Îl folosim deseori la aromatizarea mâncărurilor, fără să-i cunoaștem forța terapeutică impresionantă: îmbunătățește memoria, scade colesterolul, reduce durerile și spasmele musculare, stimulează creșterea părului, susține sistemul nervos și circulator.
Rozmarinul are proprietăți antioxidante, antimicrobiene și anti-trombotice. Cel mai impresionant este însă efectul său asupra celulelor canceroase (de sân, de piele, de colon, de prostată, de sânge).
Proprietățile anticancerigene ale rozmarinului se datorează unor compuși antioxidanți puternici: acid rozmarinic, acid carnosic și alfa-tocoferol (o formă de vitamina E). Cercetătorii au descoperit că rozmarinul mai conține un compus, numit carnosol, care are capacitatea de a elimina din corp anumite substanțe care inițiază creșterea tumorilor de cancer la sân.
Site-ul naturalhealth365 citează un studiu realizat de cercetătorii români de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara în anul 2007, în care aceștia au demonstrat că rozmarinul și alte plante aromate reduce stresul oxidativ la 95% din femeile cu cancer la sân în faza III și IV.
Participantele au consumat o salată cu un dressing din rozmarin, salvie, busuioc, fructe de cătină, ulei de semințe de struguri și oțet. În baza acestor rezultate, autorii acestui studiu au concluzionat că rozmarinul, asociat cu alte plante aromate bogate în antioxidanți, poate constitui un adjuvant important în tratamentul femeilor cu cancer mamar.
Potențialul anticancerigen al rozmarinului este întărit de multe alte studii. Cercetătorii au descoperit că rozmarinul este mai sigur decât tamoxifen (un medicament chimioterapic) în reducerea estrogenului.
În 80% din cazurile de cancer mamar, celulele cancerigene cresc ca răspuns la hormonul estrogen. Medicina alopată folosește tamoxifenul pentru a bloca efectele estrogenului. Acest medicament are însă foarte multe efecte secundare. Organizația Mondială a Sănătății a clasificat tamoxifenul ca un agent carcinogen în anul 1990.
Rozmarinul poate inactiva estrogenii în mod natural și sigur, prin stimularea enzimelor hepatice care sting pur și simplu tipurile de estrogen agresiv.
Sursa: lataifas.ro