Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

26 februarie 2017

Atentie! Mărul e un medicament însă seminţele sunt toxice

Banalul măr este unul dintre cele maihrănitoare fructe, însă puţini ştiu că are foarte multe calităţi excelente pentru organismul nostru, dar că o anumită parte din el este toxică.



Mărul este bogat în vitamine şi o sursă bună de carbohidraţi şi fibre. Este confitmat, chiar ştiinţific, că merele previn unele probleme de sănătate, prin proprietăţile lor curative.

Sunt tonice, pot fi folosite ca antiseptic intestinal, depurativ-sanguin şi sunt indicate în cazul asteniilor, surmenajului, stărilor febrile, insomniilor, nervozităţii, constipaţiei, fiind considerate pe bună dreptate, un aliment-medicament.

Merele conţin o anumită fibră, pectina, ce este considerată ca fiind una din cele mai eficiente arme împotriva colesterolului. Pe lângă pectină, mărul mai conţine şi flavonoizi, capabili să împiedice oxidarea colesterolului. 

Cantitatea mare de fibre face ca merele să lupte împotriva îngroşării arterelor şi să prevină atacul cerebral şi infarctul. Merele mai conţin potasiu, care este important în normalizarea presiunii arteriale.

Tot merele menţin normal nivelul glicemiei şi chiar dacă sunt fructe dulci, ele conţin zaharuri foarte simple, în majoritate fructoză, care este eliberată lent în sânge, fără a se creşte glicemia. Merele mai conţin substanţele numite fitonutrienţi, care ne feresc de bolile degenerative precum Alzheimer şi Parkinson.

Previn apariţia cariilor dentare, provocate în special de bacterii.

Sucul de măr are proprietăţi antibacteriene, putând distruge 80% din bacterii. Merele conţin vitamina C, care ajută la întărirea sistemului imunitar şi vitaminele A, K, plus complexul de vitamine B.

Dacă mâncaţi mere veţi avea plămâni mai sănătoşi, deoarece ajută organismul să înlăture efectele poluării şi ale fumului de ţigară.

Dar, dincolo de aspectele pozitive, mărul are şi anumite contraindicaţii.


Astfel, trebuie consumat cu prudenţă în cazuri de gastrită, colită de fermentatie, colon iritabil şi diaree cronică deoarece pot agrava simptomele acestor afecţiuni.

Un lucru mai puţin cunoscut este că seminţelemărului sunt toxice. Acestea conţin mici cantităţi de amigdalină, un compus din zahar si cianide cunoscut drept glicosida cianogenică. 

Dacă aveţi obiceiul de a consuma puţine seminţe de măr, nu vor apărea reacţii adverse, însă în cantităţi mari poate apărea pericolul otrăvirii cu cianide, doar atuncă când e vorba de o cantitate care depăşeşte o cană întreagă plină de seminţe de măr.

Sursa: http://cyd.ro
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts