Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

5 ianuarie 2017

Substanţă cancerigenă peste limita admisă, în 13 produse comercializate în Marea Britanie. Două dintre ele sunt şi pe piaţa din România

Autorităţile din Marea Britanie au depistat pe piaţa alimentară 13 produse aparţinând unor mărci celebre precum Heinz sau Nescafe care conţin o substanţă cancerigenă periculoasă, numită acrilamidă, într-o concentraţie care depăşeşte limita admisă, informează Daily Mail.



Pe lista produselor vizate se află şi două care se găsesc în supermarketurile din România. Este vorba despre cafeaua instant Nescafe Gold decofeinizată, respectiv cea cu cofeină, produse de compania Nestle.

Celelalte alimente de pe lista neagră realizată de specialiştii britanici sunt cinci sortimente de chipsuri, aparţinând mărcilor Seabrook, Burt, Piper şi McCoy, respectiv patru sortimente de biscuiţi de la McVitie's, Fox, Tesco şi Heinz ne informează gandul.info

Alimentele analizate aveau concentraţii de acrilamidă variind între 598 micrograme pe kilogram de produs, în cazul biscuiţilor de la Heinz, până la 2.061 micrograme la un kilogram de produs, în cazul chipsurilor de la Seabrook.

Cafeaua instant decofeinizată Nescafe Gold conţine 997 micrograme de acrilamidă pe kilogram, iar cea cu cofeină conţine 913 micrograme de substanţă pe kilogram, ambele fiind comercializate în supermarketurile din România.




Acrilamida este o substanţă care se găseşte în concentraţii foarte mici în cele mai multe dintre alimente gătite la temperaturi foarte mari, prăjite, coapte sau care sunt supuse congelării. În concentraţii mai mari, ea devine periculoasă pentru sănătatea organismului, cea mai frecventă afecţiune pe care o cauzează fiind cancerul, sub diversele sale forme.

Prezenţa substanţei cancerigene în alimentele de larg consum este un lucru cunoscut de autorităţile pentru siguranţa alimentelor, iar acestea fac tot posibilul pentru a-I constrânge pe producători să scadă atât nivelul acrilamidei din hrană, cât şi pe cel al furanul, o altă substanţă cunoscută pentru efectele devastatoare.

Reprezentanţii Heinz, precum şi cei de la United Biscuits, producătorii biscuiţilor McVitie's, au răspuns pozitiv recomandării făcute de autorităţile pentru siguranţă alimentară şi au schimbat reţetele produselor lor, reducând nivelul substanţei cancerigene chiar şi cu 70%.

Nu toţi producătorii au fost la fel de receptivi în faţa avertismentului emis de oficialii din sănătate. Compania Nestle, deţinătorul bradului de cafea instant Nescafe, a spus că este imposibil să scadă concentraţia de acrilamidă fără să afecteze aroma produsului.

"Până în prezent nu există nicio dovadă certificată ştiinţific care să demonstreze că un produs alimentar anume are un efect negativ asupra sănătăţii consumatorului, în contextul expunerii la acrilamidă", au declarat cei de la Nestle, care produc cafeaua instant Nescafe.

Autoritatea Europeană pentru Siguranţa Alimentelor (EFSA) a solicitat statelor membre UE să recolteze probe din produsele cu factor de risc şi să realizeze teste pentru a vedea cât este de mare concentraţia substanţelor cancerigene.

Din 248 de probe recoltate, cele 13 produse enumerate anterior aveau o concentraţie de acrilamidă peste limita admisă. Drept urmare, autorităţile au solicitat producătorilor să modifice reţetele, spre diminuarea concentraţiei de substanţe cancerigene.

"Studiile de laborator realizate pe animale au arătat că acrilamida poate produce cancer, atunci când interacţionează cu ADN-ul din celule. Credem că expunerea consumatorilor la aceste chimicale ar trebui să fie cât mai redusă cu putinţă", explică cei de la Autoritatea pentru Siguranţa Alimentelor.

În replică cei de la Federaţia patronală din industria alimentară, reprezentanţii marilor producători, au spus că membrii ei iau măsuri "pentru a asigura, atât cât este posibil, reducerea nivelului de substanţă din produse".
Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts