Ficatul nostru are un rol deosebit de important. Acesta filtrează cel puțin 1,4 litri de sânge pe minut. Mai mult, ficatului îi revine cea mai mare parte a efortului de detoxifiere a corpului.
Atunci când acest organ încetinește sau se blochează, întregul organism va suferi, mai ales din cauza toxinelor ne-eliminate la timp.
– oboseală
Semnele prin care putem recunoaște un ficat intoxicat sunt:
– oboseală
– acnee
– mâncărimi ale pielii
– răceală sau gripă
– diaree
– dureri de cap
– amețeală
– tulburări de somn
– agitație
– proastă dispoziție
– mânie sau agresivitate
Cele mai importante alimente care pot ajuta la detoxifierea ficatului sunt: sfecla roșie, usturoiul, sucul de lămâie, uleiul de măsline, varza, morcovii, țelina, castravetele, ceapa, conopida și pătrunjelul.
Sfecla roșie este unul din cei mai puternici agenți detoxifianți ai ficatului. Mai mult, acest aliment susține funcția hepatică, ajută la regenerarea ficatului și la creșterea numărului de globule roșii din sânge (hemoglobină).
Cel mai bun mod de a consuma sfecla roșie este crudă, sub formă de suc sau salată. Pentru curățarea sângelui și ficatului de toxine, se poate urma o cură cu salată de sfeclă, lămâie și ulei de măsline, precum cea recomandată mai jos, sau se poate bea în fiecare dimineață câte 1 pahar (200 ml) de suc de sfeclă roșie proaspăt stors, combinat cu suc de morcov, castravete, țelină, măr, lămâie sau ghimbir.
Salată de sfeclă pentru curățarea ficatului
Ingrediente
-2 sfecle mici
-2 linguri de ulei de măsline
- ½ lămâie
Preparare
Coaceți sfeclele în cuptor, curățați-le apoi de coajă și tăiați-le cubulețe sau dați-le pe răzătoare. Adăugați uleiul și sucul proaspăt stors de la lămâie și amestecați ușor. Presărați și puțin pătrunjel verde tocat pe deasupra. Consumați această salată dozat: câte 2 linguri la fiecare 2 ore. Se poate face o astfel de cură timp de 7 zile la rând.
La această salată se poate adăuga și morcov ras sau semințe de dovleac.
Sursa: http://lataifas.ro