Alcoolul metilic (spirtul medicinal sau alcoolul sanitar) este o substanta de baza din trusa medicala de urgenta si nu ar trebui sa lipseasca din nicio casa. Este un dezinfectant excelent pentru piele, dar nu numai.
Alaturi de otet, suc de lamaie, bicarbonat si alte cateva substante naturale minunate, alcoolul sanitar este una dintre cele mai bune solutii pentru dezinfectant si curatat in mod ecologic in casa. Iata si alte modalitati de utilizare ale alcoolului sanitar:
1. Curatarea instalatiilor sanitare
Data viitoare cand trebuie sa curatati instalatiile cromate din baie, turnati putin alcool metilic direct din sticla pe o carpa moale si absorbanta si stergeti instalatiile. Nu este nevoie sa clatiti - alcoolul se va evapora. Obiectele cromate vor straluci de curatenie si, in plus, veti ucide toti microbii.
2.Curatarea jaluzelelor orizontale
Lamelele jaluzelelor venetiene se curata de minune cu alcool metilic. Infasurati o unealta plata - o spatula sau o mistrie - intr-o carpa si prindeti-o cu un elastic, apoi inmuiati-o in putin alcool metilic si apucati-va de treaba.
3.Spalarea geamurilor
Geamurile pot fi curatate foarte bine cu o solutie preparata din 1/2 cana de alcool metilic la 1 litru de apa. Acest tratament ajuta si la prevenirea florilor de gheata.
4. Dezinfecteaza blatul de bucatarie
Poti curata blatul de bucatarie cu o solutie de apa si alcool in parti egale. Nu este nevoie sa clatesti, nu este toxic.
5. Scoaterea petelor de fixativ de pe oglinzi
Atunci cand folositi fixativul, inevitabil, unii stropi vor ajunge pe oglinda. Daca stergeti imediat cu alcool metilic vor disparea toate petele lipicioase, iar oglinda va straluci din nou de curatenie.
6. Pastreaza curat gulerul de la camasa
Gulerele camasilor se vor pastra mai mult timp curate, daca iti stergi gatul cu alcool medicinal de calitate in fiecare dimineata, inainte de a va imbraca.
7. Curatarea telefonului si a altor obiecte din casa
Telefonul de acasa a inceput sa se murdareasca? Stergeti-l cu alcool metilic. Acesta va curata si in acelasi timp va dezinfecta telefonul.
Clantele, telecomanda, intrerupatoarele, cablurile, prelungitoarele si tastatura sunt poate cele mai contaminate obiecte din locuinta si este de preferat ca acestea sa fie dezinfectate si curatate periodic.
Cea mai eficienta si la indemana solutie este spirtul medicinal.
8. Scoaterea petelor de cerneala
Daca articolul vestimentar s-a patat cu cerneala, inmuiati pata in alcool metilic pentru cateva minute, inainte de a o spala.
9 . Stergerea urmelor de marker permanent
Daca trebuie sa stergeti urmele de marker de pe masa de lucru, nu va faceti griji, majoritatea acestora sunt fabricate din materiale impermeabile, cum ar fi plastic laminat sau alt material rezistent. Alcoolul metilic va dizolva petele, pe care le veti putea sterge cu usurinta cu o carpa.
10. Confectionarea unei pungi de gheata
Problema cu pungile de gheata este ca nu se pot mula pe formele corpului omenesc. Confectionati-va singuri un saculet special de gheata, amestecand o parte alcool metilic cu 3 parti apa intr-o punga care se inchide ermetic. Data viitoare cand va veti lovi la genunchi, infasurati punga cu gheata intr-o carpa si tineti-o pe zona afectata.
11. Largirea incaltamintei stramte
Aceasta metoda nu functioneaza intotdeauna, dar merita incercata. Daca pantofii noi de piele va jeneaza, incercati sa stergeti zona respectiva a incaltamintei cu o carpa de bumbac imbibata cu alcool metilic. Incaltati-va si plimbati-va cateva minute.
Atentie! Nu confundati alcoolul metilic medicinal de calitate (pe care puteti sa-l gasiti in farmacii si sub numele de "alcool pentru frectii" sau "alcool izopropil" cu alcoolul industrial care se vinde angro denumit si "alcool denaturat".
Alcoolul denaturat este etanol (alcool pentru consum alimentar) caruia i s-au adaugat substante chimice toxice cu miros specific pentru a-l face impropriu consumului alimentar. Deseori, substantele chimice care se adauga in alcoolul denaturat nu sunt deloc benefice pentru piele.
Alcoolul medicinal metilic se fabrica din substante care nu prezinta pericol pentru sanatatea pielii - de obicei contine 70% alcool izopropil si 30% apa.
Sursa: sanatate.bzi.ro