Haos general gasit de inspectorii de la Protectia Consumatorilor in pietele romanesti, de la iaurt cu fructe, dar care nu contine tocmai fructe, telemea dietetica, dar cu 20% grasime, dupa cum au aratat testele de laborator, branza de vaca la pret de capra la branza fara grasimi din lapte, ci doar cu grasimi vegetale.
Si acestea sunt doar cateva dintre neregulile gasite de inspectorii de la Protectia Consumatorilor la aproape trei sferturi din cei putin peste 1.000 de producatori si comercianti de produse lactate verificati in toata tara.
Circa 472 de kilograme de produse lactate, in valoare de 6.300 lei, au fost retrase de la comercializare de inspectorii Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unor controale pe care le-au efectuat, in luna iunie, la 1.042 operatori economici. Concret, la 750 dintre acestia au fost gasite nereguli in ceea ce priveste modul de comercializare, etichetare, prezentare si publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a untului si a branzeturilor.
Inspectorii ANPC au verificat o cantitate de 163 de tone de lapte de consum si produse lactate, din care circa 27 tone produse (aprox. 17%) nu se incadrau in prevederile legale in vigoare. In urma analizelor de laborator, 26 % din cele 87 de esantioane de lapte si produse lactate prelevate nu se incadrau in parametrii fizico-chimici impusi sau declarati de producatori.
Astfel, in afara de cele 472 de kilograme de produse scoase de pe piata, inspectorii ANPC au oprit temporar de la comercializare si circa 14,4 tone lapte de consum si produse lactate in valoare de 206.000 lei, pana la remedierea neconformitatilor constatate.
In total, au fost aplicate 815 de sanctiuni contraventionale din care 505 amenzi in valoare de 1,3 milioane de lei si 310 avertismente.
Ce nereguli au gasit inspectorii?
Principalele aspecte constatate se refera la nerespectarea conditiilor de depozitare si pastrare indicate de producatori, comercializarea de produse lactate cu data durabilitatii minimale depasita (in 62% dintre judete), parametri fizico-chimici neconformi cu cei declarati sau comercializarea de produse la care prin forma de inscriere a informatiilor, puteau induce consumatorii in eroare. Controlul a depistat comercializarea sub denumiri cunoscute si apreciate de consumatori precum Sana, Chefir, Cascaval, Branza telemea etc. de produse inferioare calitativ.
Inspectorii ANPC au mai descoperit si deficiente de etichetare, lipsa informatiilor sau marcarea incorecta si/sau incompleta a elementelor de identificare si caracterizare, neoferindu-se consumatorilor informatiile obligatorii, care sa permita alegerea sortimentului dorit.
Nu au lipsit nici situatiile de inscriptionare neconforma a continutului de grasime. Mai exact, un comerciant din Bucuresti a crezut ca-si poate pacali clientii oferindu-le branza fara pic de grasimi din lapte, ci doar cu grasimi vegetale, cum au aratat testele de laborator. Acelasi Raport de Expertizare a confirmat faptul ca produsul denumit “telemea de capra” prezenta gust si miros strain de natura produsului, respectiv gust de grasime vegetala.
Tot la capitolul pacaleli intra si branza de burduf cu telemea din lapte de vaca, si nu de oaie, cum trebuia, iaurtul cu capsuni din care lipsesc tocmai capsunile, telemeaua dietetica produsa in judetul Buzau, care intr-o anumita situatie avea 20% grasime, fasa de 8% cea inscrisa pe ambalaj, dar si branza de vaca vanduta la pret de capra.
”In cazul in care ambalajul este bombat rezulta ca a inceput procesul de fermentare si produsul nu mai este propriu consumului uman”, atrage atentia Marius Dunca, pretedintele ANPC, explicand ca “trebuie acordata o atentie deosebita conditiilor de depozitare, atat in magazinul de desfacere, cat si la domiciliu, astfel incat produsele sa fie pastrate la temperaturile indicate de producator”.
SFATURILE ANPC PENTRU CONSUMATORI:
• Verificati daca laptele si produsele lactate sunt pastrate la temperatura indicata de producator; refuzati sa achizitionati produse care au fost expuse la comercializare la alte temperaturi decat cele indicate de producator.
• Solicitati vanzatorului, in cazul in care magazinul nu are asigurat sistemul de autoservire, sa va arate eticheta produsului pentru a analiza compozitia si, mai ales, incadrarea in data durabilitatii minimale.
• Refuzati produsele pentru care aveti indoieli privind calitatea si modul de informare prin etichetare.
• Cand doriti sa cumparati lapte si produse din lapte, solicitati informatii suplimentare vanzatorilor cu privire la natura produselor pe care doriti sa le cumparati, intrucat exista cazuri in care comerciantii expun la vanzare, in acelasi spatiu inlocuitori de produse lactate alaturi de produse lactate; in conditiile in care modul de prezentare ( forma de calup, dimensiuni, aspect, culoare) si chiar de etichetare sunt asemanatoare, diferentierea este ingreunata, motiv pentru care este absolut necesar sa solicitati informatii suplimentare din partea personalului cu atributii de vanzare din cadrul magazinelor.
• Refuzati produsele care prezinta data durabilitatii minimale/data limita de consum modificata sau depasita.
• La cumpararea produselor alimentare si implicit a laptelui si produselor din lapte, solicitati si pastrati bonul de casa pentru a putea proba in cazul in care, in mod justificat, doriti sa reclamati calitatea/siguranta unui produs.
• Nu cumparati lapte si produse din lapte din locuri neautorizate; comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibara bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea.
Sursa: ganduridinierusalim.com