Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

27 martie 2017

7 REGULI pentru o recoltă bogată de roşii

1. Copilitul

Îndepărtaţi lăstarii formaţi la subsuoara frunzelor, lăsând pe tulpina principală doar 1-2 dintre cei mai puternici muguri. Lăstarii consumă forţele tufei şi împiedică dezvoltarea unei recolte bogate. De asemenea în acest fel veţi creşte accesul de aer şi lumină la tufele de roşii.





2. Tăierea frunzelor

Imediat ce încep să se dezvolte fructele, tăiaţi frunzele aflate deasupra acestora. După această procedură roşiile nu numai că se vor coace mai repede, ci şi vor creşte în volum.


3. Ca şi la castraveţi…

La fel ca în cazul castraveţilor e necesar să culegeţi roşiile atunci când ating dimensiunea normală. În acest fel le veţi proteja de bolile specifice şi veţi asigura roşiile mai mici cu energie necesară pentru creştere.

4. Ciupirea

La toate soiurile de vinete, precum şi la roşiile căţărătoare, se recomandă a se ciupi frunzele pe la mijlocul-sfârşitul lui iulie pentru a creşte recolta.

5. Legarea

Tufele mari trebuie legate de un suport, se poate chiar de carcasa serei. În special se leagă ramurile cu multe fructe pe ele. Roşiile din partea de jos nu trebuie să se atingă de sol. Dacă legarea tufelor nu rezolvă această problemă, puteţi aşterne nişte paie sau rumeguş.


6. Stimularea

Fertilizarea roşiilor stimulează foarte bine formarea mugurilor noi şi coacerea fructelor existente. În plus în acest fel planta este întărită în lupta cu infecţiile şi bolile specifice. O dată pe sezon tufele de roşii pot fi stropite cu soluţie de acid boric, iar la două săptămâni după aceasta cu soluţie de uree.


7. Fertilizarea

În timpul dezvoltării fructelor roşiile au nevoie deosebită de potasiu, de aceea vă recomandăm să le fertilizaţi cu soluţie de permanganat de potasiu de culoare roz palid. Dacă tufele arată bine şi produc recoltă bogată, atunci astfel de fertilizare poate fi făcută destul de rar. În caz contrar, dacă frunzele au culoare palidă, iar tufa nu dezvoltă suficiente roşii, udaţi-le cu soluţie de permanganat o dată la 10 zile. O dată pe lună puteţi folosi pentru fertilizare îngrăşăminte naturale: dacă e vorba de bălegar de vite, folosiţi proporţia de 1:7, dacă e gunoi de pasăre – 1:12. În general o găleată de îngrăşământ natural merge la 10-15 tufe.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts