Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

1 ianuarie 2017

Știința confirmă! Nu este bine să mergeți la culcare supărați

Nu e doar un mit! Stiinta confirma ca, daca tu si iubitul va certati, nu e bine sa mergeti la culcare suparati. Rezolvati seara problemele! Ai mai auzit si tu ca nu e bine sa mergeti la culcare suparati, dar nu stii daca e chiar asa. Cand esti obosita, iti doresti sa lasi certurile si pentru a doua zi. Dar experientele neplacute se depoziteaza mai adanc in creier daca le lasi nerezolvate peste noapte!



Sunt cateva lectii despre viata pe care le auzi la tot pasul: “Daca nu poti sa spui ceva agreabil, nu mai spune nimic!”, “Trateaza-i pe altii asa cum vrei sa fii tratata!” sau “Nu e bine sa mergeti la culcare suparati!”. Ei bine, Elitedaily.com scrie ca stiinta confirma ultimul sfat. Un studiu publicat in “Nature Communications” confirma ca e in dezavantajul relatiei de cuplu sa nu rezolvati o cearta inainte de culcare. E chiar mai dezavantajos decat sa ignorati cearta, in ideea ca veti vorbi despre ea mai tarziu. De ce? Datorita felului in care creierul clasifica amintirile.

De ce nu e bine sa mergeti la culcare suparati

Cand dormi, creierul organizeaza experientele traite si le plaseaza in memoria pe termen scurt sau in cea pe termen lung, facand conexiuni cu amintirile mai noi sau mai vechi. Yunzhe Liu, autorul principal al studiului realizat la o universitate din Beijing si studenta la University College din Londra, a lucrat cu 73 de studenti britanici de sex masculin, pe un exercitiu numit “gandeste/nu gandi”. Inainte de culcare, studentilor li s-au aratat fotografii cu un chip care avea o expresie neutrala. Fiecare chip era asociat cu o imagine negativa, cum ar fi cadavre sau copii plangand. La inceput, barbatilor li s-a cerut sa asocieze chipurile neutre cu imaginile negative. Dupa ceva timp, li s-au aratat iar aceleasi chipuri si li s-a cerut sa uite asocierile de dinainte.

Activitatea cerebrala de inainte de culcare a aratat ca e cu 9% mai putin probabil sa ne amintim asocierile negative memorate. Inregistrarile de dupa o noapte de somn aratau ca e cu 3% mai putin probabil sa iti amintesti imaginile negative inregistrate anterior. Acest lucru arata ca somnul te ajuta sa iti amintesti mai usor durerea.
Evita memorarea experientelor neplacute

In cuplu, acest lucru inseamna ca, daca te-ai certat cu partenerul inainte de culcare, creierul are mai mari sanse sa depoziteze experienta neplacuta in memoria pe termen lung in timp ce dormi. Ceea ce cauzeaza efecte mai puternice si o cearta care te va afecta mai mult.

Prin urmare, nu e bine sa mergeti la culcare suparati. E mult mai simplu sa va spuneti ce aveti de spus inainte de culcare si sa va rezolvati certurile inainte sa le faceti sa para mai grave decat sunt. Lipsa de somn imediat dupa o experienta traumatizanta o poate accentua si consolida.

Ce sa inveti de aici? Ca nu e bine sa mergeti la culcare suparati si ca mai bine va luati timpul necesar sa discutati inainte de a dormi. Astfel, veti avea parte de o dimineata mai linistita, impreuna, si veti crea noi amintiri frumoase.


Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts