efectelor ei sunt folosite drept antidepresive), opusa melatoninei, hormon produs de glanda pineala la intuneric, responsabil pentru febra emotiilor din timpul primaverii. Astfel de activitati te vor ajuta sa treci peste neplacutele senzatii specifice oboselii. 

O alimentatie echilibrata, bogata in vitamine, evitarea dulciurilor concentrate, a zaharului, in general, si a cafelei, alaturi de un somn odihnitor si suficient, plus exercitii fizice regulate sunt masurile care trebuie luate de catre persoanele atinse de astenia de primavara, pentru a-si recapata progresiv energia.

De asemenea, pentru relaxarea organismului sunt indicate si baile cu esente aromatice. Printre plantele recomandate de fitoterapeuti se numara: cicoarea, coada soricelului, papadia, salata si urzica.

Ce mancam?


In aceasta perioada pot intra in meniul tau verdeturile de sezon, care au inceput deja sa apara pe tarabele din piete. 

Este cunoscuta de multa vreme influenta benefica asupra organismului a unei cure de urzici. Consumul de urzici este important pentru organism datorita complexului de saruri de fier, vitamina C si vitamina A. Acestea cresc rezistenta la infectii si imbunatatesc simtul vazului. 

De asemenea, vitamina B12 continuta de urzici are un efect antianemic, iar sarurile minerale diverse cu care sunt inzestrate aceste plante ajuta organismul uman sa se intareasca in confruntarea cu astenia de primavara. 

Salata verde, precum si loboda alba si rosie contin vitamine din complexul B si sarurile minerale necesare sistemului nervos pentru refacerea organismului.

 Loboda are in plus o actiune diuretica si depurativa. In afara efectelor pe care le au impotriva asteniei de primavara, fructele si legumele fac ca alimentatia noastra sa fie mult mai sanatoasa. 

Alte elemente importante pentru dieta din aceasta perioada sunt mierea si preparatele din miere si polen. Fructele uscate pot fi rontaite ca atare sau tocate si amestecate in orez fiert cu lapte si racit. Important este sa nu fie prelucrate termic, pentru a-si pastra intact continutul de vitamine.

Sfatul specialistului:


Dr. Constantina Ruxandra, medic specialist, medicina de familie

„Exercitiul fizic zilnic moderat, plimbarile in aer liber, mersul pe jos sau cu bicicleta si exercitiile de fitness pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului. La acestea se adauga un regim alimentar sarac in fainoase si dulciuri, dar fractionat in patru sau cinci mese pe zi, cu un consum bogat de fructe si legume proaspete. Sunt recomandate in special morcovii, varza, spanacul, salata, ceapa, usturoiul si mararul. Iar dintre fructe: caisele, prunele, strugurii, lamaile, portocalele, grapefruit, merele sub forma de sucuri sau salate, consumate cel putin o data pe zi”

Simptomele asteniei de primavara


– lipsa de energie

– pasivitate si putere de concentrare redusa

– dureri de cap

– stari de continua oboseala si somnolenta

– scaderea sau cresterea poftei de mancare

– probleme de greutate

– lipsa tonusului si scaderea formei fizice

– nevoia de a plange

– insomnie

Sursa: jurnalul.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts