De curand s-a demonstrat faptul ca dintii de lapte pot chiar salva viata unei persoane in caz de imbolnavire….Deja se practica stocarea in banci medicale a mostrelor de sange recoltate din cordonul ombilical al copilului in scopul folosirii celulelor stem mai tarziu la nevoie, iar acum iata ca exista un mod si mai usor de a accesa proprietatile regeneratoare ale acestor celule.
Ce spun studiile:
Un studiu recent, intreprins de celebrul medic Songtao Shi si echipa lui din cadrul Institutului National pentru Cercetare Dentara si Craniofaciala au descoperit ca dintii de lapte contin pana la 20 de celule stem valoroase care pot fi utilizate mai tarziu pentru vindecarea multor boli. De multa vreme cercetatorii studiaza moduri in care celulele stem pot fi utilizate asupra creierului, pancreasului, inimii si a altor ogane in vederea repararii leziunilor provocate de anumite boli. Shi si colegii sai au gasit ca una dintre aceste celule stem salvatoare rezida si in dintii adulti.
Perspectivele deschise de descoperirile asupra dintilor de lapte si a dintilor maturi sunt foarte incurajatoare pentru medicina de maine.
Celulele stem din pulpa dentinara a dintelui se pot regenera in celule neuronale, osoase sau chiar cartilaginoase. Conceptul a fost extins chiar si asupra tratamentului pentru diabetul de tip 1, intrucat celulele in discutie se pot diferentia inclusiv in celule pancreatice in scopul producerii de insulina.
Expertii sustin ca procesul de conservare a celulelor stem este unul dificil, deoarece acestea trebuie mentinute in viata si intacte pe toata durata recoltarii si stocarii. Pulpa dentinara trebuie sa fie bine vascularizata cu cel putin 48 de ore inainte de criogenizare, un interval mai scurt de timp putand provoca moartea celulelor utile. Doctor Peter Murray, director al Laboratorului de regenerare dentara, este de parere ca celulele stem continute de mugurii dentari, dintii de lapte, maselele de minte, tesuturile periodontale si celulele pluripotente induse, pot regenera atat dantura cat si alte tesuturi ale cavitatii bucale.
Nota: In prezent exista servicii de stocare a dintilor de lapte contra cost, iar specialistii recomanda indepartarea dintilor de lapte de catre profesionisti, pentru a maximiza sansele ca celulele recoltate sa intruneasca conditiile necesare. Iar unele servicii le pun la dispozitie parintilor tot instrumentarul necesar pentru recoltare si stocare, astfel incat sa poata conserva chiar ei dintele salvator.
Sursa: secretele.com