Sfatul Bun - Sănătate Zi de Zi

5 ianuarie 2017

Prezinta telefoanele mobile un risc de dezvoltare a cancerului? Iată ce trebuie să știm

Prezinta telefoanele mobile un risc de dezvoltare a cancerului? Ca in orice situatie de acest gen, vor mai trece cateva decenii pana cand stiinta va putea da un raspuns final la aceasta intrebare. Intre timp, insa, tot mai multe studii arata ca radiatiile emise de telefoanele mobile nu sunt lipsite de riscuri si ar putea avea efecte cancerigene.



Preventia este intotdeauna o masura de siguranta si atat timp cat oamenii de stiinta inca analizeaza efectele radiatiilor neionice asupra corpurilor noastre, nu ar fi rau sa ne luam cateva masuri de precautie.

Sa nu uitam ca si fumatul era considerat la un moment dat lipsit de riscuri. Oare nu ar fi o alegere buna sa ne folosim mobilele "smart" in moduri mai "smart"?
Legatura dintre celulare si cancer

Controversa cu privire la “cancerul cauzat de telefoanele mobile” este departe de a fi clarificata si va dura ani buni de aici inainte pana la o concluzie finala. Iata, insa, cateva lucruri sigure care se cunosc:
Radiatia emisa de celulare este o energie de radiofrecventa si un tip de radiatie electromagnetica clasificata ca radiatie ne-ionica, similara cu undele nocive emise de radar si de microunde.
Radiatia ionica se stie ca poate cauza cancer si include razele X si radiu.

Cele mai recente dovezi stiintifice care arata ca radiatia emisa de tehnologia wireless prezinta un urias risc pentru sanatatea publica provin de la o serie de informatii partiale furnizate de un studiu larg, in valoare de $25 milioane, efectuat de Programul de Toxicologie Nationala a SUA.

Cercetatorii au descoperit ca expunerea la radiatiile emise de un semnal puternic de telefon celular a dus la o crestere usoara a riscului de gliom malign la creier si schwanom la inima la sobolanii masculi. Schwanoamele sunt tumori care se formeaza in teaca nervului.

Otis W. Brawley, medic si sef de sectie la Societatea Americana pentru Cancer, a caracterizat acest studiu ca fiind unul "stiintific de buna calitate" si a adaugat:

"Raportul intocmit de PTN, care arata legatura dintre radiatiile de radiofrecventa (RFR) si doua tipuri de cancer, marcheaza un moment de cotitura in intelegerea noastra asupra radiatiilor si a riscului de cancer. Rezultatele sunt neasteptate; nu ne asteptam ca radiatiile sa cauzeze aceste tumori. Acesta este un exemplu graitor al nevoii unor studii serioase de evaluare a riscului de cancer. Este interesant de observat ca studii mai vechi care au asociat cancerul la plamani cu fumatul au intampinat aceeasi lipsa de incredere, pentru ca argumentele teoretice de la momentul respectiv sugerau ca nu exista nicio legatura."

Studiul mentionat mai sus a observat ca exista o reactie in functie de doza. Acest lucru inseamna ca, daca doza este mai mare, creste si riscul in mod proportional. Rezultatele au confirmat concluziile unor cercetari anterioare, care sugereaza ca radiatia de la telefoanele mobile ar putea mari riscul de gliomuri. Neurinomurile acustice au fost si ele asociate cu utilizarea telefoanelor celulare.

In 2011, Organizatia Mondiala a Sanatatii a catalogat radiatia emisa de telefoanele celulare ca un factor cancerigen 2B, adica un potential carcinogen pentru oameni. Avand in vedere ca telefoanele mobile se folosesc la scara larga abia din anii 1990, studiile epidemiologice care analizeaza riscurile pe termen lung ale expunerii la telefoanele mobile este posibil sa nu fi depistat efectele nocive la oameni, pentru ca acestea nu s-au manifestat inca.

Continuarea pe viataverdeviu.ro

Site-ul www.sfatulbun.com conține informații care au caracter pur informativ și nu înlocuiesc sub nicio formă consultul medical sau diagnosticul de specialitate.
Consultarea medicului este singurul mod prin care afecțiunile de care suferiți pot fi tratate.

Articole recente

recentposts

Articole interesante

randomposts