Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

1 ianuarie 2017

SALAMUL: ce ingrediente conține și cum este preparat

Daca alegi sa consumi carne, e bine sa afli de unde provine si cum s-a obtinut produsul pe care il mananci. In ziua de azi exista o multitudine de produse pe baza de carne cu etichete atat de complicate, incat e greu sa intelegi ce parti din animal (sau din altceva) au fost folosite in produsul respectiv.




Acest lucru este valabil mai ales in cazul produselor din carne procesata, o categorie de produse animale care au fost atent examinate in ultimii ani datorita unui studiu din 2015 care a asociat consumul de carne cu doua boli fatale: cancerul si boala cardiaca.

Conform Organizatiei Mondiale a Sanatatii, carnea procesata cuprinde toate produsele pe baza de carne “asupra carora s-a intervenit fie pentru a li se prelungi durata de viata, fie pentru gust, iar principalele metode de prelucrare sunt afumarea, uscarea sau adaugarea de sare ori conservanti.”

In aceasta categorie intra baconul, crenvurstii, carnatii, muschiul de vita, pastrama de vita, sunca si un produs foarte apreciat de toate categoriile de consumatori de carne, salamul.

Desi este considerat un produs delicios, salamul este prin definitie o carne misterioasa. Cand te uiti la el este practic imposibil sa ghicesti ce contine. Ce sunt, de fapt, punctele acelea albe si rosii? Haideti sa incercam sa descifram misterul.
Salamul este un produs cu o veche traditie printre consumatorii de carne

Exista multe versiuni ale aceluiasi produs, insa toate deriva dintr-un tip de produs care exista inca de pe vremea Romei antice. Salamul era popular printre tarani pentru ca putea fi pastrat la temperatura camerei.
Cum se face salamul?

In mod traditional salamul se face din carnea de porc sau de vita, tocata, amestecata cu usturoi, sare, grasime animala tocata (de aici punctele albe!) si diverse condimente. Amestecul crud se introduce intr-o membrana comestibila (adica in intestine de animal - mate) si se lasa la "uscat" in aer liber.

Aha, deci carnea cruda se lasa la temperatura camerei si atat? Da. Este vorba, de fapt, de acelasi proces de fermentare prin care obtinem si minunatele muraturi precum varza acra.

“Procesul de uscare activeaza bacteriile din carne, facand, astfel, din carnea tocata un mediu neprietenos pentru bacteriile nocive care pot face carnea sa se strice,” explica wiseGeek.

Aflați mai multe pe viataverdeviu.ro

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts