Biberoanele din plastic pot fi toxice pentru copii, dar si apa cu care facem laptele praf. Motivul: substanta Bisfenol-A (BPA) care intra in compozitia sticlelor de plastic de apa plata influenteaza compozitia apei, atunci cand PET-urile sunt depozitate la temperaturi mari. Dr. Sanda Gancevici, specialitate Pediatrie, a vorbit pentru SmartWoman.ro despre controversa BPA.
Ce trebuie sa stim, a spus dr. Gancevici, este ca nu doar biberoanele contin aceasta substanta, ci si sticlele de plastic - PET-uri, vesela pentru copii - canute, tacamuri, castroane, vesela pentru microunde, pahare de plastic de unica folosinta, jucarii moi de plastic sau inele de dentitie. In contact cu lichidele calde, Bisfenolul A are efecte nocive asupra acestora. Adica influenteaza compozitia produselor pe care le bem sau le mancam.
"Chiar daca parintii romani cumpara produse fara BPA, ganditi-va ce se intampla cand prepara laptele praf: incalzesc apa plata din PET. Ei bine, baxurile de apa plata sau minerala si sucuri sunt depozitate in conditii improprii pana la consumatorul final", explica dr. Gancevici: in timpul verii, in depozite temperatura trece cu mult peste 50 de grade Celsius, o temperatura optima pentru ca BPA sa influenteze compozitia apei sau a sucurilor.
De ce medicii pediatri nu avertizeaza asupra acestui pericol
"In general, vizita la pediatru dureaza sub 15 minute, copilul este cantarit, masurat, i se ia temperatura si este verificat daca are "rosu in gat". In acest interval, medicii pediatri in general nu atentioneaza asupra multor alte lucruri, la fel de importante. Astfel sunt ignorate lucruri potential nocive pentru copii", a explicat Dr. Sanda Gancevici.
OMS va lua o decizie in toamna acestui an
Dupa ce Danemarca, cinci state americane si Canada au interzis prin lege folosirea compusului chimic in fabricarea biberoanelor, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) a anuntat ca nu a adoptat o pozitie finala in legatura cu acest subiect, dar ca in luna octombrie a acestui an organizeaza o reuniune a expertilor, in Canada, pe tema controversei generate de Bisfenol A.
"In lumina rezultatelor contradictorii ale unor studii experimentale si a incertitudinilor cu privire la posibilitatea existentei unor efecte adverse asupra sanatatii umane a expunerii la BPA, Organizatia pentru Alimentatie si Agricultura (FAO) si OMS vor organiza impreuna o reuniune a expertilor, pentru a evalua siguranta BPA", informeaza Organizatia Mondiala a Sanatatii.
Ce este Bisfenol A (BPA)
Bisfenolul A este un produs chimic utilizat la scară largă in fabricarea policarbonatului, care intareste plasticul astfel incat poate fi transformat in recipiente termorezistente. Expunerea consumatorilor la aceasta substanta poate avea loc atunci cand alimentele sunt depozitate in recipiente din plastic, iar Bisfenolul din acestea influenteaza compozitia alimentelor. BPA este folosit la nivel industrial in fabricarea sticlelor din plastic si a recipientelor alimentare inca din 1960, potrivit expertilor americani de la agenţia de control a produselor alimentare (Food and Drug Administration, FDA).
Controversele legate de folosirea substantei in recipientele alimentare au inceput sa apara atunci cand oamenii de stiinta au descoperit proprietati potenţial toxice ale BPA, potrivit OMS. Dezbaterile pe aceasta tema dureaza de cativa ani in societatea americana, iar in 2008 a inceput un adevarat scandal in media americana. In iunie 2009, Connecticut a fost primul stat american care a interzis prin lege utilizarea Bisfenolului A in recipientele alimentare. A urmat Minnesota, Wisconsin, Chicago si Washington, in ultimul caz anuntul fiind facut in martie 2010.
Canada a fost, insa, prima tara care a interzis BPA, inca din 2008. Dezbateri similare se desfasoara in aproape toate statele Uniunii Europene, iar Danemarca a fost prima tara europeana care a interzis utilizarea bisfenolului A (BPA) in realizarea recipientelor alimentare pentru copii. In mai 2009, parlamentul danez a adoptat o rezolutie care sa interzica utilizarea substantei in biberoane, rezolutie ce a intrat in vigoare in martie 2010.
In Belgia, luna trecuta a fost propus un proiect de lege care se afla in Parlament si vizeaza interzicerea folosirii BPA in recipientele alimentare din plastic. In Franta, Senatul a votat in unanimitate, in urma cu o luna, eliminarea acestui compus chimic din plasticul folosit la fabricarea biberoanelor. Dezbateri similare exista si in Marea Britanie, unde inca nu a fost luata o decizie.
Ce se intampla cu Bisfenolul A, care sunt pericolele pe care le poate ridica substanta
Cercetatorii sustin ca substanta poate provoca boli cardiace, cancer la san, obezitate, hiperactivitate, precum si alte afectiuni. Cele mai recente cercetari au aratat ca substanta chimica poate intarzia dezvoltarea cerebrala, poate provoca disfunctii hormonale si poate fi responsabila de tulburari de pubertate. Tot mai multi oameni de stiinta sugereaza ca in special copiii sunt expusi la cele mai mari riscuri, chiar si cand este vorba despre doze foarte mici de BPA. Companiile din industria materialelor plastice au respins, insa, acuzatiile si au facut la randul lor cercetari prin care demonstreaza ca substanta nu este periculoasa.
Majoritatea marilor producatori au inceput deja sa scoata biberoane fara BPA.
Recomandarile specialistilor
Autoritatea europeana pentru siguranta alimentara (EFSA) recomanda limitarea BPA la o cantitate de 50 de micrograme per kilogram corp pe zi, urmand exemplul autoritatilor sanitare americane.
Departamentul de Sanatate al Statelor Unite transmite:
- nu folositi pahare sau biberoane care au zgarieturi
- nu turnati apa fierbinte sau clocotita in biberoane care contin BPA
- nu introduceti in cuptorul cu microunde produse care pot contine BPA
- folositi biberoane care sunt etichetate BPA-free
Sursa: http://smartwoman.hotnews.ro